2024-01-22

Студентки політехніки поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Надія Кубрак та Анастасія Архіпова навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук – University of applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт (Австрія). Наразі студентки складають сесію та поділилися враженнями від навчання в провідному австрійському університеті.

Студентки політехніки поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері

В осінньому семестрі 2023/2024 навчального року студентки Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Надія Кубрак та Анастасія Архіпова навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук – University of applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт (Австрія). Майбутні професіонали, які наразі складають сесію в Австрії, поділилися враженнями від перебування та навчання на Батьківщині Гайдна, Моцарта, Шуберта, Ліста та Штрауса.

Студентка третього курсу групи 301-ЕР спеціальності 075 Маркетинг Надія Кубрак та студентка п’ятого курсу групи 501-ЕП спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анастасія Архіпова з 4 вересня 2023 року по 3 лютого 2024 року навчаються за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті прикладних наук – University of applied Sciences FACHHOCHSCHULE BURGENLAND в місті Айзенштадт (Австрія).

Учасниці програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ поділилися враженнями від навчання та життя у Айзенштадті.

«Програма Erasmus+ відкриває перед нами захопливі можливості для отримання різноманітного досвіду, вивчення нового та знайомства з представниками різних країн і культур. Ми мали унікальну нагоду навчатися у FH Burgenland, австрійському університеті прикладних наук, розташованому в невеликому, історичному і дуже гарному містечку Айзенштадт.

За півроку навчання тут ми знайшли друзів з різних куточків світу: Австрії, Німеччини, Угорщини, Італії, Іспанії, Чехії, Словаччини, Словенії, Мексики і Китаю. З ними ми проводили незабутній час, подорожували до Братислави, Копенгагену, Будапешту і, звісно, неодноразово досліджували Відень.

Також ми мали змогу відсвяткувати тут Різдво та зустріти Новий рік. Тоді ми відвідали університетський захід WunschPunsch, який, до того ж, було присвячено благодійному збору на допомогу Україні. І хоча погода в Австрії геть не зимова, ми отримали неймовірні враження», – розповідає Надія Кубрак.

«Навчання проводилося англійською мовою, тому саме вона стала мовою нашого повсякденного спілкування, що дало змогу значно покращити власний розмовний рівень і почуватися вільно, говорячи нею. І, звісно, ми почали вивчати німецьку мову, що теж було чудовою можливістю, адже вивчення нових мов завжди розширює горизонти.

Викладачі та співробітники університету завжди були дуже привітними, за потреби допомагали з усім розібратися, що було надзвичайно цінним, тим паче на початку, коли ти почуваєшся розгублено у геть новому середовищі. Дуже багато з них постійно висловлювали підтримку Україні та цікавилися, як справи у нашому місті та у наших рідних.

Говорячи про загальний навчальний процес, відзначу, що характерною його рисою є велика інтерактивність та дуже сильна зосередженість на командній роботі. Останнє, особливо на початку, було дещо складним і потребувало виходу із зони комфорту, оскільки так ти відповідальний не тільки за себе, а і за загальний результат.

У наших розкладах були предмети окремих університетських програм, на яких нас, так би мовити, приєднували до інших груп, де ми мали можливість познайомитися і попрацювати зі звичайними студентами. Інші класи були від міжнародного департаменту, до якого ми безпосередньо належали, і там, переважно, були учасники різних програм обмінів та академічної мобільності.

Ще хотілося б відзначити певну особливість магістерських програм. Оскільки переважна більшість студентів цього рівня освіти працюють, навчання проводиться на частковій основі, а саме в п’ятницю і суботу. Однак через це пари можуть тривати від 3 до 6 годин, і часто закінчуються о 21:00. У програмах деяких предметів також були воркшопи тривалістю до 9 годин.

Наразі проходить період екзаменів. Деякі дисципліни не мають іспитів як таких, а оцінюються за поточними завданнями та/або перевірками знань. В інших випадках проводиться фінальний тест, який, разом з іншими отриманими протягом семестру балами, сумується в фінальну оцінку. Онлайн- портал університету, де проходить екзаменування, так само як у нашої Полтавської політехніки, працює на платформі Moodle, тож це було нам знайомим та зрозумілим з самого початку.

Загалом цей досвід є просто чудовим. Оскільки наш університет надає такі можливості, ми щиро радимо кожному студенту спробувати потрапити до програми академічного обміну Erasmus+, можливо, навіть в FH Burgenland. Поки у нас є ще трохи часу насолодитися своїм перебуванням тут та з новими знаннями та силами добиватися нових висот та гідно представляти рідний університет!», – додає Анастасія Архіпова.

Раніше Надія Кубрак та Анастасія Архіпова відвідали штаб-квартиру ООН у Відні, студенти-айтішники, майбутні психологи та філологи, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права розповіли про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменіїстудентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Polandстудентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWAнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»