2023-09-02

Науковиця політехніки взяла участь у воркшопі з європейських освітніх політик у Брюсселі

Координаторка зовнішніх комунікацій Eurodoc (Європейської Ради аспірантів, докторантів та молодих вчених) – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у воркшопі з європейських політик у сфері освіти, присвяченому основним проблемам вищої освіти та науки Європи, що відбувся у Брюсселі.

Науковиця  політехніки взяла участь у воркшопі з європейських освітніх політик у Брюсселі

Упродовж  29 серпня-1 вересня 2023 року у столиці Бельгії – Брюсселі відбулися загальні щорічні збори правління Eurodoc – Європейської Ради аспірантів, докторантів та молодих вчених та воркшоп з європейських політик у сфері освіти, присвячений основним проблема вищої освіти та науки Європи.

Участь у заході взяли члени Eurodoc – Президент Sebastian Dahle (Словенія), віце-президент Pil Maria Saugmann (Швеція), координаторка зовнішніх комунікацій Eurodoc – кандидатка  філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва (Україна), секретар Eurodoc Hannah Schoch (Швейцарія), члени правління Sara Pilia (Італія) та Aleksandra Lewandowska (Польща), члени консультативної ради Joanna Rutkowska (Нідерланди) та Agnieszka Żyra (Польща).

Ключовими спікерами стали Monica Dietl – директорка з досліджень CNRS та виконавча координаторка ISE, Gosse Vuijk, помічник депутата Європарламенту Christian Ehler та Clément Evroux – експерт з питань євроінтеграції в Європарламенті.

Під час воркшопу розглянути п’ять ключових тем:

  • Вступ: Про вплив – як діяти на користь досліджень та інновацій в Європі

Воркшоп розпочався з важливої дискусії про вплив політиків на розвиток досліджень та інновацій у Європі. Учасники визначили стратегії та інструменти, які можуть бути використані для підтримки інноваційних ініціатив і збільшення інвестицій у науково-дослідну роботу.

  • «Хто, що і як робить»: розуміння екосистеми впливу в Брюсселі та її функціонування

У цій частині воркшопу учасники занурилися в складну екосистему впливу в Брюсселі, розглядаючи різних учасників, процеси прийняття рішень та схеми роботи в галузі досліджень та інновацій в Європі. Вони дізналися як співпрацювати з різними групами інтересів та використовувати ці знання для підтримки власних ініціатив.

  • Методи: Здійснення впливу в потрібний час, в потрібному місці, в потрібний спосіб

На цьому етапі воркшопу учасники дізналися як отримувати корисну інформацію, як з нею працювати, обробляти   та розуміти потенційний вплив.  Були представлені три ключові принципи для максимізації зусиль у сфері впливу.

  • Внутрішня організація: впливові особи та механізми впливу асоціації.

Воркшоп продовжився обговоренням профілів інфлюенсерів та їхніх  знань, а також вміння організовуватись для досягнення впливу. Важливою частиною цієї теми була робота з відносинами між «столицею» і Брюсселем, де політики намагаються сприяти інноваціям та дослідженням.

  • Взаємодія з національною та брюссельською екосистемами впливу.

У заключній частині воркшопу учасники обговорили важливість асоціацій та коаліційної роботи, а також співпрацю з національними органами влади. Взаємодія між різними групами інтересів та рівень влади виявилася ключовою для досягнення успіху у сфері інновацій.

31 серпня 2023 року відбулися загальні щорічні збори Eurodoc, під час яких обговорили стратегічний план організації на 2023/2024 рік, співпрацю зі стейхолдерами, кампанії в підтримку України та комунікаційні стратегії.

Нагадаємо, раніше  науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва  взяла участь у робочих зустрічах делегації Eurodoc в Києві та презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на конференції Eurodoc у Швеції.

Нещодавно п’ятеро студенток-філологів проходять практику в міжнародному відділі румунського університету-партнера, студентка університету взяла участь у волонтерській програмі від Європейського корпусу солідарності,  а науковиця університету стала учасницею Літньої школи, присвяченої інноваційним засобам, стратегіям та підходам до покращення навчання українців англійської мови.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»