2024-02-13

У рамках освітнього візиту науковиця політехніки вивчала досвід провідних американських університетів

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва у рамках програми «Відкритий Світ» відвідала три провідних університети штату Флорида.

У рамках освітнього візиту науковиця політехніки вивчала досвід провідних американських університетів

Нагадаємо, науковиця Полтавської політехніки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу, координаторка міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва взяла участь у програмі «Відкритий Світ», де разом з іншими освітянами із провідних вітчизняних закладів вищої освіти представляла Україну в США, будувала нові партнерства та опановувала корисні знання і навички.

З 27 січня по 3 лютого 2024 року делегація українських учасників програми «Відкритий Світ» (напрям «Вища освіта/Вплив війни») у складі кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри германської філології та перекладу, координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторки зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкині Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анни Павельєвої, директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Романа Томашевського, проректорки з науково-педагогічної роботи (гуманітарні питання) Київського національного університету імені Тараса Шевченка Інни Степанець, проректорки з наукової роботи та інноваційного розвитку Національного авіаційного університету, депутатки Київради Ксенії Семенової, проректора з навчальної роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Анатолія Мельниченка та фасилітаторки програми «Відкритий Світ» Оксани Шабас з метою ознайомлення з системою вищої освіти США відвідала три провідних університети штату Флорида.

Так, 30 січня 2024 року українські делегати побували у Embry-Riddle University (Ембрі-Рідл) – приватному авіаційному університеті, також відомому як «Небесний Гарвард», який є найкращим університетом у світі в авіаційній та аерокосмічній галузях, що розташований у місті Дайтона-Біч, штат Флорида. Університет пропонує програми молодшого спеціаліста, бакалаврату, магістратури та докторантури в галузі гуманітарних, природничих наук, авіації, бізнесу та інженерії. Студентами Ембрі-Рідл були 6 американських астронавтів та 35-й президент США Джон Фі́цджеральд Ке́ннеді.

Українці мали змогу поспілкуватись з експертами та викладачами у авіаційній та аерокосмічній галузях та дізнались про останні розробки та освітні підходи в аеронавтиці, що сприяло всебічному розумінню ролі університету в розвитку авіаційної освіти та досліджень. Візит включав екскурсії сучасними лабораторіями та відвідування практичних занять, покликаних продемонструвати, як Ембрі-Рідл забезпечує студентів навичками та знаннями, необхідними для аеронавігаційної галузі, яка постійно розвивається. Українська делегація також зустрілась з трьома студентами-українцями, як здобувають освіту в Ембрі-Рідл в аерокосмічній та авіаційній галузях, та викладачами і адміністрацією університету, зокрема, з доктором Робом Келлі ( Dr. Rob Kelly) – виконавчим директором з корпоративних відносин, доктором Пітером Гофманом ( Dr. Peter Hoffman) – деканом Коледжу мистецтв і наук, Девідом Х. Хопфе (David H.Hopfe) – координатором з розвитку досліджень та іншими.

Ембрі-Рідл була заснована у 1925 році як компанія-авіаційний дилер та постачальник авіапошти Талтоном Хігбі Ембрі та Джоном Полом Ріддлом у Цинциннаті, штат Огайо. Згодом Ембрі-Рідл увійшла до складу нинішньої компанії American Airlines, а перед початком Другої світової війни в Маямі, штат Флорида, була реформована в Авіаційну школу Ембрі-Рідл, а пізніше – в Авіаційний інститут Ембрі-Рідл. У 1965 році Ембрі-Рідл переїхав до Дайтона-Біч, штат Флорида, і був перейменований на Авіаційний університет Ембрі-Рідл у 1970 році. Зараз авіаційна наука (льотна підготовка) та аерокосмічна інженерія є двома найпопулярнішими спеціальностями в кампусі Дайтона-Біч. Програма аерокосмічної інженерії в Дайтона-Біч займає перше місце в рейтингу коледжів U.S. News & World Report серед шкіл аерокосмічної галузі та перше місце по онлайн-програмам бакалаврату серед приватних навчальних закладів, а Центр підготовки військовослужбовців ВПС «Ембрі-Ріддл» визнано найкращим на південному сході США.

Університет займає територію площею 185 акрів (748 671 м2) і побудований поруч з міжнародним аеропортом Дайтона-Біч, на базі якого студенти-льотчики опановують керування літаками «Цесна», кількість яких налічує майже сотню. Основний кампус складається з авіаційного комплексу, академічного кампусу та гуртожитків, що оточують студентський центр та Авіаційний парк імені Джека Р. Ханта. Університету належить 140 акрів (0,57 км2) на південь від головного кампусу, які перетворені на дослідницький парк. У 2017 році був відкритий Інженерний та аерокосмічний інноваційний комплекс Джона Міка (MicaPlex) з додатковою будівлею для надзвукової аеродинамічної труби.

Українська делегація відвідала Інженерні класи та обладнання (такі як принтер твердотільних моделей Thermojet, 3024-ядерний суперкомп'ютер Cray CS400 «Vega» та аеродинамічні труби) зосереджені в Інженерно- технологічному центрі Лемана, Авіаційний комплекс імені Джеймса Хагедорна (який включає в себе будівлю Авіаційного коледжу, Центр вдосконаленого моделювання польотів, новий Коледж технічного обслуговування, новий ангар для обслуговування флоту та новий Центр управління польотами).

Будівля Авіаційного коледжу забезпечує сприятливе навчальне середовище для тих, хто вивчає авіаційні науки, а також програми з повітряного руху, метеорології, безпеки, внутрішньої безпеки та диспетчерської справи завдяки випробувальним центрам FAA, лабораторії для навчання польотам, метеорологічним лабораторії, тренажеру просторової дезорієнтації, лабораторії безпеки польотів, тренажерам TRACON і управління повітряним рухом на маршруті, а також симулятору диспетчерської вежі. Центр управління польотами містить диспетчерську, відділ безпеки польотів, відділ записів, відділ планування польотів, кабінети головного пілота, керівників груп, IP-офіси, кімнати для усних опитувань та дебрифінгу, а також навчальні аудиторії. Вона вирізняється з-поміж решти будівель кампусу своєю вежею, в якій знаходиться офіс керівників польотів та внутрішній оглядовий майданчик. Центр управління польотами має найсучаснішу диспетчерську службу, обладнання для моніторингу погоди в режимі реального часу, комп'ютерні станції для планування польотів, окремі кімнатами для переговорів та інші навчальні центри, розроблені для того, щоб надати студентам все необхідне для підготовки до польотів.

Польоти в Ембрі-Рідл здійснюються сім днів на тиждень, 50 тижнів на рік (з перервами лише на осінні та весняні канікули). Центр управління польотами працює з 6 ранку до опівночі, тому студенти мають доступ до літака, який їм потрібен, коли вони цього потребують. Будівля Коледжу технічного обслуговування ім. Еміля Бюлера – це нова триповерхова будівля, в якій розміщено багато лабораторій технічного обслуговування, і яка знаходиться між будівлею льотної експлуатації та ангарним комплексом AMS. У Центрі вдосконаленого моделювання польотів встановлено 14 тренажерів: вісім тренажерів шостого рівня Cessna 172 NAV III, два тренажери Diamond DA42 Twinstar, один тренажер шостого рівня Bombardier Canadair Regional Jet (CRJ) і 2 тренажери Redbird Crosswind. У симуляційному центрі також розміщено низку навчальних класів і офісів.

На завершення візиту учасники української делегації за напрямком «Вища освіта/Вплив війни» домовилися з американськими колегами про пріоритетні напрямки подальшої науково – освітньої співпраці.

Нагадаємо, данський університет ZEALAND запрошує взяти участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ в осінньому семестрі 2024/2025 навчального року.

Раніше науковиця Полтавської політехніки відвідала Вашингтон у рамках участі у програмі «Відкритий Світ» та ознайомилася з американською вищою освітою, відвідавши одну з місцевих громад, студентка-філолог вдосконалила цифрові навички, ставши учасницею програми академічного обміну Erasmus+ в Італії, а Полтавська політехніка приєдналась до Меморандуму про співпрацю з канадською політехнікою SAIT.

Нещодавно політехніка стала партнером проєкту з цифровізації освітніх програм, студентки політехніки поділилися враженнями від програми кредитної академічної мобільності Erasmus+ в Данії, а здобувачі і викладачі нафтогазового профілю отримали можливість навчатися у новому тренінг-центрі Wellsite Digital.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320- Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»