2023-01-09

Науковиця-філолог успішно пройшла курс, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарності

Голова Ради молодих вчених факультету філології, психології та педагогіки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва успішно пройшла навчання на курсі «MOOC on the European Solidarity Corps». Науковиця вдосконалила навички оформлення документації та подачі заявок на участь у волонтерських програмах Європейського корпусу солідарності.

Науковиця-філолог успішно пройшла курс, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарності

Упродовж вересня-листопада 2022 року голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва  спільно з  учасниками з різних країн світу  вивчала особливості подачі заявок, написання проєктів, оформлення документації та проведення волонтерських програм Європейського корпусу солідарності (ESC) в рамках освітнього  курсу «MOOC on the European Solidarity Corps», Part II. Науковиця відвідала усі вебінари, успішно виконала завдання на платформі та отримала сертифікати про завершення другої частини проєкту. Важливо відзначити той факт, що викладачка Полтавської політехніки стала єдиною учасницею обох етапів освітнього курсу з України.

Під час опанування ІІ частини курсу учасники разом з фасилітаторами детально опрацювали основи підготовки до подання заявки на участь у проектах Європейського корпусу солідарності  від певної організації та  окремої команди молодих людей. Зокрема,  науковці  розглянули поетапно весь процес подачі заявки -  хто бере участь в оцінці заявки та процесі прийняття рішень і відбору проєктних заявок, які вимоги висуваються до аплікантів, як оцінити готовність і спроможність організації втілити в життя проєкт Корпусу,  де знайти документи, необхідні для подачі заявки, методичні посібники та рекомендації, які етапи необхідно пройти, щоб отримати відповідний quality label (так званий «ярлик якості»). Учасники курсу  проаналізували  які типи «ярликів якості» доступні; як і коли подати на його отримання заявку та хто і як буде оцінювати цю заявку; яку інформацію потрібно надати і у якому форматі; розглядали різні види волонтерства в рамках проєктів корпусу солідарності, методи та ресурси для наставництва та інструктажу, рекомендації щодо покращення практики волонтерства, волонтерство як підтримку молоді тощо.

Окремий освітній  вебінар присвятили гуманітарній допомозі, практичним кейсам надання гуманітарної допомоги,  пошуку партнерів та надихаючих ідей для майбутніх проєктів надання гуманітарної допомоги.

Учасники курсу також взяли участь у вебінарі «Наставництво та підтримка молоді», під час якого Anna Yeghoyan, наставниця волонтерів, що надають гуманітарну допомогу в Центрі молодіжної ініціативи Гюмрі (Вірменія) та тренер молодіжних проєктів і фасилітатор Nerijus Kriaučiūnas, розповіли про менторську підтримку волонтерської діяльності та волонтерів гуманітарної допомоги.

Загалом міжнародна  програма «European Solidarity Corps»  дає можливість усім молодим людям  віком  від 17 до 30 років проходити міжнародні волонтерства в організаціях або державних органах Європи, Великої Британії, Албанії, Грузії, Ісландії, Туреччині та ще 23 країнах-учасницях програми Африки, Азії чи Південної Америки  упродовж 2 – 12 місяців. Для її учасників це  унікальна можливість отримати практичний  досвід роботи, познайомитись з місцевими жителями, їхньою  культурою, традиціями, поринути у нове мовне середовище, що дасть змогу вдосконалити навички іноземної мови та soft skills. По закінченню проєкту учасникам надається сертифікат, що підтверджує проходження програми Європейського корпусу солідарності.

Самостійно обираєте  один із 10 напрямків, серед яких інклюзія, запобігання стихійним лихам, інтеграція біженців та мігрантів, захист довкілля, культура, спорт. Програма  фінансує витрати на  подорожі, проживання, вивчення мови та кишенькові витрати. Це одна з тисяч можливостей ЄС для України. Дізнайтеся більше.

Фінансування:

Учаснику надається житло, харчування, а також покриваються всі транспортні витрати та витрати на страхування під час перебування за кордоном.

Формат участі:

Індивідуальний:

-може тривати від 2 місяців до 12 місяців;

-триває повний робочий день (від 30 до 38 годин на тиждень);

-дозволяє вам робити свій внесок у повсякденну роботу організації, яка активно приносить користь місцевій спільноті;

-у деяких випадках ви можете взяти участь на більш короткий термін (від 2 тижнів до 2 місяців) – наприклад, для учасників з меншими можливостями або обмеженими можливостями.

Командний:

-може тривати від 2 тижнів до 2 місяців;

-триває повний робочий день (від 30 до 38 годин на тиждень);

-ви працюєте волонтером з людьми, як мінімум з 2 різних країн;

-група складатиметься з 10-40 волонтерів;

-зазвичай знаходиться за кордоном, але може бути і у вашій країні.

Критерії відбору

- рівень англійської В2. Наявність сертифікату, що підтверджує рівень знань не є обов’язковою.

Можливості волонтерства шукати за посиланням:

https://europa.eu/youth/go-abroad/volunteering/opportunities_en , salto-youth.net/,t.me/tviyprostir, , t.me/studwaydiem.

Нагадаємо, раніше науковиця політехніки вивчала можливості та переваги волонтерських програм Європейського корпусу солідарності в рамках І частини курсу Erasmus+ «MOOC on the European Solidarity Corps», навички майбутнього, необхідні освітянам та науковцямпройшла тренінг з цифрової трансформації молодіжних організаційпідвищила економічну грамотність  і знання трудового законодавствавивчала міжнародний досвід та найкращі практики з переробки сміттяпокращувала практичні навички презентації публічних промоввзяла участь в проєкті Erasmus+ в Туреччині та навчалась медіаграмотності у Лейпцигу.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»