2023-12-05

Майбутні психологи та філологи продовжують успішно навчатися на базі провідного університету в Трансильванії

Двадцять студенток факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки продовжують успішне навчання на базі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Майбутні психологи та філологи продовжують успішно навчатися на базі провідного університету в Трансильванії

У лютому 2023 року Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських університетів  – університетом «1 DECEMBRIE 1918»  University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписані угоди отримали практичну реалізацію: упродовж весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року, 15 студенток Політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

З 1 липня по 1 вересня 2023 року (2 місяці) 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності  035 Філологія  проходили фахову практику в рамках програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, де допомагали з перекладами та міжкультурною комунікацією.

Наразі, у зимовому семестрі 2023/2024 навчального року 32 студенти 10 різних спеціальностей Полтавської політехніки навчаються в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+.

Студентки факультету філології, психології та педагогіки   Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно постять світлини  у соціальних мережах  та поділились власними  враженнями від навчання у провідному європейському університеті.  

Позитивними враженнями ділиться Альона Височин, студентка 1 курсу другого (магістерського) рівня освіти   спеціальності  053 Психологія:

«Цього року я вступила до  магістратури за спеціальністю  053 Психологія, адже в мене було велике бажання здобути знання і будувати карʼєру в цій сфері. До того ж  я вирішила скористатись чудовою можливістю, яку запропонував мій університет: участь в програмі академічної мобільності Erasmus +. У цьому плані   виділила багато позитивних аспектів для себе: побачити іншу країну, ознайомитися з культурою, архітектурою, а найголовніше – розширити свій світогляд (подорожі дуже допомагають в цій справі) та познайомитися/поспілкуватися з різними людьми. Я вважаю, що два останні пункти дуже важливі для моєї подальшої професійної діяльності. Тому безмежно рада, що зараз маю можливість не тільки здобувати нові знання за кордоном, а й вдосконалювати  особистісні якості».

Анастасія Твердоступ, студентка  третього  курсу спеціальності  053 Психологія продовжує:

«Вступаючи в університет за освітньою програмою «Практична психологія», я очікувала здобути якісні професійні знання та отримати безліч  досвіду і позитивних емоцій. Навчаючись на  третьому курсі,  вирішила спробувати для себе додаткові можливості для розвитку професійної освіти та стала учасницею програми академічної мобільності Erasmus+. Це неймовірна можливість отримати зарубіжний досвід навчання та нові незабутні емоції,  знання. Зараз  ми із студенткою магістратури Альоною Височин готуємо соціально-психологічний проєкт по боротьбі із підлітковим алкоголізмом та психологічними наслідками вживання алкоголю у підлітковому віці. Повноцінними результатами навчання за обміном ми поділимося пізніше».

Вікторія Скалецька, студентка другого курсу факультету філології, психології та педагогіки:

«Зараз я знаходжуся у чудовому місті Альба-Юлія, в Румунії, навчаючись за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+. Навчання дуже насичене та цікаве, завжди можна отримати допомогу та підтримку від викладачів. Матеріал викладається дуже цікаво та зрозуміло, можна знайти лекції в онлайн - форматі та подивитися власні  оцінки. В університеті також є студенти-волонтери, які раді допомогти, щось порадити, підтримати та просто поговорити на різні теми. Місто дуже гарне, дивовижна архітектура, культура та краєвиди гір вражають на кожному кроці. Гуртожиток дуже комфортний, у кімнаті  затишно та є все необхідне. Мені дуже подобається навчання в Альба Юлії і я щиро вдячна рідній Полтавській  політехніці за цей неймовірний досвід!».

Анна Лугова та Євгенія Онищенко, студентки спеціальності 014 Середня освіта також не приховують свого захоплення:

«Румунія – чудова, сонячна з гарними краєвидами на гори країна. Ми ніколи не думали, що матимемо можливість навчатися в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, в якому зберуться студенти з різних куточків світу.

З дисциплін, які ми обрали, нам  найбільше сподобався «Introductory Notions in Romanian Language, Culture and Civilization», де викладачка поєднала історію й географію Румунії, показала відео цікавих туристичних місць, навчає читати та говорити румунською мовою.

Також нам дуже подобається такий предмет як «Oral and written communication techniques. English language»: приємні презентації, незвичний метод опрацювання матеріалу на парі: ми по черзі читаємо слайди, обговорюємо щось, робимо завдання. На заняттях з «Media and Communication»  дискутуємо з румунськими студентами, а дисципліна «Oral and written communication techniques, French language» подобається підходом до викладання мови: ми дивимося усілякі відео, відпрацьовуємо завдання на практиці, вчимося читати і головне, викладач пояснює матеріал англійською мовою, що дає нам ще більше практики в розумінні англійської та французької мов.

Ми з захопленням відвідуємо заняття з дисципліни  «English Language», де покроково розбираємо граматичні проблеми в нашому мовленні, дивимося фільми, відпрацьовуємо вміння правильно себе представляти та давати інтерв'ю».

Олександра Несторик, студентка четвертого курсу спеціальності 035  Філологія :

«Навчання у Румунії проходить чудово. Люди дуже привітні, викладачі відкриті до комунікації і завжди готові прийти на допомогу. Дуже допомагають волонтери з Erasmus+, завдяки ним ми почуваємося безпечно і знаємо, що завжди є люди, котрі прийдуть на допомогу у будь - яку хвилину.

В університеті завжди знайдеться місце для кожного, з їхніми  інтересами та пропозиціями. Тут вислухають і допоможуть знайти вихід навіть з найскладніших ситуацій, том ми не нервуємо і можемо спокійно насолоджуватися навчанням. Це мій другий семестр в Альба Юлії, мені страшенно подобається навчатись тут за програмою мобільності, за що я безмежно вдячна рідній Полтавській  політехніці!».

Юлія Шапран, студентка третього курсу:

«На мою думку, навчання за програмою Erasmus+ – це чудова можливість отримати не тільки нові знання, але й незабутні враження. Майже щотижня організатори влаштовують для нас розважальні заходи: перегляд кіно, вечірки, квести. Культурних заходів також немало. Наприклад, мені дуже сподобалась екскурсія по пам'ятках міста Альба-Юлії. А щодо навчання, то викладачі підтримують зв'язок зі студентами, завжди готові відповісти на запитання. Дуже подобається дискусійний характер занять. Тож я дуже задоволена, що маю можливість навчатись в такій приємній атмосфері, подорожувати та знаходити нових друзів з різних країн  світу»

Марина Білан, студентка другого курсу:

«Мій досвід навчання у Румунії, в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia у місті Альба Юлія, є захоплюючим і насиченим. Перш за все, важливо відзначити, що більшість предметів у цьому університеті співпадають з дисциплінами нашого університету, що робить адаптацію простішою, а навчання – ефективнішим.

Викладачі виявилися досить лояльними та мають високі професійні навички у спілкуванні з іноземними студентами. Це дозволяє нам взаємодіяти та обмінюватися досвідом та культурними особливостями, що робить навчання динамічнішим та цікавішим.

Навчальна програма виявилася нескладною, що дозволяє уникнути перевантаження самостійним опрацюванням матеріалу. Це приємний бонус, адже ми маємо вільний час для дозвілля та вивчення інших аспектів культури.

Загалом  я отримую задоволення як від вивчення, так і від занурення у весь колорит міжкультурної комунікації. Впевнена, що цей досвід сприятиме покращенню та поглибленню моїх професійних навичок у майбутньому».

Катерина Новак, студентка другого курсу:

«Відкриття світу, збагачення культурного досвіду та підвищення професійного рівня – це лише кілька з багатьох переваг навчання за програмою Erasmus+.

Навчання в Румунії дозволяє поглибити знання румунської мови, що відкриває нові можливості для міжкультурного спілкування та роботи в різних мовних середовищах. Також студенти Erasmus+ потрапляють в англомовне середовище, що також є не менш важливим. Крім того, спілкування зі студентами та науковцями з різних країн стає не лише невід’ємною частиною навчання, а й можливістю  задля обміну досвідом, ідеями та перспективами.

Навчання проходить неймовірно цікаво. Кожна пара насичена новими знаннями та знайомствами. Мені особисто подобається те, що ти можеш змінити свій розклад, підлаштувати під себе, особливо якщо ти маєш додаткові заняття, це дуже зручно. Пари спрямовані на покращення комунікативних навичок та критичного мислення. Викладачі відповідальні, доброзичливі та завжди готові допомогти. Також в університетській їдальні готують дуже смачні страви, тож ми ходимо сюди щодня.

Не можна не згадати ESN волонтерів, які щотижня влаштовують для нас цікаві заходи та конференції. Запам’яталась також поїздка до Брашова, під час Хелловіну. Це була неймовірна подорож, під час якої ми відвідали багато вечорок для всіх Erasmus+ студентів,  які зараз навчаються в Румунії.

На завершення слід відзначити, що навчання в Румунії за програмою Erasmus+ – це унікальний шанс для освітнього та особистісного зростання. Ця програма дарує можливість перетворити академічний час у захопливу подорож, де кожен день приносить нові знання, враження та можливості».

Аліна Алєксєєва, студентка третього  курсу:

«Навчання тут здається мені приємним, я навчаюсь у своє задоволення. Дисципліни даються мені легко завдяки високій педагогічній майстерності викладачів та їхньому  високому рівню володіння англійською мовою.

З мого  власного досвіду, з Erasmus+ нудно не буває! Поза навчанням ESN волонтери  університету  Альба Юлії організовують безліч цікавих заходів, тож я хотіла б розповісти про наймасштабніший  із них. Це був «Halloween in Transilvania», який включав поїздку у місто Брашов, дві круті вечірки для Erasmus+ студентів з усіх куточків Румунії, відвідування трьох замків неймовірної краси, різноманітні святкові активності на кшталт різьби по гарбузах, виготовлення декоративних масок та багато іншого. Дуже рада, що завдяки Полтавській політехніці я маю можливість  переживати ці емоції та отримувати такий безцінний досвід навчання   у Румунії».

Інна Васильєва, студентка другого курсу:

«Вперше опинившись в Румунії, я була вражена гостинністю та теплотою місцевого студентського співтовариства. Починаючи з перших днів, студенти-еразмусівці та викладачі дуже тепло нас прийняли, що сприяло швидкій адаптації до нового академічного та культурного середовища. У Румунії я познайомилася з багатьма цікавими людьми. Разом ми працювали над проєктами та відвідували різноманітні цікаві заходи. Навчання в іншій країні розширило мої горизонти, а інтеракція зі студентами з різних культур збагатила моє освітнє середовище. Окрім того, обмін досвідом та культурними враженнями відкрили нові перспективи і збагатили моє навчання в цілому.

З великим задоволенням рекомендую усім студентам взяти участь у програмах академічного обміну Erasmus+, оскільки це важливий елемент студентського життя та невід'ємна частина академічного розвитку. Дякую Полтавській політехніці за цю унікальну можливість, яка відкрила переді мною широкі перспективи і вдало вписалася у мій освітній шлях!».

Дар’я Фоменко, студентка другого курсу:

«Ця поїздка принесла мені багато цікавих та різноманітних знайомств. У вільний від навчання час люблю ходити вуличками Альба-Юлії та спостерігати за місцевими жителями, таким чином досліджуючи культуру та звичаї іншої країни.

Мальовнича природа європейської країни заворожує: від дивовижних пейзажів гір неможливо відвести погляд, а на історичну різноманітну архітектуру міста можна дивитися годинами.

Мені пощастило побувати в кількох містах Румунії: Брашові, Ришнові та у Сінаї. У Брашові я відвідала славнозвісний замок Бран, який за легендою пов'язаний з Дракулою, Владом Цепешем. Ришнов вразив мене своїми парками та наповненими історією вуличками, а у Сінаї я була у Пелеші, замку, наскрізь просякнутому багатою історією, що приголомшив мене своїми масштабами та фантастичними краєвидами.

Я дуже вдячна  Полтавській політехніці  та особисто Анні Костянтинівні Павельєвій за  неймовірну можливість отримати цінний досвід, пізнати культуру та традиції іншої країни та  особистісно  і професійно розвиватися. Сподіваюся брати участь у програмах Erasmus+ й  надалі!».

Валерія Сивак, студентка четвертого  курсу:

«Для нас організовують дуже багато цікавих заходів, воркшопів, екскурсій та яскравих івентів, завдяки яким ми маємо змогу познайомитись одне з одним краще. Ось наприклад, декілька тижнів тому ми були на великому святі у сусідньому місті Брашові – «Halloween in Transylvania», на якому були присутні студенти-еразмусівці з усієї Румунії, тож ми мали змогу подружитись з цікавими людьми і попрактикувати свою англійську мову.

В університеті навіть існує окрема молодіжна організація Erasmus+ на чолі з президентом та віце-президентом і волонтерами, що було дуже несподівано.

Румунія для нас відкрилась з іншого боку, це живописна країна з гостинними людьми, і ми дуже раді , що маємо змогу бути тут і зараз».

Анна Онопрієнко, студентка другого курсу:

«Erasmus+ – це найкраща можливість одночасно подорожувати та удосконалювати свій рівень знань. Перебуваючи у Румунії лише місяць, ми дізналися багато нового та познайомилися з культурою іншої країни. За період навчання в університеті ми також змогли познайомитися з методами оцінювання та підходами до навчання за кордоном! Я раджу хоч раз спробувати на собі цей важливий досвід навчання за кордоном!».

Аміна Ватраль, студентка третього курсу:

«Перш за все, хочеться відзначити доброзичливість викладачів, адже з ними завжди можна поговорити та домовитися. Також цікавим є формат занять: дуже багато спілкування з групах, обговорення реальних проблем та ситуацій, а також створення різних проєктів.

Дуже цікавими є культурні заходи: екскурсії, перегляд фільмів, квести та багато іншого. Абсолютно кожен має змогу знайти щось, що йому до душі.

Щиро вдячна нашому університету за можливість пізнавати світ!»

Анна Маслак, студентка четвертого  курсу:

«Навчаючись на філологічному факультеті Університету Альби Юлії, я досліджую світ мови та літератури. У рамках вивчення різних курсів я заглиблююсь як у класичні, так і в сучасні тексти, аналізую мовні явища та поглиблюю своє розуміння історії літератури. Набуті знання та навички готують мене до викликів в освіті, медіа та редакторській роботі. Викладачі заохочують до активної дискусії та творчого підходу, розвиваючи критичне мислення. Цей унікальний досвід відкриває можливості для кар'єрного та особистісного зростання».

Дарія Великодворська, студентка третього  курсу:

«Навчання неймовірно цікаве, викладачі дуже приємні та комунікативні! Матеріал, за яким ми вчимося, та завдання відрізняються від наших не так сильно, як я очікувала, але особисто для мене вони складніші. Університет і місто дуже гарні, плюс відкривається багато можливостей для подорожей, отримання нового досвіду та цікавих знайомств. В цілому я дуже рада, що змогла стати учасницею цієї програми обміну. Ми їздили в багато замків, серед яких замок Дракули, брали участь в treasure hunts та інших цікавих івентах, відвідували концерти тощо».

Валерія Дубовик, студентка четвертого  курсу:

«Особливо хочу відзначити високий рівень навчання в університеті. Викладачі прекрасно ставляться до Еразмус+ студентів, завжди готові йти на компроміси та допомогти за потреби. Це навчання дозволило мені не лише покращити мою англійську мову, а й отримати багато нових знань з різних предметів.

Не менш важливою складовою цього обміну є можливість подорожувати. За цей час я встигла з'їздити до Вроцлава та відвідати деякі прекрасні міста Румунії: Клуж, Брашов та Сібіу вразили своєю красою, особливо в передноворічний період».

Валерія Казанко, студентка четвертого  курсу:

«Викладачі університету є не лише експертами у своїх галузях, але й хорошими педагогами, які прагнуть створити стимулююче навчальне середовище. Вивчення румунської філології змінило мої погляди на опанування мови, а отримані тут знання виходять за межі  сторінок підручників.

Алба-Юлія, з її історичним шармом та привітними місцевими жителями, стала моїм домом на цей час навчання. Мандруючи брукованими вуличками, досліджуючи місцеві ринки та беручи участь у культурних заходах, я отримала глибоке розуміння румунських традицій. Теплота і відкритість місцевої громади допомогли мені відчути себе бажаним гостем, сприяючи розвитку дружби, яка виходить за межі культурних кордонів».

Майбутній філолог Олександра Даценко додає:

«Ставши студентом-філологом, я радію можливості  вивчення румунської  мови і поглибленого опанування  англійської мови.  Щоденне спілкування як в університеті, так і за його межами, значно сприяло вдосконаленню моїх мовних та комунікаційних навичок. Мультикультурне середовище в університеті також дозволило мені взаємодіяти з однолітками з різних країн. Співпраця над проєктами, обмін різноманітними поглядами та вивчення різних освітніх систем розширює кругозір. Ці знання, безсумнівно, допоможуть мені в моїх майбутніх академічних і професійних починаннях.

Окрім академічної складової, цей обмін став каталізатором мого особистого зростання. Адаптація до нової освітньої системи, подолання мовних бар'єрів та орієнтація у повсякденному житті в іншій країні відточили мою стійкість та адаптивність.

На завершення, час, проведений в цьому університеті за програмою Erasmus+, став найкращим досвідом мого життя».

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

Нагадаємо, зараз чеський університет NEWTON University запрошує 2 студентів II-IV курсів Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права взяти участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ KA171 у весняному семестрі 2023/2024 навчального року, а Трансільванський університет Брашова запрошує 4 науково-педагогічних працівників факультету філології, психології та педагогіки взяти участь у грантовій програмі академічної мобільності Erasmus+ у травні 2024 року.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-Ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Також усі бажаючі запрошуються на гостьові лекції з літератури 21 сторіччя, які читають провідні фахівці з різних університетів ЄС, США, Канади. Гостьові лекції проходять щосереди у змішаному форматі на четвертій парі (13.30-14.50) в ауд.318 Ц Полтавської політехніки. Долучитись до заходів можуть усі бажаючі студенти та науково- педагогічні працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Раніше учасниці програми академічної мобільності Erasmus+ в провідному румунському університеті-партнері поділилися враженнями від навчання за кордоном, а німецький науковець прочитав студентам та викладачам політехніки лекцію про хіп-хоп корінних народів Канади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»