2024-03-21

Науковиця політехніки стала учасницею воркшопу щодо управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом на базі провідного європейського університету

Завідувачка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Воробйова взяла участь в кампус-воркшопі навчального курсу «Управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом 2024», який з 10 по 17 березня 2024 року проходив на базі Університету Лейбніца в Ганновері.

Науковиця політехніки стала учасницею воркшопу щодо управління інтернаціоналізацією та українсько-німецьким академічним співробітництвом на базі провідного європейського університету

Даний курс фінансується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) з коштів, наданих Федеральним міністерством освіти та досліджень Німеччини (BMBF) в рамках програми «Підтримка інтернаціоналізації українських закладів вищої освіти – безперервні освітні програми для керівників українських закладів вищої освіти в галузі освіти та академічного менеджменту (2019-2024)».

У результаті цьогорічного конкурсного відбору учасниками проєкту стали 15 представників академічної спільноти України з числа керівників міжнародних відділів, заступників деканів з міжнародної роботи, завідувачів кафедр іншомовної підготовки та науково-педагогічних працівників, які проводять активну роботу щодо інтернаціоналізації освіти та науки в своїх закладах вищої освіти. Географія проєкту цьогоріч є досить широкою – міста Київ, Харків, Полтава, Запоріжжя, Суми, Миколаїв, Івано-Франківськ, Мукачево, Чернігів, Дніпро.

«Це був надзвичайно насичений корисними і цікавими заходами тиждень. Нам презентували систему вищої освіти Німеччини, Міжнародний офіс Ганноверського університету, розповіли про стратегію інтернаціоналізації на загальноуніверситетському та факультетському рівнях, презентували програми співпраці та спільні проєкти з Україною, провели зустріч із директоратом установи Science Initiative Hannover в Новій ратуші міста Ганновер і, звісно, уважно вислухавши наші ідеї під час презентації індивідуальних проєктів, надали надзвичайно корисні та слушні рекомендації під час обговорень.

Мій індивідуальний проект має на меті розвиток мультилінвальної стратегії нашого університету, яка є відповіддю на виклики глобалізації та ту велику підтримку, яку наша держава надає, зокрема на законодавчому рівні, застосуванню англійської мови як мови міжнародного спілкування. Хочу особливо підкреслити, що в Полтавській політехніці, завдяки далекоглядному й виваженому керівництву ректора, професора Володимира Онищенка, надзвичайно велика увага приділяється вивченню іноземних мов як запоруці підготовки висококваліфікованого, конкурентноспроможного фахівця. В університеті викладаються англійська, німецька, польська та французька мови як обов’язкові навчальні дисципліни та дисципліни за вільним вибором студентів. Надзвичайно вдячна керівництву Полтавської політехніки за можливість взяти участь в цьому прекрасному проєкті», - розповідає учасниця, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова.

Декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева додає: «Надзвичайно важливим для філологів є те, що ректор Володимир Олександрович усіляко підтримує гуманітарний вектор розвитку, інспірує повноцінне входження університету в європейський та світовий освітній простір, що є можливим лише за умов якісної іншомовної підготовки майбутнього фахівця, розвитку іноземної філології, ефективної кроскультурної комунікації.

Надзвичайно символічно і важливо, що ще з часів Інституту шляхетних дівчат, правонаступницею якого є Полтавська політехніка, коли велика увага приділялась гуманітаризації освіти та вивченню іноземних мов, ця традиція підтримується та невпинно розвивається, вже з огляду на сучасні інноваційні підходи. В університеті вже давно успішно функціонує Центр іноземних мов, який дає можливість академічній спільноті та студентам додатково вивчати іноземні мови. Більше того, останнім часом його діяльність вийшла за межі освітнього закладу і користується великим попитом серед представників громади, внутрішньо переміщених осіб, управлінських структур міста Полтави та Полтавської області, що, зі свого боку, створює позитивний соціальний ефект».

Курс розрахований на 10 місяців – з січня по жовтень 2024 року та передбачає участь у двох онлайн-воркшопах, двох онлайн-презентаціях проєктів, двох менторських сесіях, системну роботу над індивідуальними проєктами, нетворкінг-зустрічі, а також обов'язкове відвідування Кампус-воркшопу в Університеті Лейбніца.

Нещодавно студенти відзначили Міжнародний день французької мови, обговоривши її місце на лінгвістичній карті світу та продекламувавши улюблену поезію, науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO), науковиця-філолог проаналізувала американські освітні тренди на прикладі місцевих навчальних закладів.

Раніше науковиця політехніки виграла ґрант від DAAD на участь у проєкті з менеджменту інтернаціоналізації та німецько-українського академічного співробітництва, та стала учасницею тренінгів з питань інтернаціоналізації вищої освіти на базі провідного німецького університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»