2024-01-16

Науковиця політехніки стала фіналісткою програми «Відкритий Світ» від Конгресу США та поділилася очікуваннями від участі у проєкті

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва стала фіналісткою програми академічних обмінів «Відкритий Світ», заснованої Конгресом США. Напередодні поїздки науковиця поділилася перспективами та очікуваннями від участі у програмі, яка дає можливості українським лідерам у різних галузях обмінятися власними напрацюваннями та досвідом з американськими колегами.

Науковиця політехніки стала фіналісткою програми «Відкритий Світ» від Конгресу США та поділилася очікуваннями від участі у проєкті

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва стала фіналісткою програми академічних обмінів «Відкритий Світ» та упродовж тижня обмінюватиметься власними напрацюваннями та колосальним практичним досвідом з американськими колегами.

Напередодні робочого візиту до Сполучених Штатів Америки науковиця поділилася перспективами розвитку науково-освітньої співпраці та розповіла про власні очікування від проєкту.

«Рада, що маю унікальну нагоду обговорити з американськими колегами практичні кейси науково-освітньої співпраці. Щиро вдячна за  всебічну підтримку та надану можливість поділитися власними напрацюваннями ректору Полтавської  політехніки, доктору економічних наук, професору Володимиру Олександровичу  Онищенку.

Програма, учасницею якої маю честь бути, складатиметься з двох частин: професійна орієнтація у Вашингтоні (24-25 січня) та програма у Флориді (26 січня – 4 лютого). У Пунта Горда програма включатиме професійні зустрічі та міжкультурний компонент (спілкування з приймаючими родинами та культурну програму, яку запропонують нам організатори).  У Вашингтоні ми зупиняємося в готелі Capitol Hill та матимемо трохи часу подивитися на місто. Вся в очікуванні приємних вражень», – поділилася учасниця програми академічних обмінів Анна Павельєва.

Нагадаємо, з ініціативи ректора, професора Володимира Онищенка і за підтримки Посольства США в Україні у 2017 році у Полтавській політехніці відкрито українсько-американський центр. У відкритті брав участь директор офісу Управління глобальними освітніми програмами Держдепартаменту США Ентоні Коліха. У 2018 році університет підписав договір про співпрацю з Коледжем Санта Фе і продовжує розвивати співпрацю з американськими закладами вищої освіти.

Програма «Відкритий світ» призначена для громадських лідерів і для тих, хто впливає на політичну ситуацію й суспільну думку в країні – представників різних рівнів державної влади, академічного співтовариства, некомерційних організацій й інших структур, що займаються громадськими питаннями. Програма, насамперед, розрахована на кандидатів, які, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи (у тій сфері, за якою їх номіновано), показали свої сильні лідерські якості, а також зацікавлені в побудові демократії, ринкової економіки й верховенства права.

Кандидати по можливості повинні бути готові по поверненню в Україну підтримувати відносини із представниками приймаючих організацій і своїх колег зі Сполучених Штатів. При відбірковому процесі віталися наявність у кандидатів ідей по здійсненню спільної діяльності або інших подібних проєктів.

Центр «Відкритий світ» визначив цілий ряд урядових агентств й інститутів України й США, а також міжнародних організацій, яким надається можливість номінувати певне число кандидатів. У кожної номінуючої організації призначається контактна особа для координації процесу номінації в даній організації.

Номінуюча організація може номінувати кандидатів через свій центральний офіс, регіональні відділення або філії. Спеціально призначені співробітники й контактні особи можуть виступати в ролі місцевих номінаторів, і кількість можливих номінацій для даної організації може бути розділена між цими індивідуальними номінаторами. Номінатори повинні бути безпосередньо пов'язані з номінуючою організацією, а також мати кваліфікацію для відбору відповідних кандидатів. При цьому номінуючим організаціям не рекомендується номінувати своїх співробітників ( керівні посади) за винятком погодинників і волонтерів.

Програма «Відкритий Світ» заснована Конгресом США у 1999 році, а 2003 році була поширена на Україну. Головна мета програми «Відкритий Світ» – зміцнення взаєморозуміння та співробітництва між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами й обмінятися досвідом та ідеями з найбільш важливих для обох сторін питань. Це єдина програма обмінів законодавчої гілки влади США й вона отримує щорічне фінансування від Конгресу США. Таким чином, номінування на участь у програмі і сама участь, не передбачає ніяких фінансових витрат з боку учасників. Управління програмою здійснюється Агенцією Конгресу США з Міжнародного Лідерства (Congressional Office for International Leadership – COIL), яка розташована у Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні.

На контрактній основі із COIL працює американська неурядова організація: «Американські Ради з Міжнародної Освіти»: ACTR/ACCELS (American Councils) (адміністрування i логістика програми).

Програма «Відкритий Світ»  надає кожному учаснику:

  • організовану професійну програму перебування в США;
  • можливість обмінятись досвідом і встановити професіональні та дружні контакти з американськими колегами;
  • участь в культурних, суспільних та розважальних заходах;
  • можливість отримати унікальний досвід знайомства з життям американської родини;
  • проживання по дві людини в двомісних номерах в готелях Києва та Вашингтону;
  • розселення по приймаючих сім’ях по прибуттю в приймаючу громаду;
  • професійний переклад під час зустрічей та заходів;
  • харчування у Києві перед відльотом, під час міжнародних авіаперельотів та під час всього перебування в США;
  • оплату міжнародних та внутрішніх авіаперельотів на території США;
  • організацію транспортних перевезень під час перебування у США.

У США програма розпочинається з одноденного інформаційного семінару в Бібліотеці Конгресу США у Вашингтоні та включає в себе декілька екскурсій по місту. Наступні вісім днів подорожі делегати проводять у приймаючому місті США («Відкритий Світ»  приймає делегації у всіх 50-ти штатах). Місцева приймаюча організація, що відповідає за перебування делегації на території штату, може бути як некомерційним об’єднанням або громадською організацією, так і факультетом університету, коледжем, судом або місцевою неурядовою структурою, в залежності від теми та професійної направленості програми.

В обов’язки місцевої приймаючої організації входить підготовка програми для делегатів. Це приблизно 32 години, призначених для професійних зустрічей. Таким чином, більшість робочих днів будуть починатися рано і включатимуть зустрічі, обговорення і роботу в групах, тренінги, брифінги та інші професійні заходи. Делегатам буде надана можливість виступити з презентаціями про свою роботу перед американськими колегами. Очікується, що українські делегати будуть приймати участь у всіх запланованих для них заходах.

По прибуттю в приймаючий штат делегати будуть розміщені в американських родинах. Приймаючі родини – це родини американців-волонтерів, які співпрацюють з приймаючою організацією. Більшість родин складається із працюючої подружньої пари, також є родини пенсіонерів. Ці люди приймають в себе українських делегатів з різних причин. Деякі бажають дізнатися більше про Україну «з перших  вуст», а              деякі – відповісти взаємністю на гостинність. Хтось таким чином допомагає своїй громадській організації, а хтось вважає прийом гостей з іншої країни в себе дома найкращим способом розвитку міжнародного взаєморозуміння та забезпечення співробітництва для спільної діяльності в майбутньому.

Як правило, місцеві приймаючі організації проводять декілька заходів культурного, суспільного та розважального характеру для кожної делегації. Основною метою таких заходів є залучення делегатів до традиційної американської культури.

Програма «Відкритий Світ» має за мету позитивно вплинути на учасників як з американської, так і з української сторони, забезпечуючи їхнє  подальше зростання, розвиток ділових та особистих контактів та здійснення нових проєктів. Програма «Відкритий Світ»  підтримує контакти з випускниками програми, цікавлячись тим, як вони застосовують отриманий в США досвід у своїй повсякденній діяльності.

Нещодавно викладачка політехніки поділилась з зарубіжними колегами успішними кейсами студентської академічної мобільності в умовах війни,   відвідала три наукових івенти у Празі, присвячених оцінюванню досліджень та дослідницьких грантів, виступила з доповіддю на міжнародній конференції, присвяченій впровадженню Стамбульської конвенції, взяла участь у воркшопі з європейських політик у сфері освіти, присвяченому основним проблемам вищої освіти та науки Європи, що відбувся у Брюсселіпрезентувала можливості науки та навчання в умовах війни на щорічній конференції Eurodoc, що проходила в місті Уппсала (Швеція); взяла активну участь у щорічній науковій конференції «Knowledge, Research, Education-2022», що пройшла у Празі та у фокус-сесії ORE-2022опанувала цифрові навички роботи з молоддюпройшла курс в рамках програми Erasmus+, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарностівивчала навички майбутнього, необхідні освітянам та науковцямпройшла тренінг з цифрової трансформації молодіжних організаційпідвищила економічну грамотність і знання трудового законодавствавивчала міжнародний досвід та найкращі практики з переробки сміттяпокращувала практичні навички презентації публічних промоввзяла участь в проєкті Erasmus+ в Туреччині та навчалась медіаграмотності у Лейпцигу.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»