2022-11-16

Науковиця-філолог стала учасницею фокус-сесії, присвяченої платформі «Open Research Europe»

Голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у засіданні Ради Правління Європейської Ради аспірантів, докторантів та молодих вчених та у фокус-сесії, організованій спільно з Чеською національною технологічною бібліотекою.

Науковиця-філолог  стала учасницею    фокус-сесії, присвяченої  платформі «Open Research Europe»

9 листопада 2022 року голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка  по зовнішніх комунікаціях (External Communication Coordinator)  Європейської   Ради   аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc)  Анна Павельєва взяла участь у засіданні Ради Правління Eurodoc та у фокус-сесії, організованій Eurodoc спільно з Чеською національною технологічною бібліотекою (NTK).  Фокус-сесію  присвятили  обговоренню стратегії сталого розвитку проєкту «Open Research Europe»  (ORE). Варто відзначити, що вперше за багато останніх років захід відбувся у офлайн-форматі  у  столиці Чеської Республіки – Празі.

Нагадаємо,   навесні 2021 року за ініціативи Європейської комісії була створена «Open Research Europe» (ORE) – платформа для публікацій з відкритим доступом для бенефіціарів Horizon 2020 і Horizon Europe. ORE пропонує швидку публікацію різних типів статей без редакторської упередженості, всі статті отримують прозору експертну оцінку та публікуються за відкритою ліцензією. Ця платформа є значним кроком вперед до відкритої науки в Європі. Eurodoc  як експертний партнер у проєкті ORE, дбає про те, щоб голоси аспірантів та молодих вчених на початку  розвитку їхньої наукової   кар’єри були почуті.

З цією метою командою Eurodoc була запланована фокус-сесія у Львові, яка мала відбутись наприкінці березня 2022 року, проте була перенесена до Праги через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території України.

Представники італійської, польської, норвезької, угорської, української, французької, чеської, словенської, шведської та голландської національних асоціацій Eurodoc взяли участь у цій фокус-сесії, спрямованій на обговорення концепції ORE та реформи оцінка наукових досліджень, різноманітних можливостей, які пропонує платформа ORE (препринти, відкрите рецензування, публікація різноманітних результатів досліджень), співпраці Eurodoc з ORE та отримання зворотного зв’язку від молодих учених – представників національних асоціацій.

Martin Andler, Президент організації  «Initiative for Science in Europe, членом якої є Eurodoc, приєднався до фокус-сесії та розповів учасникам про важливість покращення кар’єри молодих науковців на ранньому етапі роботи,  залучення молодих дослідників до науки, оскільки вони більш відкриті до викликів, інновацій та експериментів, аніж дослідники  старшого покоління.

Victoria Tsoukala, фахівець з питань відкритої науки у Європейській комісії та DG RESEARCH, ознайомила аудиторію з основними перевагами проєкту ORE та його бонусами для молодих учених, діяльністю ORE в політичному контексті та кроками на шляху до коаліції для вдосконалення оцінки досліджень (CoARA), а також розповіла, яким чином ORE вже підтримує зміни в оцінці наукових досліджень.

Президент Європейської   Ради   аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc)  Олександр Березко ознайомив учасників фокус-сесії з ключовими засадами співпраці Eurodoc з ORE, з політикою Eurodoc стосовно відкритої науки та діяльністю Амбасадорів Відкритої Науки Eurodoc, а також з результатами опитування молодих учених стосовно самооцінювання знань з Open Science.

Giulia Malaguarnera, член Консультаційної ради в OpenAIRE та Eurodoc, секретар в Асоціації випускників Марії Кюрі (Marie Curie Alumni Association), (MCAA), представила нові підходи до управління даними наукових досліджень в ORE та пояснила, як підготувати дані результатів наукового дослідження до спільного використання і підвищити доступність і можливість повторного використання даних електронних таблиць, як вибрати відповідні репозиторії, як створювати посилання через «OpenAIRE Explore». 

Kelly Woods, заступник   головного редактора  у  F1000, розповіла про історію процесу рецензування наукових статей,  відкрите рецензування як новий підхід до збільшення кількості переглядів та цитувань публікацій та вирішення проблем молодих учених, особливості рецензування на платформі ORE, перевірку статей рецензентами, інші моделі рецензування тощо.

Sebastian Dahle, віце-президент Eurodoc, ознайомив учасників фокус-сесії із статусом-кво стосовно того, як оцінювання наукових досліджень впливає на відкриту науку, представив платформу «Open Research Europe»  як дивовижну можливість для розвитку науки в Європі та головний фактор для покращення науки в Європі в цілому, розповів про відкриту науку, оцінювання наукових досліджень на сучасному етапі, важливість підписання Угоди про реформування оцінки досліджень та проект OPUS.

Після фокус-сесії відбулася групова дискусія: усі учасники були розділені на три групи, в рамках яких мали можливість детально обговорили вищезгадані теми, зокрема, відповідальне використання метрик, якісне оцінювання наукових досліджень, вимоги до дисертацій та критерії фінансування аспірантів та докторантів, критеріїв реабілітації та доступності ORE, проблеми підготовки аспірантів та докторантів на сучасному етапі та академічну свободу.

Раніше  науковиця політехніки опанувала цифрові навички роботи з молоддю, пройшла курс в рамках програми Erasmus+, присвячений волонтерським програмам Європейського корпусу солідарності,  вивчала навички майбутнього, необхідні освітянам та науковцямпройшла тренінг з цифрової трансформації молодіжних організацій,  підвищила економічну грамотність і знання трудового законодавства,  вивчала міжнародний досвід та найкращі практики з переробки сміття,  покращувала практичні навички презентації публічних промов, взяла участь в проєкті Erasmus+ в Туреччині та навчалась медіаграмотності у Лейпцигу.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»