2020-10-26

Студенти і викладачі обговорили способи протидії насильству

Учасники наукового гуртка «Філологія» провели захід з протидії різним видам насильства і булінгу в побуті та професійній, навчальній діяльності, обговорили основні ознаки та шляхи ровзв’язання гендерного насильства, жорстокого поводження з людьми.

Студенти і викладачі обговорили способи протидії насильству

Учасники наукового гуртка «Філологія» під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анни Павельєвої для своєї зустрічі обрали надзвичайно болючу тематику – насильство в родині, фізичне, психологічне знущання над людиною, шантаж, інтернет-погрози, булінг у закладах освіти та у професійній діяльності.

За словами керівника наукового гуртка Анни Павельєвої, тема обрана не випадково, адже з кожним роком шаленими темпами зростає статистика, що засвідчує дискримінацію найуразливіших верств населення – жінок, дітей молоді, людей похилого віку: «Ми вирішили відверто поговорити про тему, яку часто у суспільстві просто замовчують, від цього вона нікуди не зникне, адже потребує масштабного висвітлення, обговорення та розв’язання. Дискусію проводили англійською мовою, студенти-перекладачі мали змогу почути важливу інформацію й опанувати спеціалізовану лексику, молодь часто навіть не в курсі, що приховується за поняттями «жорстоке поводження», «насильство», «ґендерно зумовлене насильство», «ґендерна рівність», «домашнє насильство», «булінг» тощо».

«Ми винесли на обговорення надзвичайно важливі теми, – говорить Ірина Лобко, студентка IV курсу гуманітарного факультету, постійна учасниця наукового гуртка. – Виявляється, є певні ознаки поведінки людей, що вказують на можливе жорстоке ставлення, «дзвіночки», які повинні насторожити рідних, друзів, знайомих. У процесі підготовки доповіді про гендерне насильство знайшла просто шокуючі цифри – наприклад, чи знали ви, що кожна третя жінка у світі хоч раз зазнавала фізичного або сексуального насильства, а кожну п’яту жінку хоч раз в житті переслідували? Це проблеми, які не слід замовчувати, навпаки, необхідно висвітлювати у школах, закладах вищої освіти, у ЗМІ та соціальних мережах. Крім того, надзвичайно важливо підняти питання визнання Стамбульської конвенції українською судовою, правоохоронною та юридичною спільнотами».

Учасники гуртка підготували тематичні виступи та презентації, поділилися враженнями від почутого та побаченого, обговорили способи запобігання насильству та методи боротьби з ним. Викладачі надали номери телефонів гарячих ліній, розповіли про флешмоб #ЯнеБоюсьСказати в українських соцмережах та літературний проєкт соціальної дії, спрямований на висвітлення та подолання проблеми домашнього насильства «ПРОти НАСильства».

«Попри стрімкий розвиток сучасних технологій та модернізацію суспільства, у світовій спільноті ще є табуйовані, замовчувані теми. Згідно статистичних даних всесвітніх організацій з питань запобігання насильству в сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми, кожна друга людина у світі хоч раз в житті страждала від одного з різновидів насильства – з початку локдауну ці цифри стрімко зростають. Саме тому надзвичайно важливо проінформувати студентів про види та ознаки насильства, можливості допомоги тим, хто зазнає жорстокого ставлення», – підбила підсумки обговорення доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

Студенти гуманітарного факультету охоче долучаються до дискусій наукового гуртка. Зокрема, на попередніх зустрічах обговорили вплив романтизму на світову культуру та вплив середньовічного поета і філософа на розвиток англійської мови.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»