2024-02-19

Викладачі та студенти політехніки готуються до участі у хакатоні на базі Відземського університету прикладних наук

Викладачі та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у хакатоні, долучившись до дистанційного компонента програми академічної мобільності Erasmus+ KA171 у 2023/2024 навчальному році на базі Відземського університету прикладних наук у Латвії. Учасники відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингу.

Викладачі та студенти політехніки готуються до участі у хакатоні на базі Відземського університету прикладних наук

Викладачі та студенти ННІ архітектури, будівництва та землеустрою та ННІ інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у дистанційному компоненті програми академічної мобільності Erasmus+ KA171 у 2023/2024 навчальному році, що проводиться на базі Відземського університету прикладних наук (Vidzeme University of Applied Sciences) у Латвії.

Під час науково-освітнього івенту Полтавську політехніку представили: кандидатка технічних наук, доцентка кафедри будівельних конструкцій Ольга Гарькава, кандидатка архітектури, доцентка кафедри архітектури будівель та дизайну Людмила Шевченко, студентки групи 102-А Єва Дьомкіна, Руслана Кравченко, Марина Макуха, студентка група 301-А Софія Грошева та студентка групи 402-ТН Людмила Вовнянко.

У рамках програми науковці та студенти багатопрофільного класичного університету готуються до участі у Wood technology hackathon, якому передує віртуальний компонент – дві дистанційні лекції Марка Фазельє-Харта з Atelier Crescendo (UK) на тему «Building Acoustic Course» (Будівельна акустика): Building Acoustics I та Building Acoustics IІ, що відбулися упродовж 7-8 лютого 2024 року.

На лекціях були присутні понад 30 учасників освітнього процесу з різних країн Європи. Незважаючи на те, що участь брали студенти і викладачі різних напрямків практичної підготовки, лекції були цікавими та зрозумілими всім.

Спікер Марк Фазельє-Харт акцентував увагу на важливості презентованого матеріалу для практикуючих архітекторів, будівельників, дизайнерів інтер’єрів.

Початок лекцій було присвячено основам акустики: різновидам звуків, які оточують людину в міському та архітектурному просторах, розпочали зі звукових хвиль та їхніх характеристик.

Далі спікер логічно та структуровано представив інформацію про те, як різні матеріали взаємодіють зі звуковими хвилями, як краще розташовувати елементи інтер’єру, щоб досягнути шумопоглинаючого ефекту та про інші тонкощі архітектурного та будівельного проєктування.

Окремий тематичний блок Марк Фазельє-Харт присвятив звуковій реверберації, формам та розмірам просторів і приміщень, які сприяють удосконаленню звучання. Цікавою і корисною стала інформація про оздоблювальні матеріали для стін та стель, що якісно працюють задля відбивання і поглинання звуків. Саме за свої ревербераційні характеристики та унікальну акустику цінуються відомі концертні зали та легендарні студії звукозапису. Ефект реверберації може удосконалити звучання за рахунок акустичних відображень. Ці питання дуже важливі при проєктуванні концертних та театральних залів. Якісне звучання в акустичному середовищі – запорука успішності як самого середовища, так і культурних заходів, які в ньому відбуваються.

Щоб активізувати роботу аудиторії, лектор постійно ставив питання та пропонував до розв’язання невеликі задачі.

За словами учасниць, час під час лекцій промайнув непомітно. Теми, висвітлені Марк Фазельє-Харт, можуть допомогти учасникам академічної мобільності Erasmus+ KA171 під час вирішення задач в рамках Wood Technology Hackathon. Тож вони із нетерпінням чекають зустрічі з лектором у Vidzeme University of Applied Sciences (Латвія).

Нещодавно науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ», студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, поділились першими враженнями від навчання в Австрії та відвідали штаб-квартиру ООН у Відні, студенти-айтішники, майбутні психологи та філологи, студентки навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права розповіли про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія), представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменіїстудентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Polandстудентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWAнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»