2024-02-05

Науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ»

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва стала фіналісткою програми «Відкритий Світ», заснованої Конгресом США. Науковиця поділилася враженнями від зустрічей у столиці США – Вашингтоні.

Науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ»

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва стала фіналісткою програми «Відкритий Світ», заснованої Конгресом США. Науковиця Полтавської політехніки поділилася враженнями від зустрічей у столиці США – Вашингтоні.

Нагадаємо, програма «Відкритий Світ» була заснована Конгресом США в 1999 році, а в 2003 році програма була поширена на Україну. Головна мета програми «Відкритий Світ» – зміцнення взаєморозуміння та співробітництва між Україною та Сполученими Штатами Америки шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найважливіших для обох сторін питань.

Програма «Відкритий Світ» призначена для лідерів України – представників різних рівнів державної влади, академічного співтовариства, громадських організацій, навчальних установ та ділових структур. Програма, насамперед, розрахована на кандидатів, які, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи, показали сильні лідерські якості, і зацікавлені у вивченні американського досвіду й підтримці професійних та особистих контактів з американськими колегами після повернення до України.

Усіх учасників рекомендують різні організації та Посольство США в Україні. Взяти участь у цій програмі можна лише один раз в житті. Програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США. Таким чином, номінування на участь у програмі і сама участь, не передбачає ніяких фінансових витрат з боку учасників.

Центр «Відкритий Світ» проводить відбір кандидатів разом з Посольством США в Києві. Відбіркова комісія віддає перевагу відданим своїй справі лідерам, особливо заохочується участь у громадському житті та робота на добровільних засадах, соціальна активність, досвід викладання й наявність фахових публікацій.

Американські Ради з міжнародної освіти здійснюють логістику програми, включаючи встановлення зв'язку з відібраними кандидатами й докладне інформування їх про деталі участі в програмі. Американські ради також надають інформацію про статус кандидатів відповідним номінуючим організаціям.

Перші дні програми 24-26 січня 2024 року 5 делегацій з України провели у місті Вашингтон, округ Колумбія. Кожна делегація складалась з 5 чоловік – фахівців у своїй сфері діяльності.

Українські делегації працювали за наступними напрямками:

  • «Вищий рівень керівництва інформуванням широкого загалу» (Модесто, Каліфорнія);
  • «Ветерани/жертви війни» (Тампа, Флорида);
  • «Вища освіта/Вплив війни» (Пунта-Горда, Флорида);
  • «Створення мереж сімейного/дитячого консультування» (Себастопол, Каліфорнія);
  • «Боротьба з дезінформацією» (Канзас-Сіті, штат Міссурі).

Науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва була у складі делегації «Вища освіта/Вплив війни», разом з директором Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Романом Томашевським, проректоркою з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інною Степанець, проректоркою з наукової роботи та інноваційного розвитку Національного авіаційного університету Ксенією Семеновою та проректором з навчальної роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Анатолієм Мельниченко. Супроводжувала делегацію «Вища освіта/Вплив війни» фасилітаторка програми «Відкритий світ» Оксана Шабас.

24 січня 2024 року усі українські делегації прибули до Вашингтонського міжнародного аеропорту ім. Даллеса рейсом «Люфтганзи» з Франкфурта, де їх зустрів штатний працівник програми «Відкритого світу» і привіз до готелю «Капітол гілл» (Capitol Hill), де відбулась коротка зустріч з організаційних питань.

25 січня 2024 року делегації з України, Естонії та Литви відвідали відкриту дискусію про перемогу у війні та побудову сучасної України, що проходила в будівлі Джеймса Медісона Бібліотеки Конгресу США. До зустрічі долучились представники різних політичних партій і дослідницьких центрів та організацій, громадські діячі та експерти, зокрема:

  • Посол Джон Гербст, старший директор Євразійського центру Атлантичної ради;
  • Шелбі Магід, заступник директора Євразійського центру Атлантичної ради;
  • Посол Деніел Фрід, колишній посол у Польщі та заступник Держсекретаря;
  • Ян Бжезинський, старший науковий співробітник Центру Скоу крофта;
  • Надія МакКоннелл – Фундація Україна-США;
  • Джонатан Кац, старший директор проєкту «Антикорупція, демократія та безпека», Інститут Брукінгса;
  • Люк Коффі, старший науковий співробітник з питань національної безпеки та оборони, Інститут Гудзону;
  • Юджин Віндман, член Консультативного комітету з питань злочинів проти людяності та кандидат у члени Палати представників Конгресу;
  • Саша Джейсон, програмний менеджер, Україна та Білорусь, Міжнародний Республіканський інститут;
  • Девід С. Бартелл, директор з міжнародного бізнесу, оборонний сектор компанії Northrop Grumman, підрозділ озброєнь;
  • Надія Хомазюк, директор з комунікацій та заходів, Ділової ради США-Україна
  • Тетяна Ши, Президент Фонду «Народ України».

По обіді відбулась відкрита дискусія щодо політики та підтримки США, протидії російській агресії/пропаганді, перемоги у війні та побудові сучасної України, впливу виборів у США на підтримку України, модератором якої виступив Льюїс Маданік, старший менеджер програми «Відкритий світ», Офіс з міжнародного лідерства Конгресу США

До дискусії долучились:

  • Джордж Местос, спеціаліст з міжнародних відносин, Державний департамент США, Бюро операцій з врегулювання конфліктів та стабілізації, Відділ у справах Західної півкулі, Європи та Євразії (WHA-EUR), EUR Team;
  • Наталі Гілл, спеціаліст із законодавчих питань, врегулювання конфліктів і стабілізація
  • Член апарату сенатора Грасслі (Джеймс Райс, директор з питань законодавства)
  • Член апарату заступника голови комітету Вільяма Р. Кітінга (Бен Купер, керівник апарату Демократичної партії, підкомітет з питань Європи, Комітет у закордонних справах Палати представників);
  • Філ Беднарчик, старший постійний працівник апарату;
  • Джейкоб Джерніган, помічник з питань військового законодавства, апарат членкині Конгресу конгресмен Марсі Каптур (9-й виборчий округ Огайо).

Дискусії у Вашингтоні викликали у всіх учасників бурю емоцій. Делегати з України ділились власними історіями життя, боротьби, участі у воєнних діях, трагедіями і прагненнями, піднімали питання про передачу далекобійної зброї і F-16 та ставили питання про те, чи замислювались коли-небудь місцеві жителі над тим, що буде, якщо Україна програє, яким тоді буде світ.

Після завершення дискусії делегати відвідали Меморіал Лінкольна, розташований на Еспланаді в центрі Вашингтона, Монумент Вашингтону та екскурсію Арлінгтонським національним кладовищем (Arlington National Cemetery), на території якого поховані американські учасники воєн, президенти, голови Верховного суду та астронавти. Цвинтар налічує 300 тисяч могил. На кладовищі чатує спеціальна варта. Починаючи з 1998 року організація розшукує тих, хто поліг у війнах, і укладає спеціальний список. Зараз він налічує понад 18 тисяч прізвищ, з яких на Арлінгтонському кладовищі поховані понад три тисячі людей.

Найвідомішими американцями українського походження, похованими там, є сержант Майкл Стренк, який підняв американський прапор над японською Іодзімою після кровопролитної битви, а також чотиризірковий американський генерал Семуел Яскілка, який відзначився своїми заслугами під час війн у Кореї та В'єтнамі. Саме до могили останнього поклав вінок президент України Володимир Зеленський, коли відвідував Арлінгтонське кладовище у вересні 2021 року.

Загалом цвинтар у Арлінгтоні – це не лише військове кладовище, а цілий меморіальний комплекс, який містить й інші елементи: Меморіальний амфітеатр, де відбуваються прощальні церемонії, меморіали, присвячені загиблим американським космонавтам, могили президентів – Джона Кеннеді та Вільяма Тафта, амфітеатр Таннера – перше місце прощання із загиблими, побудований 1868 року. Усі військові поховання в США мають спільні ознаки. Делегати мали честь споглядати спеціальну церемонію покладання жовто-блакитного вінка до могили Невідомого солдата – білого мармурового саркофагу, оздобленого у неокласичному стилі, що стоїть на вершині пагорба над Вашингтоном, безпосередню участь в якій взяли 4 такмедиків та комбатантів з України.

Учасники програми також відвідали музей Меморіального комплексу.

Після відвідання Арлінгтонського національного кладовища делегати були запрошені на прийом в Українському домі, організований Надзвичайним і Повноважним Послом України в США Оксаною Маркаровою, яка закликала учасників програми розповідати правду про війну в Україні та власним прикладом показувати стійкість українського народу та готовність захищати свою свободу та незалежність.

Наташа Домбровська, програмна менеджерка, Американської ради з міжнародної освіти, провела екскурсію містом Вашингтон та ознайомила делегатів з його історією, визначними місцями, культурою, особливостями громадського та соціального життя і політичного устрою округу Колумбія.

«Рада, що мала унікальну нагоду обговорити з американськими колегами практичні кейси науково-освітньої співпраці та особливості освітнього процесу в Україні під час війни. Щиро вдячна за всебічну підтримку та надану можливість поділитися власними напрацюваннями ректору Полтавської політехніки, доктору економічних наук, професору Володимиру Олександровичу Онищенку. Слова щирої вдячності адресую програмній менеджерці Наташі Домбровській та нашій чудовій фасилітаторці Оксані Шабас, які зробили наше перебування в США дійсно цікавим», – розповіла учасниця програми Анна Павельєва.

Детальніше про програму «Відкритий Світ»:

управління програмою здійснюється Центром «Відкритий Світ» при Бібліотеці Конгресу США – незалежним федеральним агентством, що управляється Радою опікунів, яка очолювана др-м Джеймсом Х. Біллінгтоном. Офіси Центру «Відкритий світ» знаходяться у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні. На контрактній основі із Центром «Відкритий світ» працює американська неурядова організація: «Американські Ради з Міжнародної Освіти»: ACTR/ACCELS (American Councils) (адміністрування i логістика програми).

До складу делегацій «Відкритого Світу» звичайно входить п’ять учасників, що дозволяє зробити програму перебування в США насиченішою й ефективнішою. Кожен з делегатів бере активну участь в обміні досвідом і знайомить із реаліями життя американських колег. Програма візиту складається індивідуально для кожної делегації, з урахуванням інтересів і побажань учасників. У більшості випадків делегати зупиняються в американських родинах, що дозволяє їм ближче познайомитися з повсякденним і громадським життям американців. Приймаючі родини у свою чергу одержують можливість довідатися про Україну «з перших вуст» – від людей, що формують її новий вигляд.

Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.

Нагадаємо, з ініціативи ректора, професора Володимира Онищенка та за підтримки Посольства США в Україні у 2017 році у Полтавській політехніці відкрито українсько-американський центр. У відкритті брав участь директор офісу Управління глобальними освітніми програмами Держдепартаменту США Ентоні Коліха. У 2018 році університет підписав договір про співпрацю з Коледжем Санта Фе і продовжує розвивати співпрацю з американськими закладами вищої освіти.

Нещодавно академіка НАН України нагородили почесною відзнакою «За заслуги перед університетом», а президент Студпарламенту політехніки увійшов до складу Робочої групи з питань створення національної студентської організації – Експертної ради студентства.

Раніше студентки Полтавської політехніки відвідали штаб-квартиру ООН у Відні.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»