2023-06-08

Науковиця Полтавської політехніки презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на конференції Eurodoc у Швеції

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на щорічній конференції Eurodoc, що проходила в місті Уппсала (Швеція).

Науковиця Полтавської політехніки презентувала можливості науки та навчання в умовах війни на конференції Eurodoc у Швеції

Кандидатка філологічних наук, доцентка, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва взяла участь у щорічній конференції Eurodoc, що проходила в місті Уппсала, (Швеція) 7-8 червня 2023 року, у змішаному форматі.

Попри складну логістику, на запрошення організаторів Анна Павельєва, яка вже рік успішно виконує обов’язки Координаторки з зовнішніх комунікацій у Eurodoc виступила під час панельної дискусії Eurodoc Session on the Sustainability of Ukrainian Academia in (Post)War Times, присвяченої проблемам української науки в часи війни та можливостям повоєнного розвитку та відновлення. Науковиця Полтавської політехніки розповіла про навчання та викладання в Україні під час війни – про онлайн, асинхронне та очне навчання, освітній процес та виклики в умовах блекауту, науково-дослідницьку діяльність в умовах війни та взаємодопомогу українських закладів вищої освіти, волонтерську діяльність Полтавської політехніки, Пункт незламності, допомогу внутрішньо переміщеним особам, активізацію міжнародної діяльності та плани на майбутнє.

Метою конференції Eurodoc 2023 стало обговорення питання стійкого академічного середовища для молодих вчених, які в ньому працюють. Організаторами конференції виступили Eurodoc, Sveriges förenade studentkårer (SFS), Sveriges förenade studentkårers doktorandkommité (SFS-DK), Шведська національна асоціація Postodoc (SNPA) і шведська профспілка Fackförbundet ST. SFS і SNPA є національними асоціяціями - членами Eurodoc.

У рамках конференції обговорювались актуальні проблеми аспірантів, докторантів та молодих учених Європи - рівень заробітної плати, працевлаштування, права і академічні свободи, гендерна (не)рівність, толерантність, відсутність роботи, необґрунтовані короткострокові контракти, відсутність соціального забезпечення чи ресурсів на робочому місці. Учасники масштабного науково – освітнього івенту обмінялися практичним досвідом та поділились кращими європейськими практиками, панельні дискусії транслювались онлайн та наразі доступні у записі

Усі спікери у своїх доповідях згадали війну в Україні та її нищівний вплив на науково-дослідницький, освітній, політичний, соціальний, економічний, фінансовий аспекти життя українців, закликали допомагати Україні, зокрема, у плані науково-дослідницької та освітньої співпраці між установами та закладами вищої освіти. 

Конференція включала як окремі доповіді ключових спікерів, так і панельні дискусії. Окрема панельна дискусія була присвячена проблемам освіти та науки України в часи війни.

З нападом Росії на Україну війна стала реальністю в Європі. Повномасштабне вторгнення вплинуло на українську систему досліджень і вищої освіти на всіх рівнях та змінило умови праці для членів академічної спільноти всередині країни та за її межами. 

Для підтримки довгострокового відновлення України вкрай важливо підтримувати українську науку та освіту і допомагати їм динамічно розвиватись. Ця панельна дискусія була присвячена ролі української науки та освіти у сталому розвитку та відбудові країни, можливостям міжнародної співпраці, та практичній допомозі українським науковцям та освітянам.

Нагадаємо, науковиці Полтавської політехніки взяли участь у міжнародній конференції «Інтернаціоналізація – шлях до стійкості та відбудови: річниця Twinning».

Раніше науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера.

 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»