2024-03-13

Науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ксенія Вергал та Аліна Чайкіна взяли участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ на базі Вільнюського університету прикладних наук (VIKO).

Науковиці політехніки стали учасницями програми мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (VIKO)

Науковиці Полтавської політехніки заступниця директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри комп'ютерних та інформаційних технологій і систем Ксенія Вергал та кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Аліна Чайкіна взяли участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ та мали можливість відвідати Вільнюський університет прикладних наук (VIKO).

Програма міжнародної академічної мобільності для викладачів (Erasmus+ staff mobility) передбачає відвідування іноземних університетів-партнерів для обміну досвідом та набуття нових навичок, а за напрямом teaching mobility читання лекцій для студентів різних спеціальностей та курсів.

Викладачки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь в Міжнародному тижні навчання (INTERNATIONAL TEACHING WEEK), який відбувався упродовж 4 – 8 березня 2024 року.

У рамках програми кожного дня, окрім читання лекцій, влаштовувались різноманітні івенти, спрямовані на обмін досвідом та встановлення міжнародних зв’язків. Першого дня професор C. Borg (Мальта) поділився результатами власних досліджень зі сталого розвитку університетів, а також розповів про формування критичної грамотності як важливого педагогічного методу (Critical literacy as a viable pedagogical possibility).

Наступна спікерка D. Karlaitė (Литва) розповіла про роль закладів вищої освіти в сталому розвитку, а також презентувала досвід Вільнюського університету прикладних наук – VIKO – (Вільнюс, Литва), який був заснований у 2000 році, а зараз налічує понад 7000 студентів, 500 викладачів. Також спікерка зазначила, що Міжнародний тиждень навчання (INTERNATIONAL TEACHING WEEK) проводиться вже у шістнадцятий раз, збираючи все більше і більше викладачів з різних країн світу для обміном досвідом та читання практичних лекцій.

Наступна спікерка Наталія Слав’юк (Україна) розповіла про адаптацію соціально-економічної системи України до сучасних загроз, яким чином змінилось наше життя після настання військового стану, яким чином світ може підтримати нас в нашій боротьбі.

Вечорами усіх учасників чекав культурний відпочинок, оскільки Вільнюс –дуже старовинне місто, наші партнери вирішили розповісти про історію міста, продемонструвати визначні пам’ятки архітектури, прогулявшись старовинними вуличками. Під час прогулянки учасники програми відвідали найдавнішу частину литовської столиці – Старе місто. Його вигляд вражає різноманітністю архітектурних стилів і епох (і не дивно, адже він почав формуватися ще в Середні віки), а пам'яток архітектури тут, напевно, більше, ніж у всій столиці. Найбільш запам’ятались та вразили Замкова гора, Ратушна і Кафедральна площі та пам'ятник князю Гедиміну.

Другий день був присвячений семінарам/тренінгам, які стосуються сталого розвитку університетів. Вільнюський університет прикладних наук разом із партнерами Іспанії та Фінляндії запустили проект Erasmus+ «USD – Університети для сталого розвитку».

Очолює проект Університет Пабло Де Олавіде (Іспанія), а партнерами є Університет прикладних наук Савонія (Фінляндія), OpenODS (Іспанія) та VIKO (Литва). Загальною метою проєкту є прискорення дотримання Порядку денного на період до 2030 року шляхом посилення ключової ролі інституцій-членів ЄПВО, а специфічними цілями є просування та полегшення інтеграції цілей сталого розвитку (ЦСР) у всі сфери діяльності університету.

Під час семінару присутні змогли ознайомитись із ключовими результатами проєкту, а також стратегічними перспективами поширення результатів проєкту Erasmus+.

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту і логістики Аліна Чайкіна провела серію лекцій для англомовної групи студентів спеціальності «Креативність та бізнес-інновації» (Creativity and Business Innovations), які навчаються на першому курсі факультету менеджменту бізнесу (FACULTY OF BUSINESS MANAGEMENT).

Науковиця Полтавської політехніки прочитала лекції на тему «Професійна адаптація особистості: схильності та стратегії (особливості та відмінності між ЄС та Україною)» з метою поширення досвіду у сфері освіти впродовж життя, а також представила напрацювання по проєкту, що реалізуються у рамках модуля Erasmus+ Жана Моне Project: 101127592 – FPDSDESUEU – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH «Formation of the personality development strategy in the digital educational space: Ukraine-EU» («Формування стратегії розвитку особистості в цифровому освітньому просторі: Україна-ЄС»).

 Під час лекцій студенти мали можливість проаналізувати практичний досвід з професійної адаптації, визначити ключові стратегії, що дозволяють особистості отримати та розвивати такі навички як адаптивність, креативність, критичне мислення та навчання впродовж життя. Також учасники мали можливість порівняти досвід з адаптації ТОП-менеджменту та працівників європейських країн до мінливого середовища з українськими реаліями. Між лектором та студентами відбулося жваве обговорення щодо змін, які відбулись у HR менеджменті, про можливості подолання негативних психологічних станів працівників, таких як стрес, прокрастинація, апатія тощо. Під час лекції лекторка зазначила, що європейські цінності зараз активно поширюються серед українського населення, зокрема такі як критичне мислення, адаптивність, саморозвиток у контексті європейського підходу Lifelong Learning – освіта протягом життя.

Слова щирої вдячності за допомогу у проведенні лекцій та підтримку викладачки Полтавської політехніки висловлюють декану факультету менеджменту бізнесу (FACULTY OF BUSINESS MANAGEMENT), докторці наук, професору Nida Mačerauskienė (Ніда Мацераускене), а також лектору Flavius Streianu (Флавіусу Стреяну).

Упродовж періоду мобільності 4-8 березня 2024 року відбулося знайомство заступниці директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки Ксенії Вергал з факультетом електроніки та інформатики VILNIAUS KOLEGIJA.

Декан факультету та науково-педагогічні працівники кафедри розробки програмного забезпечення» ознайомили науковицю з матеріально-технічною базою факультету, обговорили можливі спільні проєкти та форми співпраці.

Для студентів другого та третього курсів спеціальностей «Комп'ютери та мережі» та «Мова програмування Javа» Ксенія Вергал провела лекції на теми «Python for Data Science» та «Information age terrorism: Cybersecurity Tools» для ознайомлення з результатами проєкту Жан Моне «European experience in ensuring information and economic security under growing external threats» в рамках Програми ЄС Erasmus+.

Крім того, для учасників програми мобільності були організовані заходи, спрямовані на поширення культурних цінностей Литви. Тим паче, що 11 березня святкується День Незалежності Литви, тому ввечері усі учасники програм обміну мали змогу послухати народні пісні та взяти участь у народних гуляннях.

Викладачі та студенти VIKO підготували чудові номери, кожен присутній міг надихнутись незвичайною атмосферою.

Під час неформального спілкування учасники обговорили можливості подальшої співпраці, поділились своїми враженнями від перебування в Литві.

«Щиро дякуємо за підтримку та допомогу проєктним менеджеркам Відділу міжнародних зв'язків та проєктів Сігіті Лейструменє (Sigita Leistrumienė) та Софіо Табатадзе (Sophio Tabatadze), керівниці відділу міжнародних зв'язків та проєктів Йоланті Прейдіене (Jolanta Preidienė) за надзвичайно цікаву та корисну програму мобільності, за підтримку, допомогу та прекрасну організацію заходів! Слова щирої вдячності адресуємо керівництву Полтавської політехніки за надані можливості для науково-педагогічних працівників навіть в часи війни!», – розповіли учасниці програми мобільності.

Також під час відвідування Вільнюського університету прикладних наук (VIKO) викладачки політехніки мали змогу поспілкуватись із студенткою групи 501-ФФ факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Яною Харченко, яка наразі навчається в Вільнюському університеті прикладних наук в рамках програми кредитної академічної мобільності Erasmus+.

Нагадаємо, студентка-реабілітолог успішно вивчає новітні терапевтичні методики на базі румунського університету-партнера, нещодавно студентки ННІФЕУП успішно завершили навчання на базі австрійського університету University of Applied Sciences BFI Vienna, викладачі та студенти політехніки відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингу, науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад, відвідала один з провідних університетів Флориди, побувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університеті Everglades University, студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +38-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»