2023-11-07

Студентка політехніки вивчала антропогенно трансформовані екосистеми та «зелене будівництво» під час тренінгу в Словаччині

Студентка четвертого курсу спеціальності 035 Філологія Полтавської політехніки Дарина Тягній взяла участь в тренінгу за програмою Erasmus+ «LEAFFF: Leadership, Empowerment And Facilitation For Future», що проходив у Словацькій республіці.

Студентка політехніки  вивчала антропогенно трансформовані екосистеми та «зелене будівництво»  під час тренінгу  в Словаччині

У рамках реалізації європейського проєкту програми Еrasmus+ 2021-2-SK02-KA153-YOU-000038762 на базі навчального центру Vzdelávacie, що є частиною екопоселення Zajezova в Словацькій  Республіці, з 30 жовтня по 6 листопада 2023 року проходив тренінг «LEAFFF: Leadership, Empowerment And Facilitation For Future» (Лідерство, розширення можливостей та фасилітація для майбутнього).

Викладачі, студенти та молодіжні працівники з 12 країн Європейського Союзу -  Франції, Греції, Португалії, Іспанії, Сербії, Італії, Нідерландів, Туреччини, Бельгії, Німеччини, Австрії та України в рамках проєкту вивчали відновлення антропогенно трансформованих екосистем, зеленого будівництва та основи роботи з сучасними проблемами екології. Кожен із учасників мав можливість поділитися власними науковими напрацюваннями та практичним  досвідом.

Мета цього проєкту полягала в навчанні молодіжних працівників та лідерів навичкам роботи над темами сталого розвитку та кліматичних заходів, розвитку лідерських вмінь для створення безпечних просторів, а також в підвищенні спроможності екопоселень слугувати навчальним середовищем, спрямованим на інклюзію та сталий розвиток.

«Упродовж тренінгу ми ділилися своїми переживаннями стосовно нашого майбутнього та долі  нашої планети, обговорювали можливості та ідеї, як покращити екологічне становище кожної з країн та вчились бути лідерами, як брати на себе відповідальність і пробувати змінити світ», – прокоментувала учасниця тренінгу  Дарина Тягній.

У перший день учасники знайомилися з цілями та метою тренінгу, ділилися власним досвідом з тематики проєкту, проводили різні активності та відвідали екскурсію екопоселенням.

«Всюди просто неймовірна краса: гори, чисте повітря; майже вся навчальна база зроблена власниками власноруч з екоматеріалів, вони реконструювали первісну садибу в сучасну екологічну будівлю, зберегли оригінальний характер будинку: кам'яні стіни, дерев'яні балки утеплення натуральними матеріалами (наприклад, тюки соломи, деревна целюлоза, пластівці переробленого паперу). Електроенергія та гаряча вода виробляється за допомогою сонця через сонячні системи на даху, опалення іде через газифікаційний котел на дровах. Це просто вражає, вони дійсно надихають на зміни, адже один такий практичний досвід може змінити ставлення людини до чогось сильніше, ніж вивчення багатьох книг», – продовжує ділитися враженнями учасниця проєкту.

Наступного дня почалась інтенсивна робота над темою проєкту, лекції та воркшопи. Учасники мали можливість послухати матеріали на тему фасилітації та лідерських якостей, а потім  поділилися на команди та отримали завдання (проєкт), над яким повинні були працювати наступні два дні.

«Наше завдання полягало в підготуванні психологічної практики для решти учасників. Саме в моєї команди була практика під назвою «Deep listening». Проєкт полягав в розгляді методу слухання як інструменту для будівництва спільноти та досягнення глибших зв'язків. Ми мали два дні, аби придумати вступну частину, поділити ролі та спробувати цю практику на собі», – розповідає студентка.

На четвертий день учасники відвідували семінари та воркшопи, які підготували інші команди, ділилися досвідом та враженнями, обговорювали недоліки та позитивні моменти, які помітили під час проведення. Також цього дня, на обідній перерві усі мали можливість відвідати центр екопоселення та поспілкуватися з місцевими жителями.

Пʼятий день був присвячений «Nature work», тому більшість активностей та воркшопів були на свіжому повітрі, серед мальовничих пейзажів. Під час останнього завдання учасники мали унікальну можливість побачити серед гір полярне сяйво «Аврора».

У заключний день проекту – «Reflection day» – учасники зосереджувалися на враженнях від проєкту та аналізі свого досвіду. Ранок розпочався інтенсивними рефлексивними сесіями, де кожен мав можливість поділитися особистими враженнями від участі в проєкті та висловити свої ідеї та припущення щодо того  як набуті знання можна застосовувати в реальному житті.

Після ранкових рефлексій учасники розділились на невеликі групи, де обговорювали вплив проєкту з індивідуальної та колективної перспективи. Кожна група поділилась своїми висновками та дала рекомендації для подальшого розвитку ініціатив, пов'язаних із сталим розвитком, лідерством та екологією.

У другій половині дня відбулися пленарні засідання, де представники кожної групи поділилися власними  висновками перед усією аудиторією. Під час цих обговорень виникла ініціатива створення мережі спільноти для подальшого обміну досвідом та реалізації спільних проектів у галузі сталого розвитку.

Завершальною частиною «Reflection day»  була вечірка, під час якої учасники продовжували обговорення проєкту та гарно провели час, відзначаючи успішне завершення інтенсивного тренінгу та нові знайомства,  що виникли під час цього проєкту.

«Участь у проєкті «LEAFFF: Leadership, Empowerment And Facilitation For Future»  стала для мене надзвичайно насиченим та вражаючим досвідом, надихнула мене взяти на себе більше відповідальності та долучитися до змін у світі. Висвітлення питань сталого розвитку, екології та лідерства стали основою для формування нових ідей та ініціатив. А «Reflection day»  підкреслив важливість нашого досвіду та вказав на шляхи подальших можливостей спільної діяльності в цих напрямках. Все це залишило незабутнє враження та підкреслило важливість об'єднання для досягнення спільних цілей», – підсумовує Дарина Тягній.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково-працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Нещодавно представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Зараз 2 студентки політехніки навчаються в Університеті прикладних наук Аванс в Нідерландах, студентки ННІ фінансів, економіки, управління та права навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Фінляндії, майбутні викладачки розпочали навчання за програмою Erasmus+ в Ганноверському університеті імені Готфріда Вільгельма Лейбніца, троє студенток Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в Академії технологій та бізнесу ZEALAND в Данії, студенти-міжнародники розпочали навчання за програмою Erasmus+ в австрійському університеті Fachhochshule des BFI Wien, студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко, Вікторія Хрипко стали учасницями програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Higer Education Institution «Vilnius kolegija» (м. Вільнюс, Литва), після румунського університету другокурсниця вирушила до австрійського і розповіла про особливості навчання в університеті прикладних наук, 2 студентки політехніки навчаються в австрійському університеті прикладних наук FH Burgenland, п’ятеро студенток-філологів пройшли практику в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, 15 студенток політехніки півроку навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в університеті “1 DECEMBRIE 1918” University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), в рамках якої вони не лише безпосередньо вивчали предмети за спеціальністю, а й проходили навчальну практику та подорожували Румунією і Європою, п’ятеро студенток політехніки упродовж весняного семестру навчались за довгостроковою програмою академічної мобільності Erasmus+ в Інституті Транспорту та Телекомунікацій (Transport and Telecommunication Institute) в місті Рига, Латвія, де поєднували навчання із подорожами та вивченням нових мов і культур.

Крім того, представники університету стали першими українцями-учасниками програми академічної мобільності в Гренландії, де вони навчались та викладали за програмою Erasmus+, а також вивчали місцеву мову і культуру і розповідали гренландцям про війну в Україні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»