2024-02-20

Студентки політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності у Вільнюському університеті прикладних наук

Студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Софія Єрмоленко, Вероніка Литвиненко та Вікторія Хрипко стали учасницями програми академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (Литва). Після успішного завершення навчання студентки поділилися отриманими враженнями та розповіли про особливості здобуття вищої освіти на базі провідного європейського університету-партнера.

Студентки політехніки завершили навчання за програмою академічної мобільності у Вільнюському університеті прикладних наук

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року по 31 січня 2024 року три студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Вероніка Литвиненко, Софія Єрмоленко та Вікторія Хрипко навчались за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ у Вільнюському університеті прикладних наук (Vilnius University of Applied Sciences). Навесні 2023 року Литовське національне агентство Erasmus+ оголосило конкурс на здобуття додаткових 35 стипендій для український студентів, 3 з яких виграли студентки Полтавської політехніки.

Після успішного завершення навчання студентки Національного університету імені Юрія Кондратюка поділилися отриманими враженнями та розповіли про особливості здобуття вищої освіти на базі провідного європейського університету – партнера.

Зокрема, Софія Єрмоленко, студентка групи 201-ЕФ спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування, не приховувала власного захоплення.

«Мені випала чудова можливість навчатися у європейському університеті «Vilniaus kolegija» в країні Литва. Програма Erasmus+ відкриває для тебе безліч цікавого та неординарного, змушує виходити тебе з зони комфорту та відкривати нові можливості перед собою. Завдяки цій програмі в мене було безліч нових знайомств з представниками різних країн світу. Між собою на парах, ми ділились різною інформацією про власні країни, таким чином я дізналась дуже багато про Іспанію, Грузію, Індію і безпосередньо Литву.

Навчання в університеті було дуже цікавим і, не буду приховувати, моментами тяжким, але це не завадило мені гарно навчатися та добре комунікувати як з викладачами, так і зі студентами. Завдяки цьому я значно підвищила свої знання з англійської мови, адже дисципліни викладались тільки англійською мовою.

Завдяки участі у цій програмі мобільності багато подорожувала по Литві і Латвії. До речі, Вільнюс надзвичайно гарний, особливо у передріздвяний час!

Я отримала нові знання, навички та досвід міжкультурної комунікації завдяки тому, що Полтавська політехніка надає своїм студентам такі можливості! З власного досвіду раджу студентам обов’язково брати участь у програмах Erasmus+! Це неймовірно крутий досвід!».

Вероніка Литвиненко, студентка 201-ЕФіт спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування, розповідає:

«Програма Erasmus+ відкрила переді мною нові можливості та знання. Я отримала різноманітний досвід, це було дуже цікаво для мене. Знайшла безліч нових друзів з різних країн, ми багато спілкувалися та проводили час разом, це було дійсно круто. Так як навчання проходило англійською мовою, завдяки цьому я підтягнула свої знання з англійської мови та тепер набагато легше спілкуюся англійською, почуваюсь вільно та не боюсь усного мовлення. Також я почала вивчати литовську мову, державну мову країни, в якій я мала змогу навчатися, це також було чудовою можливістю, адже вивчення різноманітних мов - це дуже цікаво.

Викладачі університету були дуже добрими до нас, завжди допомагали та підтримували. Це було дуже важливо, так як адаптація в новій країні - досить складна.

Дуже вдячна рідній політехніці за такий досвід, адже навчання за програмою Erasmus+ справді дало мені дуже багато в плані особистісного розвитку та набуття нових компетенцій!».

Вікторія Хрипко, студентка групи 301-ЕО спеціальності 071 Облік і оподаткування:

«Протягом зимового семестру 2023-2024 року я отримала можливість навчатися в одному із провідних європейських університетів Vilnius University of Applied Sciences, що знаходиться у Вільнюсі. Ми мали змогу отримати унікальний досвід навчання, знайти нових друзів, подорожувати Литвою та іншими країнами.

Навчання було дуже цікавим. Завдяки постійній підтримці кураторів та викладачів, які завжди допомагали у питаннях щодо навчання чи корисною порадою про проживання у новій для нас країні, ми почувалися комфортно та швидко інтегрувалися у нове середовище. Також протягом перших двох тижнів від початку семестру від університету постійно проводилися заходи, як наприклад, день національностей, кіноніч в університеті, екскурсії та походи до музеїв, можна було взяти участь у марафоні на дистанцію 5 км тощо.

У цьому семестрі я вивчала шість предметів. Деякі лекції проводились спільно із іншими групами литовських студентів (як наприклад «Бізнес - англійська» і «Податки та податкова система»). На таких заняттях акцент робився на роботі у групах та проведенні дискусій на різні теми. До занять із інших предметів долучались тільки іноземні студенти із Іспанії, Грузії, Індії, Нідерландів тощо. Через це пари були менші за чисельністю присутніх, проте не менш цікавими. Якщо говорити про період екзаменів, то для кожного предмету окрім самого іспиту потрібно було виконати проєкт. Це особливе завдання, форма якого різниться залежно від дисципліни і може мати вигляд дослідження чи представлення презентації та зазвичай виконується протягом усього семестру. З одного боку це є певним випробуванням, оскільки потрібно вийти зі своєї зони комфорту та представляти результати своєї роботи перед аудиторією, проте з іншого, це покращує комунікативні та аналітичні навички. Онлайн-портал університету, де проходить екзаменування, так само як у нашої Полтавської політехніки, працює на платформі Moodle, тож це було нам знайомим та зрозумілим з самого початку».

Раніше викладачі та студенти політехніки відвідали лекції з будівельної акустики від представника британської агенції з акустичного дизайну та консалтингу, науковиця політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад, відвідала один з провідних університетів Флориди, побувала у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард» та відвідала приватний університеті Everglades University, студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, студентки навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права поділились позитивними враженнями від навчання в австрійському університеті-партнері, Надія Кубрак та Анастасія Архіпова поділились першими враженнями від навчання в Австрії та відвідали штаб-квартиру ООН у Відні, студенти-айтішники і майбутні психологи та філологи, а також студентки навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права розповіли про навчання за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, представниця Полтавської політехніки вивчала стратегії соціальної інклюзії під час молодіжного обміну у Вірменії, студентка Полтавської політехніки взяла участь у міжнародній програмі Study Tours to Poland, студентки університету пройшли мовні інтенсиви у Літній школі польської мови та культури від NAWA, науковці політехніки відзначили ErasmusDays2023, а студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»