2024-06-02

Науковець та аспірантка Полтавської політехніки успішно представили власні напрацювання на європейській конференції AAPG 2024

Аспірантка кафедри нафтогазової інженерії та технологій Полтавської політехніки Олена Мартусь та завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій, професор Бранімір Цвєтковіч взяли участь в європейській конференції AAPG 2024, яка відбулася у Польщі. Молода науковиця презентувала апробовані матеріали майбутнього дисертаційного дослідження, присвяченого інноваційним стратегіям для точного вилучення нафти з українських родовищ, а її керівник поділився ефективними практичними кейсами.

Науковець та аспірантка Полтавської політехніки успішно представили власні напрацювання на європейській конференції AAPG 2024

У період з 28 по 29 травня 2024 року аспірантка кафедри нафтогазової інженерії та технологій Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Мартусь та її науковий керівник, завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій, професор Бранімір Цвєтковіч взяли участь в європейській конференції AAPG 2024, яка відбулася на базі польського готелю «Holiday Inn Krakow».

Освітній візит до Польщі став можливим завдяки тому, що наукові роботи аспірантки та професора були відібрані комісією фахівців AAPG для презентації та плакатної секції.

У рамках секції аспірантка Олена Мартусь представила доповідь «Innovative strategies for Accurate oil recovery in Ukranian reservoirs». Співавтором і керівником грунтовного наукового дослідження та презентації виступав науковець та фахівець з колосальним практичним досвідом роботи у провідних зарубіжних компаніях Бранімір Цвєтковіч.

У своїй роботі Олена Мартусь досліджує інноваційні стратегії для точного вилучення нафти з українських родовищ. За допомогою комплексного підходу, що поєднує лабораторні дослідження, гідродинамічне моделювання та аналіз даних, аспірантка Полтавської політехніки доводить критичну важливість врахування фаціального розподілу при розрахунку коефіцієнта витіснення нафти. За словами молодої науковиці, презентована робота стала важливою віхою в її науковій діяльності, адже є апробацією майбутнього дисертаційного дослідження.

Професор Полтавської політехніки Бранімір Цвєтковіч представив постер «Screening out Recovery by Injection of Water and Gas in the North Sea Naturally Fractured Chalk Reservoir». Співавторами його роботи виступили Олена Мартусь, Тарас Петренко, Олександр Біблів та Любов Шумська.

Відзначимо, участь у потужній міжнародній конференції, яка проводилася з метою налагодження плідної співпраці, обміну досвідом та залучення інвестицій, дозволила представникам наукової спільноти Полтавської політехніки презентувати кафедру нафтогазової інженерії та технологій Національного університету імені Юрія Кондратюка як високотехнологічну та провідну, з високим рівнем наукових досліджень та підготовки кваліфікованих кадрів.

Україну на масштабному науковово-освітньому івенті представляли також студентки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»:

  • Аліна Михайленко, яка представила доповідь під час студентської секції за темою «Preliminary estimation of energy recovery of transferred oil and gas wells to the geothermal fund in the conditions of nanotechnology: Dnipro-Donets basin, Eastern Ukraine». Науковими керівниками роботи виступали Сергій Левонюк та Михайло Фик.
  • Наталія Леонтьєва, яка брала участь у всіх заходах конференції та підтримувала студенток, котрі виступали.

Важливо відзначити, що квитки та проживання для студенток з України були безкоштовними завдяки спонсорству PGNiG Orlen Group і Equinor, а також польським організаторам, зокрема Piotr Krzywiec.

Загалом масштабна міжнародна конференція стала чудовою платформою для нових знайомств та обміну досвідом з представниками провідних нафтогазових компаній та навчальних і наукових інституцій. Подія пройшла надзвичайно успішно завдяки активній участі експертів, науковців та представників провідних компаній, які мали унікальну можливість встановити нові контакти та знайти натхнення для подальшого розвитку своїх проєктів.

Крім плідного наукового спілкування учасники конференції AAPG 2024 також ознайомилися з мальовничим містом Краків.

Краків – це одне з найкрасивіших міст Європи, скарбниця історії та культури, де розташована найбільша центральна площа Європи – Ринок, оточена старовинними будинками та величними костелами.

Старе місто Кракова, включене до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вражає своїми середньовічними вуличками, затишними кафе та неповторною атмосферою.

Особливу увагу привертає Королівський замок Вавель, який протягом століть був резиденцією польських королів. З його веж відкривається панорамний вид на місто, що захоплює дух. Вавельський пагорб, на якому розташований замок, – це не лише історичне місце, а й мальовничий парк, де можна прогулятися, помилуватися природою та відчути велич минулих часів.

Перебування в Кракові стало чудовим доповненням до наукової програми конференції AAPG 2024, учасники якої здобули актуальні знання та навички, отримали незабутні враження від знайомства з цим дивовижним містом.

Після плідної роботи на конференції AAPG 2024 учасниці з України мали можливість розширити власні знання та познайомитися з цікавими тематичними місцями Кракова, які тісно пов'язані з їхньою професією та науковою діяльністю.

Одним з таких місць став Геологічний музей Кракова, де представлені унікальні колекції мінералів, скам'янілостей та інших геологічних експонатів. Відвідавши музей, студентки змогли поглибити знання про геологічну історію Землі та різноманіття її природних ресурсів.

Незабутні враження подарувала екскурсія до Копалень солі Величка, які протягом століть були одним із найважливіших промислових центрів Польщі. Сьогодні копальні перетворені на унікальний музей, де можна побачити підземні камери та шахти, скульптури з солі, а також дізнатися про історію видобутку солі та її значення для розвитку регіону.

Нещодавно науковиця політехніки стала учасницею програми мобільності Erasmus+ в Політехнічному університеті Тімішоари, майбутня перекладачка розповіла про участь у польській грантовій програмі.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»