2024-03-09

Студентки ННІФЕУП успішно завершили навчання на базі австрійського університету University of Applied Sciences BFI Vienna

Студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки Ксенія Коломієць та Вероніка Мельник завершили навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному університеті Відня – University of Applied Sciences BFI Vienna і поділились враженнями від навчання в Австрії.

Студентки ННІФЕУП успішно завершили навчання на базі австрійського університету University of Applied Sciences BFI Vienna

Здобувачки освітньої програми «Міжнародні економічні відносини» спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – магістрантка Ксенія Коломієць та студентка другого курсу Вероніка Мельник протягом осіннього семестру 2023/2024 навчального року навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у провідному університеті ВідняUniversity of Applied Sciences BFI Vienna.

Після повернення до Полтавської політехніки студентки поділилися отриманими позитивними враженнями та розповіли про особливості навчання на базі провідного австрійського університету.

«Erasmus+ – це не лише можливість отримати досвід навчання за кордоном у провідному європейському університеті, це також занурення у цілий новий світ, культуру, розширення горизонтів та відкриття нових можливостей. Наше навчання у Відні відкрило перед нами місто, де кожна вулиця пронизана історією, культурою та мистецтвом.

Навчання у Відні почалося з так званого Welcome week, це були перші два тижні семестру, під час яких ESN (Erasmus Students Network) організовували різні заходи. Це була чудова можливість познайомитися з іншими студентами Erasmus+ та гарно провести час.

Упродовж цього часу ми знайшли друзів з різних країн - Угорщини, Литви, Туреччини, Румунії, Латвії та Данії. Розташування Відня також надало нам чудову можливість подорожувати, ми побували в Будапешті, Братиславі та Мілані. Також я особисто мала можливість відсвяткувати Різдво та Новий рік у Німеччині та відвідати різдвяний ярмарок у Берліні.

Важливо зазначити, що усі наші заняття проводилися англійською мовою, що сприяло покращенню наших мовних навичок. Викладачі були дуже привітні та завжди готові допомогти нам у вирішенні будь-яких питань. Щодо навчального процесу, багато уваги приділялося командній роботі, проєктам та презентаціям. Оскільки у нас були дисципліни не лише з міжнародної навчальної програми, а також зі звичайних університетських програм, то була можливість познайомитися та попрацювати з місцевими студентами. Екзамени були з усіх дисциплін, крім однієї, де треба було написати наукову роботу. Оцінювання кожного предмета відбувалося по-різному, десь екзамен становив усі 100 відсотків кінцевої оцінки, десь 50 балів можна було набрати за весь семестр, а інші 50 балів – на екзамені.

Загалом досвід був просто чудовим, а навчання цікавим, адже протягом усього семестру були різні заходи, як від університету, так і від ESN. Це дуже круто, що наш університет надає такі можливості, і я раджу кожному студенту спробувати понавчатися за програмою Erasmus+», - поділилася враженнями учасниця програми Вероніка Мельник

Ксенія Коломієць захоплено розповідає про навчання в Австрії:

«В осінньому семестрі 2023 року я мала надзвичайну можливість приєднатися до програми академічної мобільності ERASMUS+ та на півроку стати студенткою провідного віденського університету Fachhochschule des BFI Wien. Цей вибір виявився надзвичайною пригодою, яка наповнила моє життя неймовірними враженнями та корисним досвідом.

Віденське життя здивувало мене своєю комбінацією освітніх традицій та неперевершеної краси міста. Обравши спеціальність, яка відповідала моїм науковим інтересам, я змогла отримати важливі теоретичні та практичні знання, які, безперечно, стануть мені у нагоді у моїй майбутній кар'єрі. Мені дуже сподобалося, що навчання проводилося англійською мовою, що дозволило мені поглибити мої знання та навички. Крім того, моє перебування в Австрії дало мені стимул почати вивчати німецьку мову, оскільки я зрозуміла, що саме тут я можу поглибити власні знання мови Шиллера та Гете.

Освітня програма в університеті Fachhochschule des BFI Wien вражає своєю інтерактивністю та фокусом на командну роботу. Під час занять ми не лише мали можливість висловлювати свої думки, але й активно брали участь у дискусіях з колегами, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу. Практичні заняття, де ми працювали в групах, розробляли власні проєкти та презентували їх перед аудиторією, також додавали цінності нашому навчанню.

Досвід навчання в цьому університеті залишив найприємніші спогади. Співробітники міжнародного відділу активно допомагали нам в адаптації, організовуючи заходи для студентів обміну, що дуже допомогло нам почувати себе комфортно. Вони висловлювали слова підтримки українським студентам, що було надзвичайно важливим для нас. Крім того, ми мали можливість взяти участь у відкритій дискусії щодо підтримки демократії в рамках ЄС з представниками Європарламенту та висловити свою позицію щодо проєвропейської політики України та її шляху до членства в ЄС!

Розклади нашого навчання містили різні заняття з різних спеціальностей, що були цікавими і релевантними для нас. Таким чином, ми постійно знаходили нові знайомства серед «regular students», які навчаються в цьому університеті на постійній основі. Крім того, ми мали предмети, спеціально розроблені для міжнародних студентів, де кожен з нас мав можливість аналізувати різні явища у власній країні та ділитися цими знаннями з іншими.

Як студентка програми обміну, я вела дуже активний спосіб життя в Австрії. Разом з Веронікою ми завели багато нових знайомих та друзів з Бельгії, Нідерландів, Австрії, Румунії, Угорщини, Литви та Латвії. Крім того, ми знайшли наших співвітчизників тут і побудували чудові дружні стосунки. Ми разом подорожували, відвідавши Словаччину, Угорщину, Італію та Францію. А віденське життя також було дуже різноманітним. Разом з друзями ми відвідували музеї, виставки, вистави у Віденській опері та просто чудово проводили час разом.

Цей досвід навчання та життя в Австрії надав мені незабутніх вражень та надзвичайно цінного досвіду, який, безперечно, вплине на моє майбутнє. Я вдячна Полтавській політехніці за цю можливість та готова використовувати набуті знання й навички у подальшому житті та професійній кар'єрі».

«Слова щирої вдячності висловлюю колегам з університету University of Applied Sciences BFI Vienna за таку неймовірну програму академічної мобільності для наших студенток та за гостинність, постійну підтримку та допомогу! Вероніка та Ксенія відчували підтримку упродовж усього періоду навчання як з боку викладачів, так і з боку міжнародного відділу. Хочу окремо подякувати координаторам мобільності з приймаючої сторони – Anne Schitter та Claus Inanger за допомогу в організації цієї поїздки і за щиру підтримку на кожному етапі підготовки!», – коментує координаторка міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України, кандидатка філологічних наук, доцентка Анна Павельєва.

Нещодавно студентки політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності у Вільнюському університеті прикладних наук та відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингунауковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громадвідвідала один з провідних університетів Флоридипобувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університеті Everglades Universityстудентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменіїстудентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Polandстудентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWAнауковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Іспанії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією звертатись до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координатора програми – к.філол.н., доцента кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»