2024-06-24

Студентка політехніки стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+

Студентка спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність Полтавської політехніки Богдана Курило стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Let me tell you a story – Hear us out», що проходив з 12 по 21 червня 2024 року в місті Мотич Лесний поблизу Любліна.

Студентка політехніки стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+

Студентка групи 301-ЕП спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність Полтавської політехніки Богдана Курило стала учасницею польсько-українського молодіжного обміну за програмою Erasmus+ «Let me tell you a story – Hear us out», що проходив з 12 по 21 червня 2024 року в місті Motycz Leśny (Мотич Лесний, поблизу Любліна, Польща).

Проєкт відбувся за підтримки громадської організації «Development and Initiative» та координаторки проєкту Катерини Пряжникової.

 Минулого місяця (з 13 травня по 23 травня 2024 року) Богдана Курило була учасницею грантової програми «Study Tours to Poland» (STP) у польському місті Торунь.

Метою цього молодіжного обміну за програмою Erasmus+ було надати активній молоді знання, навички, компетенції та досвід для використання онлайн-активізму, що дозволить молодим людям та молодіжним організаціям успішно розробляти свої стратегії у сфері штучного інтелекту (ШІ) та залучати молодь до участі у цьому процесі.

Під час молодіжного обміну учасники досліджували проблеми, з якими стикається молодь у цифровому середовищі, за допомогою ШІ та інших інноваційних рішень та інструментів, навчалися плануванню цифрових стратегій та ефективному використанню ШІ для роботи з молоддю. Учасники також вивчали різні аспекти цифрової участі молоді, включаючи активізм, мультикультуралізм, партнерство та діалог. Крім того, фасилітатори допомагали молодим людям розвивати критичне мислення та вміння правильно фільтрувати інформацію в соціальних мережах. Учасники генерували ідеї та працювали в команді, що сприяло розвитку їхніх комунікативних та організаційних навичок.

Цей обмін став чудовою можливістю для молоді не лише здобути нові знання та навички, але й знайти однодумців та розширити свої горизонти в контексті глобальної цифрової участі та інновацій.

Богдана Курило поділилася враженнями від участі у молодіжному обміні:

«Проєкт «Let me tell you a story – Hear us out» проходив у мальовничому селищі Мотич Лесний біля Любліна, де нас з радістю зустріли наші майбутні друзі-поляки. Ми жили у просторому будинку, оточеному затишним подвір'ям, де у вільний час мали можливість грати у бадмінтон, волейбол і навіть проводити час з ламами. Цей досвід був надзвичайно цікавим та корисним, оскільки ми постійно комунікували з поляками, що було однією з ключових цілей програми – інтеграція українців та поляків.

З перших днів проєкту ми знайомилися один з одним, ділилися історіями про своє життя, вподобаннями та улюбленими заняттями. На початку проєкту було багато інтерактивних ігор, які допомагали нам зблизитися. Кожного разу ми змінювали команди, що дозволяло всім учасникам познайомитися та поспілкуватися з новими людьми. Це дійсно важливо, оскільки дає можливість обмінюватися досвідом і дізнаватися про різні культурні та особисті вподобання.

Проєкт став прекрасною можливістю для нас не лише розвивати свої комунікативні навички, але й знайти нових друзів, розширити свої горизонти та зрозуміти, наскільки важлива співпраця та взаєморозуміння між молоддю з різних країн. Ціль проєкту полягала в тому, щоб розповісти про війну в Україні, про ситуацію, яка склалася у нас вдома, і про те, що ми відчуваємо під час війни.

Особливістю цього проєкту було проведення інтерв'ю. Учасників поділили на п'ять груп, і в кожній команді була дівчина-українка, яка розповідала свою історію про війну. Така практика дала нам можливість поділитися своїми почуттями та переживаннями, а також спробувати себе у ролі інтерв'юера та респондента. Після завершення інтерв'ю ми працювали над їхнім редагуванням, оскільки ці історії будуть надруковані у книжках польською та англійською мовами.

Однією з головних подій проєкту став культурний вечір – Cultural Night. Під час цього заходу ми мали нагоду познайомитися з традиційною польською кухнею, танцювали народні танці та весело проводили час. Це не тільки збагатило наші знання про польську культуру, але й зміцнило дружбу між учасниками проєкту.

Цей проєкт був надзвичайно важливим для нас, адже він дав можливість не тільки розповісти про наші переживання, але й навчив нас важливості взаєморозуміння та підтримки між молоддю різних національностей.

Також для нас організували поїздки до Варшави, Замосця та Любліна, під час яких ми кожен раз брали участь у захоплюючих квестах і дізнавалися багато нового про польську культуру. Одним з найбільш незабутніх моментів стала поїздка до Планетарію Небеса Коперника. Ця подорож була надзвичайно цікавою і пізнавальною, оскільки ми мали можливість доторкнутися до зірок та дізнатися більше про астрономію. Нещодавно я також повернулася з Торуня, міста, яке має тісний зв'язок з видатним Коперником, який народився там 19 лютого 1473 року. Торунь часто асоціюється з Коперником і його внеском у науку, зокрема його геліоцентричною теорією, яка змінила наше розуміння Всесвіту. Відвідування цього міста стало для мене особливим досвідом, адже я змогла побачити місця, де жив і працював великий астроном.

Ці десять днів надали мені наснаги на все літо завдяки нашим організаторам та новим друзям-полякам, які підтримували нас протягом усього проєкту, допомагали та розуміли нашу ситуацію в країні!», – говорить Богдана.

Раніше майбутні перекладачки вивчали практичні кейси інтеграції молодіжних цілей ЄС, долучившись до проєкту Erasmus+ в Туреччині, cтудентки політехніки у Польщі вивчали молодіжні підходи у розробці екологічних проєктів на регіональному та національному рівнях, студентки-перекладачки взяли участь в молодіжному обміні Erasmus+ в Італії і вивчали як через дитячі ігри можна навчитися командній роботи, креативності, саморефлексії та соціальній інтеграції; студентка-філолог Діана Аббасова стала учасницею проєкту мобільності молодіжних працівників Erasmus+ в Туреччинідругокурсниця спецільності 035 «Філологія» Аліна Алєксєєва тала учасницею молодіжного обміну Erasmus+ в Іспанії, присвяченому впливу соціальних мереж на молодь, студентка Полтавської політехніки стала учасницею грантової програми «Study Tours to Poland», cтудентка-філолог стала учасницею присвяченого інклюзії молодіжного обміну в Румуніїстудентки політехніки взяли участь у молодіжному обміні, присвяченому дискримінації та гендерній нерівності, вивчали збереження природних ресурсів та економічного зростання молодих людей за допомогою здорового способу життястудентка-перекладачка стала учасницею молодіжного проєкту проти дискримінації, ксенофобії та булінгустудентки політехніки взяли участь у проєкті Ерасмус+, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціонстуденти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із неюпідвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітностівивчали проблему переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»