2024-06-13

«Perspektywy Women in Tech Summit 2024»: науковиця та студентки політехніки взяли участь у міжнародному Саміті для жінок у сфері Tech & ІТ

Завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки, кандидатка філологічних наук, доцентка Алла Болотнікова та студентки факультету філології, психології та педагогіки Вікторія Вакула та Ірина Темченко взяли участь у «Perspektywy Women in Tech Summit 2024», що відбувся у Варшаві.

«Perspektywy Women in Tech Summit 2024»: науковиця та студентки політехніки взяли участь у міжнародному Саміті для жінок у сфері Tech & ІТ

Упродовж 12-13 червня 2024 року завідувачка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, кандидатка філологічних наук, доцентка Алла Болотнікова та студентки третього курсу факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Вакула та Ірина Темченко взяли участь у «Perspektywy Women in Tech Summit 2024» – шостій найбільшій в Європі та Азії конференції для жінок у сфері Tech & ІТ, що відбувалася у Варшаві на базі виставкового центру EXPO XXI.

Гаслом цьогорічного Саміту стало «Tech Life Balance» - два дні інтенсивів від натхненних спікерів-експертів, понад 50 практичних майстер - класів та обміну досвідом, захоплюючих лекцій експерток і лідерок у галузі сучасних технологій та інновації, плідних дискусій, сесій менторства.

До комунікації під час Саміту долучилися провідні вчені, інженери, керівники, стартапери та експерти з найбільших компаній світу, зокрема професор Марго Геррітсен, засновниця глобального руху «Women in Data Science»), Клара Нелліст, наукова інфлюенсерка, займається фізикою елементарних частинок у CERN, Гітанджалі Рао, найкраща молода науковиця в Америці та світова промоутерка STEM, професор Анджей Драган, відомий фізик, чия лекція мала назву: «Does AI have am I (IQ)» (Чи має штучний інтелект IQ?), професор Крістіане Флойд, творець основ відкритого програмного забезпечення і перша в історії професорка інформатики в Німеччині.

У заході також взяли участь представники міністерств Барбара Новацька, Кшиштоф Гавковський та Катажина Котула, посол США в Польщі Марк Бжежінський, посол Великобританії в Польщі Анна Клунес.

Українська панель була представлена наступними спікерками: Христина Серьожечкіна, Wtech Ukraine Lead Partner та CEO Kooperativ, Ганна Магєра, Wtech Ambassador та керуюча директорка ICLUB, Валерія Борщ, Wtech Lead Partner in Europe, керівниця відділу маркетингу в GIATA GmbH, Катерина Наконечна, партнерка Wtech у Києві, комерційна директорка GMS AG, Анастасія Солодовнікова, модераторка панелі, партнерка Wtech у Варшаві, експертка у сфері Supply Chain&Logistics Tech.

За даними організаторів, у залі EXPO XXI на захід зареєструвалося близько 13 тисяч осіб, переважна більшість з яких - жінки.

«Мала неймовірну можливість побувати на Саміті в Польщі. Найперше, що вразило це величезний павільйон з великою кількістю «станцій» різних компаній, представники яких заохочували учасників пройти невеличкі завдання за зразком реєстрації чи гри та отримати фірмовий мерч у вигляді шоперів, ручок, наклейок чи брелочків», - розповідає студентка Ірина Темченко.

Увагу привертали стенди понад ста найінноваційніших глобальних компаній Meta, Google, Motorola, Volvo, Procter & Gamble, Amazon, KPMG, Netflix, Visa, Hitachi Vantara, Paramount Pictures та інших, та ярмарок вакансій з рекрутинговими зустрічами та нетворкінгом, зокрема цьогорічною атракцією став квантовий комп’ютер.

Як зазначила науковиця Алла Болотнікова, студентки Полтавської політехніки мали унікальну можливість зустрічей з експертами, під час яких дізналися про пропозиції провідних компаній, процедури рекрутингу, світові тренди у сфері нових технологій, познайомилися з видатними експертами галузі та отримали цінні поради в написанні резюме.

Темами івентів стали штучний інтелект, нейрорізноманіття, квантові обчислення, взаємодія людина-машина, науки про дані, хмарні рішення, цифрова екологія та кібербезпека.

Надзвичайно цікавою була лекція Amanda Gethin (Global talent Leader, Consulting) про свідомий бізнесовий та індивідуальний підхід до використання нових технологій та їхнє створення з метою підтримання нейрорізноманітності, соціальної інклюзії, сталого розвитку, що покращує якість життя та допомагає позбутися цифрової втоми.

За словами студентки Вікторії Вакули, тут зібралися спікери з багатьох країн і вони були готові ділитися власним досвідом та знаннями з усіма учасниками. Говорили і про психологічні аспекти діяльності жінок в науці, і про штучний інтелект, особливості математичних розрахунків, квантову механіку тощо. А головне, що всю інформацію подавали зрозумілою для сприйняття мовою, тому слухати усе було доволі цікаво.

Враження від двох днів дуже позитивні і учасники можуть з упевненістю сказати, що такі поїздки дійсно розширюють горизонти наших думок та сприйняття сучасного світу, тому радять не втрачати можливості потрапити на подібні заходи.

Нещодавно науковиця-філолог взяла участь у щорічній конференції у столиці Словенії, науковець та аспірантка Полтавської політехніки успішно представили власні напрацювання на європейській конференції AAPG 2024.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»