2023-06-16

В університеті відбувся круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся обласний круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Масштабний науково-освітній та професійний івент провели у рамках Меморандуму про співпрацю Полтавської політехніки з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем.

В університеті відбувся круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує наповнювати реальними кейсами зміст Меморандуму про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем: на базі університету відбувся обласний круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Масштабний науково – освітній та професійний івент відбувся за всебічного сприяння Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області спільно з Гендерним центром Полтавської політехніки. Варто відзначити, що це вже третій захід у рамках співпраці, а з моменту підписання 24 травня Меморандуму про партнерство минуло менше місяця!

У засіданні круглого столу взяли участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, Народний депутат України Андрій Боблях, заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, керівники підрозділів патрульної, ювенальної поліції, фахівці Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної військової адміністрації, Державної служби у справах дітей, представники об’єднаних територіальних громад Полтавської області. Модерувала наукову дискусію доцентка кафедри психології та педагогіки, практичний психолог університету Євгенія Хоменко.

«Тематика домашнього насильства, особливо в умовах війни, не втрачає своєї актуальності. Важко переоцінити значення синергетичного ефекту від досвіду, інтегрованого у життєві реалії, адже краще вчитися на передових європейських практиках, ніж щоразу зустрічатися віч -на – віч з власними помилками. Радію, що до заходу долучилися представники різних державних інституцій, переважна більшість з яких - наші стратегічні партнери, з якими вже маємо договори про співробітництво.

Цілком поділяю думку представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислава Носенка, який відзначив важливість ратифікації Стамбульської конвенції для українського народу. Це наше сьогодення в умовах війни і українцям доводиться часто зустрічатися з насиллям, яке має бути покараним.

Тому бажаю учасникам потужного науково – освітнього та професійного івенту плідних дискусій, насиченої роботи, конструктивного діалогу та ефективного обміну думками і напрацюваннями!», - привітав учасників круглого столу ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко, наголосивши на цілій низці найрізноманітніших спільних івентів, проведених спільно з партнерами університету.

Користуючись нагодою, очільник Полтавської політехніки анонсував проведення наступного потужного заходу на базі університету – 4 липня у стінах Полтавської політехніки відбудеться презентація щорічного звіту Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Дмитра Лубінця.

«Хотів би висловити слова щирої вдячності нашим партнерам - Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та особисто ректору університету Володимиру Олександровичу Онищенку за сприяння в організації та проведенні сьогоднішнього круглого столу.

Як вам всім відомо, 24 травня Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець відвідав Полтавщину з робочим візитом. У рамках візиту відбулось відкриття оновленої громадської приймальні Уповноважений ВРУ з прав людини в Полтавській області, яка є максимально доступною для людей з інвалідністю, а також створено дитячий простір, який є максимально дружнім для дитини. Також в рамках робочого візиту, що пройшов в стінах університету, відбулась робоча зустріч уповноваженого з керівництвом області, яким було презентовано роботу секретаріату Уповноваженого з прав людини, а також пріоритетні напрямки діяльності секретаріату, викликані сьогоденням.

Не менш важливим є те, що в цей день відбулось підписання Меморандуму про співпрацю з Полтавською політехнікою. Як наголошує Дмитро Валерійович, наша інституція підписує Меморандуми не просто для підписання та їхнього накопичення, а в результаті цього підписання мають статися певні досягнення та певний результат. Я переконаний, що з Полтавською політехнікою вже досягнуті відмінні результати цієї співпраці, які в подальшому будуть тільки зростати й надалі будуть приносити ефективність та користь, особливо для жителів нашого міста», - наголосив представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко.

За словами Народного депутата України Андрія Бобляха, проблема домашнього насильства в нашому суспільстві далеко не нова і з початком повномасштабного вторгнення вона нікуди не поділася. Більше того, домашнє насильство є одним з тих явищ, які в період війни можуть лише загострюватися і лишатися невидимими.

«Проблеми домашнього насильства, на думку фахівців, може бути зумовлене агресією, зміною звичайного ритму життя, необхідністю пристосування до нових обставин. Невидимість же проблеми насильства в сім’ї зумовлена зосередженням фокуса уваги суспільства на збройному конфлікті, а також думкою жертв насильницької поведінки партнера, що розв’язання цієї проблеми не на часі. Дуже часто постраждалі просто не готові говорити про насильство, отримувати допомогу чи відстоювати своє право на особисту недоторканість та безпеку.

Суспільство стало менш відстороненим від проблем домашнього насильства завдяки систематичному висвітленню проблеми в ЗМІ, а також діяльності громадських організацій, які опікуються обізнаністю суспільства в цьому питанні. Значну увагу у розв’язанні цієї проблеми приділяє й держава. Окрім адміністративної відповідальності існує й кримінальна відповідальність за систематичні випадки домашнього насильства. Крім того, торік набула чинності Стамбульська конвенція, яка спрямована на захист, запобігання та протидію насильству стосовно жінок та домашнього насильства. Сьогодні держава має робити все для виконання положень цієї конвенції, а також продовжувати вдосконалювати законодавство в частині притягнення до відповідальності за домашнє насильство та удосконалювати підходи в розслідуванні таких правопорушень», - зазначив Андрій Боблях.

«Проблеми, які ми сьогодні будемо обговорювати, на жаль, не нові, але чомусь так склалося в нашому суспільстві, що вони недооцінені. Домашнє насильство завжди було закритою темою, проблемою сімей, проблемою жертв насильства, і дуже добре, що зараз суспільство змінюється, і держава приділяє цьому величезну увагу. Ця проблематика зараз під час війни може бути менш оцінена і в когось може скластись враження, що війна – це перше, а інше потім. Безумовно всі ми з вами сьогодні живемо в режимі війни, коли всі ми допомагаємо нашим Збройним Силам. Користуючись нагодою хочу подякувати всім силам оборони, кожному військовому, поліцейському, всім, хто захищає нашу державу й робить все для нашої Перемоги! Дійсно, дуже часто ми не можемо людям розповісти й дати той механізм і той шлях, яким треба йти в таких ситуаціях. Тому ще одним серйозним питанням є інформування суспільства стосовно подальших кроків. Окремим питанням залишаються діти, бо дорослі все ж таки мають більше можливостей: звернутися в поліцію й інші державні органи, а з дітьми виникає величезна проблема», - додав заступник голови Полтавської обласної ради Олексій Чепурко.

Під час панельної дискусії «Перша річниця ратифікації Стамбульської конвенції» змістовні доповіді та ефективні практичні кейси як працювати з постраждалими від домашнього насильства жінками і дітьми, як дотримуватися правильної процедури юридичного документування наслідків сексуального насильства, до яких державних служб та інституції звертатися у вищезазначених випадках презентували представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, головний спеціаліст, акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної військової адміністрації Людмила Іванова, польова спеціалістка з питань гендерно зумовленого насильства в Полтавській та Харківській областях Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) Маргарита Трипольська.

Під час свого виступу заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко зосередив увагу присутніх на важливості своєчасності інформування населення про можливості юридичної допомоги. Адже, незважаючи на активну інформаційно – просвітницьку роботу та виїзди мобільних груп фахівців, які працюють з постраждалими і жертвами сексуального насилля, мешканці регіонів не завжди знають як діяти у тій чи іншій ситуації, щоб дати належну правову оцінку діям кривдника.

Корисними професійними кейсами та реальними життєвими історіями з власної практичної діяльності з присутніми також поділився старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції Сергій Лях.

Про важливі фактори впливу існуючих гендерних стереотипів на свідомість громадян, проблеми, з якими доводиться зіштовхуватися жінкам, зокрема у лавах Національної поліції України розповіла під час своєї доповіді кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки Олена Доценко.

Під час підведення підсумків роботи круглого столу власними думками стосовно вирішення вищезазначених проблем домашнього насильства поділилися директорка опорного закладу «Великобагачанський заклад загальної середньої освіти I -III ступенів» виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради Миргородського району Полтавської області Інна Каленіченко, провідний спеціаліст молодіжної політики гуманітарного відділу виконавчого комітету Білицької селищної ради Марина Гармаш та начальниця відділу психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення ГУНП в Полтавській області Олена Демяник.

Учасники круглого столу напрацювали спільні рекомендації щодо розширення спектру співробітництва, заплановано проведення низки спільних науково – освітніх івентів з регіональним Представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області.

Раніше Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в Полтавській області, університет увійшов до ТОП -50 кращих університетів України за рейтингом «ТОП – 200 Україна 2023», а Полтавська політехніка увійшла до складу Асоціації університетів Європи (EUA).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»