2023-11-06

Науковиця політехніки на міжнародній конференції щодо впровадження Стамбульської конвенції представила кампанію Eurodoc «Жінки в науці»

Науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва, координаторка по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc), взяла участь у міжнародній конференції, присвяченій впровадженню Стамбульської конвенції. Вона представила доповідь «Жінки в науці» – кампанія в соцмережах для розширення можливостей жінок-дослідниць та подолання стереотипів». Учена поділилась особливостями кампанії та подолання гендерно зумовлених стереотипів стосовно науковців.

Науковиця політехніки на міжнародній конференції щодо впровадження Стамбульської конвенції представила кампанію Eurodoc «Жінки в науці»

З 27 по 28 жовтня у Мілані (Італія) пройшла конференція «Implementing the Istanbul Convention. The role of the educational and academic system» («Впровадження Стамбульської конвенції. Роль освітньої та наукової системи»). Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва, в якості Координаторки по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених (Eurodoc), взяла участь у конференції.

Під час конференції науковиця Полтавської політехніки виступила з доповіддю «Women in Research» – a social media campaign to empower women researchers and challenge stereotypes» («Жінки в науці» – кампанія в соціальних мережах для розширення можливостей жінок-дослідниць та подолання стереотипів»), підготовлену у співпраці з Віцепрезиденткою Eurodoc Піль Марією Заугманн та Координаторкою Eurodoc з питань рівних можливостей Сарою Пілією. Кампанія проводилась з 11 лютого 2023 року, Міжнародного дня жінок в науці, по 8 березня 2023 року, Міжнародний жіночий день, та була присвячена науковицям та їх діяльності й спрямована на подолання гендерних стереотипів.

Напочатку доповіді Анна Павельєва ознайомила учасників конференції із діяльністю Eurodoc – The European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers – найбільшої в Європі неурядової організації, яка об’єднує 25 національних асоціацій молодих учених, аспірантів та докторантів з 23 країн Європи і була заснована 2002 року у Брюсселі. Євродок представляє інтереси молодих учених, аспірантів та докторантів на європейському рівні та взаємодіє з усіма основними зацікавленими стейкхолдерами у сфері наукових досліджень, вищої освіти та інновацій в Європі. Основна місія Євродоку – пропагувати позитивні зміни в політиці, культурі та суспільстві, які впливають на якість навчання, добробут та умови працевлаштування молодих учених, аспірантів та докторантів (ECR). Анна Павельєва вдруге обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених, раніше науковиця  взяла участь у воркшопі з європейських освітніх політик у Брюсселі, презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на конференції Eurodoc у Швеції та взяла участь у конференції «Knowledge, Research, Education-2022» у Празі.

Доповідачка коротко нагадала рекомендації Стамбульської конвенції – сприяти змінам у соціальних та культурних моделях, заснованих на стереотипних ролях (глава 3, стаття 12.1), сприяти програмам і заходам, спрямованим на розширення прав і можливостей жінок (глава 3, стаття 12) та звернула увагу присутніх на визначення гендерно-зумовленого насильства (ГЗН) у Стамбульській конвенції як будь-якої дії, «яка (може призвести) до фізичної, сексуальної, психологічної чи економічної шкоди або страждань жінкам», що, з точки зору Євродоку, включає в себе також і обмеження можливостей жінок говорити про себе та свої права та самопредставляти себе. Це питання не лише особистісного рівня: ця (не)здатність до самопрезентації впливає також на те, як жанок сприймає суспільство та академічна спільнота, як науковиць оцінюють, як вони тримають баланс між роботою та особистим життям і як отримують доступ до посад, пов'язаних з прийняттям рішень.

Спікерка коротко окреслила діяльність Євродоку по впровадженню гендерної рівності, зокрема, розповіла про План гендерної рівності Євродоку, про те, як Кординаторка Євродоку з питань рівних можливостей Сара Пілія представляє Initiative for Science in Europe в ERA Forum Expert Group в рамках Action 5 subgroup on Gender Equality, про те, що Євродок є членом Комітету з питань гендерної рівності INGOs of the Council of Europe та про участь організації у різноманітних проєках – Horizon, COST Action тощо.

Науковиця також представила напрацювання Євродоку в сфері інклюзії, гендерної рівності, боротьби за права матерів-науковиць, боротьби з гендерно-зумовленим насильством та гендерною нерівністю:

Доповідачка підкреслила, що на сьогоднішній день жінки-дослідниці вимушені боротися не з браком рольових моделей, а з відчуттям, що вони не вписуються в колектив дослідників-чоловіків, що зумовлюється застарілими стереотипами, які також поширюються у соцмережах, у медіа, у кінематографі. Відтак метою кампанії Євродоку, присвяченій жінкам в науці, було підкреслити, що сучасній науковиці зараз важливо не лише відстояти своє право бути «нормальною дослідницею», а також і право бути багатогранною особистістю зі своїми власними прагненнями, досягненнями, бажаннями, труднощами та викликами.

Після цього Анна Павельєва поділилась особливостями організації кампанії в соцмережах «Women in Research», розповіла про її мету та роль у подоланні гендерно зумовлених стереотипів стосовно науковців (як чоловіків, так і жінок).

У кампанії взяли участь 45 учасниць із 19 різних країн Європи. Дослідницям пропонували написати про себе та дати відповіді на 3 запитання: у чому полягають їх наукові інтереси, чому вони пішли в науку та з якої причини вирішили взяти участь у кампанії.

Науковиці, які долучились до кампанії, працюють у 41 сфері досліджень, зокрема, у гуманітарних науках, соціальних науках, квантовій фізиці, перекладознавстві, американістиці, квантовій теорії інформації, бактеріології, політології, підприємництві, українському мовознавству, екологічній токсикології, математиці, біофармацевтичній медицині, мистецтву Африки, хімії, порівняльному літературознавству, менеджменту, соціальній економіці, соціолінгвістиці, історії мистецтв, кібербулінгу, землекористуванню, харчовим наукам, нанотехнологіям, прикладній психології, державному управлінню, електрохімії, психології розвитку, інформаційним системам, технологічній інженерії, електронному документообігу, археологія тощо.

Кампанія набула популярності та отримала схвальні відгуки від багатьох організацій, що працюють з дотриманням гендерної рівності та привернула увагу декількох наукових журналів.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрився перший на Полтавщині Ґендерний центр. Він діє в структурі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на умовах повноправного партнерства з Українською асоціацією представниць правоохоронних органів та Територіальним управлінням Служби судової охорони в Полтавській області, відповідно до меморандумів про співпрацю. Представники даних установ є повноправними партнерами університету в діяльності центру і беруть участь в реалізації поставлених завдань.

Раніше правовий науковий гурток обговорив державну програму забезпечення гендерного балансу у суспільстві, студенти і викладачі Політехніки обговорили гендерні стереотипи, нав’язані рекламою та ЗМІ, студенти і викладачі обговорили способи протидії насильству, студентка ННІФЕМ перемогла з науковою роботою про вплив гендерної нерівності в країнах ЄС, студентки-перекладачки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, в університеті відбувся круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам, студенти політехніки дізнались про правову допомогу постраждалим від домашнього насильства, студенти та представники патрульної поліції обговорили як протидіяти проявам булінгу в освітньому та молодіжному середовищі.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»