2024-03-31

Науковиця-філолог вдосконалила навички підготовки слайдових презентацій, пройшовши тренінг від Корпусу Миру в Україні

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Полтавської політехніки, координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва пройшла тренінг «Майстерність ефективних презентацій» від Корпусу миру США в Україні.

Науковиця-філолог вдосконалила навички підготовки слайдових презентацій, пройшовши тренінг від Корпусу Миру в Україні

28 березня 2024 року відбувся тренінг «Майстерність ефективних презентацій» від Корпусу миру США в Україні. До тренінгу долучилась науковиця Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва.

Організаторкою та модераторкою тренінгу виступила програмна менеджерка Корпусу Миру США в Україні Оксана Шабас. До заходу долучилось понад 30 учасників з різних куточків України.

У рамках заходу Олександр Шлеєєнков, менеджер з ІТ та інновацій IREX навчав слухачів готувати ефективні презентації, зокрема, розповів про важливість правильного вибору кегля (наприклад, такий звичний нам Times New Roman не підходить для PPP, а найкращий розмір шрифта – 30).

Для презентацій фахівець порадив використовувати шрифти Arial, Verdana, а для виділення текстової інформації користуватись не курсивом чи підкресленням, а використовувати жирні шрифти, кольорові шрифти та різні розміри шрифтів. Він також зауважив, що краще обирати прості шаблони презентацій, які не відволікають аудиторію від сприйняття інформації. Олександр ознайомив учасників тренінгу із правилом Гая Кавасакі «10-20-30», яке полягає в тому, що презентація в PowerPoint повинна складатись не більше ніж із 10 слайдів, тривати не довше 20 хвилин і шрифт має бути не дрібніший за 30. Автор правила стверджує, що навіть, якщо твоя ідея колись переверне світ, ти все одно маєш представити її суть за кілька хвилин у кількох слайдах з кількома словами в кожному слайді.

Лектор розповів про використання контрасту і правильний підбір кольорів, що гарно поєднуються між собою і які добре видно на презентаціях. На прикладах з презентацій Олександр довів, що зображення слід використовувати для повідомлення ідей, а не для прикрашання презентації, та пояснив слухачам, що таке візуальні метафори та як і для чого їх можна використовувати, а також – як за допомогою слайдів викликати у глядача необхідну емоцію. Він порадив не обтяжувати презентації текстовою інформацією та картинками, не читати зі слайдів, тримати зоровий контакт із аудиторією, та робити коротші презентації з меншою кількістю тексту, які покращують сприйняття візуальних матеріалів. Іншою слушною порадою було уникати складних діаграм, спрощувати їх для презентацій, а все інше розміщувати в роздаткових матеріалах та по можливості не використовувати анімаційні та звукові елементи. Також варто пам’ятати, що легко сховатися за текстом, але найцікавіші презентації проявляються в тому, що говорить спікер, а не в тому, що він показує.

Олександр ілюстрував матеріал прикладами з різноманітних презентацій з його власної колекції (вдалими і невдалими), яку він збирав роками, та пропонував аудиторії прокоментувати ці слайди та запропонувати якось покращити чи виправити їх.

«Це був справді корисний, інформативний та інтерактивний тренінг. Здається, що ми, учасники освітнього процесу, постійно готуємо презентації в PowerPoint та все знаємо і вміємо, проте це не так. Завжди є чому повчитися, і з сьогоднішнього тренінгу я теж винесла для себе кілька речей, які тепер буду використовувати, готуючи свої презентації. Щиро дякую програмній менеджерці Корпусу Миру США в Україні Оксані Шабас за запрошення та менеджеру з ІТ та інновацій IREX Олександру Шлеєєнкову за чудову лекцію!», – коментує учасниця тренінгу Анна Павельєва.

Нагадаємо, раніше науковиця політехніки взяла участь у воркшопах з відкритої науки в Нідерландах та Бельгії, а ще одна науковиця політехніки стала учасницею воркшопу щодо управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом на базі провідного європейського університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»