2024-03-31

Cтуденти політехніки розповіли про особливості навчання у провідному румунському університеті

У весняному семестрі 2023/2024 навчального року за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia навчаються 16 студентів різних структурних підрозділів Полтавської політехніки, які розповіли про особливості отримання вищої освіти на базі провідного румунського університету-партнера.

Cтуденти політехніки розповіли про особливості навчання у провідному румунському університеті

Нагадаємо, у лютому 2023 року Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю та міжінституційну угоду з одним із провідних румунських університетів - «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia (місто Алба-Юлія, Трансильванія, Румунія).

Підписані угоди отримали практичну реалізацію: протягом весняного семестру 2022/2023 навчального року, з 27 лютого по 16 червня 2023 року, 15 студенток політехніки поглиблювали знання з профільних навчальних дисциплін, опановували нові практичні навички та професійні компетенції в провідному європейському університеті.

У кінці червня студентки повернулись в альма матер з новими знаннями, позитивними враженнями та бажанням знову брати участь у програмах академічної мобільності.

З 1 липня по 1 вересня 2023 року (2 місяці) 5 студенток бакалаврату та магістратури спеціальності «035 Філологія» проходили фахову практику в рамках програми Erasmus+ в міжнародному відділі університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia, де допомагали з перекладами та міжкультурною комунікацією.

У зимовому семестрі 2023/2024 навчального року в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia за програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ навчались 32 студенти 10 різних спеціальностей Полтавської політехніки: 7 студенток Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права; 4 студентів 2 та 3 курсів спеціальності «Комп’ютерні науки» та 21 студентка факультету філології, психології та педагогіки.

У весняному семестрі 2023/2024 навчального року за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+ в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia навчаються 16 студентів політехніки: студент Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Ярослав Яцевич, студентки Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Ірина Водолага, Людмила Деревянко, Анна Ісіченко, Дарʼя Кривошея, Анастасія Лоза, Дар'я Москаленко, Дар'я Супрун, а також студентки факультету філології ,психології та педагогіки Анастасія Біда, Тетяна Головченко, Аліна Гориславець, Олександра Дебаєва, Єлизавета Дубинка, Олександра Несторик, Вікторія Роспірко, Вікторія Торохтій.

Cтуденти діляться своїми враженнями від навчання в Альба Юлії:

Ярослав Яцевич, студент групи 201-ТН спеціальності 122 Комп’ютерні науки:

«Вже 6 місяців я навчаюсь за програмою кредитної академічної мобільності в університеті «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia Перегортаючи сторінки цієї короткої глави мого життя, я хочу поділитися з вами тим, що зробило цей період особливим.

Навчання англійською мовою виявилося не лише викликом, а й великою можливістю розширити свій словник та вивчити академічні терміни. Не тільки лекції та спілкування з однокурсниками, але й штудіювання наукової літератури в університетській бібліотеці внесло свій вклад у підвищення моєї мовної компетентності.

Справжнім викликом для мене було адаптуватися до нової освітньої системи та вимог, проте, завдяки повазі та підтримці, які надавали місцеві студенти та волонтери ESN, з кожним днем ставало все легше.

Це невеличке місто зачарувало мене своєю атмосферою та культурою. В Альба-Юлії проводяться різноманітні історичні фестивалі та заходи, а Румунія – чудова країна для подорожей, і ми вже встигли побачити багато міст.

Цей досвід мобільності не лише дозволив мені поглибити мої знання з профільних предметів, але й відкрив нові горизонти для особистого зростання. Взаємодія зі студентами з різних країн допомогла мені покращити навички міжкультурної комунікації, а ці кілька місяців в Альба Юлії стали для мене періодом відкриттів, дружби та особистого зростання».

Тетяна Головченко, студентка 2 курсу спеціальності 035 Філологія:

«Навчання в Полтавській політехніці – це не тільки про здобуття вищої освіти, а й про здійснення мрій. Я ніколи раніше не була закордоном, але завжди мріяла подорожувати, відкривати та досліджувати нові простори, як довкола так і всередині себе.

Отож, завдяки програмі Erasmus+ та відкритій до співпраці політиці нашого університету, що є спрямованою на отримання студентами не тільки ґрунтовної теоретичної бази, а й практичних навичок та досвіду, які точно стануть у пригоді в майбутньому, я змогла нарешті втілити свої бажання в реальність.

За цей короткий період часу, що я перебуваю на навчанні за програмою мобільності студентів у румунському університеті «1 Decembrie 1918», мені вдалося познайомитися з мальовничими гірськими краєвидами та величною архітектурою міста Альба-Юлія, в якому знаходиться наш навчальний заклад, трошки познайомитися з культурою Румунії, а також оцінити методику викладання та сам університет.

Мене приємно здивували якість подачі навчального матеріалу, а також професійність та відкритість викладачів, які завжди готові прийти на допомогу студентам.

Привітною атмосферою також варто завдячувати волонтерам, які організовують різноманітні заходи та залучають нас до активного студентського життя.

Я неймовірно щаслива і вдячна за таку можливість побачити більше, навчитися новому та познайомитися з новими і цікавими людьми»

Єлизавета Дубинка, студентка 2 курсу спеціальності 035 Філологія:

«Навчання за програмою академічних обмінів Erasmus+ дарує чудові можливості для того, щоб розвивати не тільки знання мов, а й здобувати різні навички для комунікації з людьми з різних країн. Тут я можу ознайомитися з культурами та звичаями з будь-якого куточку світу. Чудові викладачі та волонтери, які ставляться до нас з повагою та відповідальністю. Тут завжди є люди, до яких я можу звернутися з приводу різних питань або в пошуках підтримки.

В перші ж дні по приїзду на нас чекали різні заходи. За 2 тижні ми побували на майстер-класі, welcome party, волейболі, футболі, баскетболі та дивилися фільми. Волонтери не дають нам нудьгувати та завжди організовують івенти, на яких ми можемо познайомитися і гарно провести час. За достатньо короткий період часу в мене зʼявилися друзі з Польщі, Туреччини, Казахстану, Італії та навіть Мадагаскару»

Анастасія Лоза, студентка 301-ЕО спеціальності 071 Облік та оподаткування:

«Досвід навчання за кордоном у Альба - Юлії є захоплюючим і незабутнім. Він дає мені можливість поглибити знання про мову, культуру та історію країни, де я навчаюся. Перебування у міжнародному середовищі сприяло розвитку моїх комунікативних навичок та відкрило нові горизонти у розумінні глобальних проблем. Також цей досвід дав мені можливість зустрітися зі студентами з усього світу, що розширило мої горизонти та допомогло побудувати цінні міжнародні зв'язки».

Ірина Водолага, студентка групи 201-ЕТ, спеціальності 242 Туризм і рекреація:

«З перших днів навчання в університеті Алба-Юлії я відчула, що це місце для мене. Тут панувала атмосфера знань, творчості та ентузіазму. Викладачі були справжніми фахівцями своєї справи, які ділились своїми знаннями з щирим захопленням. Важливо зазначити, що усі наші заняття проводилися англійською мовою, що сприяло покращенню наших мовних навичок. Викладачі були дуже привітні та завжди готові допомогти нам у вирішенні будь-яких питань.

Студентське життя в Алба-Юлії було насиченим та цікавим. Я познайомилась з багатьма людьми з різних країн світу, з якими ми товаришуємо та разом досліджуємо місто та його околиці.

Вже з перших кроків по бруківці Старого міста я відчула чари Алба-Юлії. Її велична фортеця, що височіє над містом, одразу ж заволоділа моєю увагою.

Не можу не згадати і про гостинність місцевих жителів. Вони завжди були готові допомогти, дати пораду або просто поділитися посмішкою. Ця щира доброзичливість зробила моє перебування в місті ще більш приємним.

Алба-Юлія – це місто, яке поєднує в собі багату історію, мальовничу красу та щиру гостинність. Тут кожен знайде для себе щось цікаве. Я з радістю збережу спогади про це місто у своєму серці»

Людмила Деревянко, студентка групи 201-ЕТ спеціальності 242 Туризм і рекреація:

«Приїхавши до Альба-Юлії, я відчула хвилювання і бажання пережити нові емоції та збагатитися незабутніми враженнями. Спочатку нас зустріли інші студенти та допомогли нам облаштуватися в кімнатах у нашому гуртожитку. Гуртожиток дуже зручний для проживання. В кожній кімнаті є окрема ванна та кухня, що додає комфорту для проживання. Далі ми познайомилися з новими людьми з різних країн світу, університетом та чудовими викладачами, які залишили чудове враження.

У Румунії ми занурюємось в культуру, традиції та менталітет країни, а також спілкуємося з учасниками з різних країн, таких як Молдова, Казахстан, Туреччина, Польща, Румунія. Мені подобається навчання в університеті завдяки підтримці та допомозі викладачів та студентів-волонтерів, завдяки чому я швидко адаптувалася до нового середовища.

Знайомство та спілкування з новими людьми з різних куточків країни допомагає покращити та поглибити знання англійської мови, що в наш час дуже важливо.

Окрім цього, я була вражена людьми в Румунії, адже вони дуже теплі, доброзичливі та гостинні, завжди готові ділитися своєю культурою та традиціями. Через музику, танці або кулінарні шедеври вони виявляють глибоке почуття гордості за свою спадщину, яку вони радо демонструють.

У підсумку, хоча я ще провела тут не так багато часу, моє враження від Румунії полягає в тому, що це країна повна несподіванок і контрастів і я хочу дізнаватися та цікавитися нею все більше. Її природна краса, багата культурна спадщина та привітні мешканці роблять її справді унікальною та вартою вивчення».

Олександра Дебаєва, студентка 2 курсу спеціальності 035 Філологія:

«Я тут лише 3 тижні, проте вже маю багато спогадів та вражень про університет та місто Алба-Юлія. Навчання мені дуже подобається: нові викладачі, нові методики викладання, пари проходять цікаво та насичено, на парах присутні студенти різних національностей і з ними приємно та дуже цікаво спілкуватися та обмінюватися досвідом. Ми часто гуляємо по місту, і воно відкривається для нас кожного разу з різних сторін. Гуляючи містом, ми постійно бачимо багато захоплюючої архітектури. Я вже знайшла тут багато знайомих та друзів, і мене оточують реально круті люди. Я вдячна нашому університету за таку можливість і щаслива, що знаходжусь тут і зараз!»

Анна Ісіченко, студентка групи 201-ЕМіт, спеціальності Менеджмент ІТ:

«Програма кредитної академічної мобільності Erasmus+ стала для мене чудовою можливістю отримати не тільки нові професійні знання, але й цікавий досвід життя в колоритній європейській країні. Перший місяць навчання в румунському університеті виявився неймовірно цікавим та захоплюючим. Викладачі університету привітно й з розумінням ставляться до наших студентів, допомагають знайти аудиторії, доступно пояснюють матеріал. Крім того, навчання тут проходить англійською мовою, що дає змогу попрактикуватися та вдосконалити свій рівень англійської.

Університет знаходиться в комфортному для життя румунському містечку Альба-Юлія. Це дуже затишне, старовинне місто з цікавою архітектурою. Дана програма академічної мобільності також направлена на ознайомлення з культурною та духовною спадщиною Румунії, тому ESN (Erasmus Students Network) проводять велику кількість розважальних та пізнавальних заходів, на яких можна ознайомитися з історією чи побачити захоплюючі місця.

Загалом це чудова можливість не тільки здобути кваліфіковані міжнародні знання, але й познайомитися зі студентами з різних країн світу»

Олександра Несторик, студентка 4 курсу спеціальності 035 Філологія:

«Моє перебування в Румунії продовжується вже третій семестр. Цей час став найкращим в моєму житті, я безмежно вдячна нашим університетам за таку неймовірну можливість. Тут я знайшла друзів з багатьох країн світy, та навіть з рідної України. Румунія вже стала місцем, котре я сміливо можу назвати другим домом та котре подарувало мені іншу сім’ю. Хочу порекомендувати кожному - не бійтеся, ризикуйте, рухайтеся вперед, відкривайте нові двері і, можливо, за ними буде абсолютно інший кольоровий світ»

Дар’я Москаленко, студентка групи 301-ФМ спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини:

«Я знаходжуся у чудовому місті Альба-Юлія, в Румунії, навчаючись за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+. Навчання дуже цікаве. Пари викладаються англійською мовою, тому це чудова можливість не тільки покращити свої розмовні навички, а й вивчити багато професійних термінів та фраз. Матеріал викладається дуже зрозуміло. Викладачі відповідальні, доброзичливі та завжди готові допомогти.

Місто просто чудове. Університет знаходиться у самому серці Альба-Юлії – прямо у Цитаделі Альба-Кароліна. Це прекрасний витвір мистецтва у формі зірки, який точно варто побачити. Містечко невелике, проте дуже затишне, нагадує рідний дім. Люди в Румунії - привітні. Дуже допомагають волонтери ESN та викладачі з університету, завдяки їм ми почуваємося безпечно.

На завершення слід відзначити, що навчання в Румунії за програмою Erasmus+ – це унікальний шанс для освітнього та особистого зростання. Ця програма дарує можливість перетворити академічний час у захопливу подорож, де кожен день приносить нові знання, враження та можливості»

Вікторія Торохтій, студентка 2 курсу спеціальності 035 Філологія:

«У другому семестрі свого другого року навчання я наважилась використати можливість навчатися за обміном програми академічної мобільності ERASMUS+ та приєднатися до студентського колективу університету «1 DECEMBRIE 1918» University of Alba Iulia в чудовому румунському місті Альба Юлія.

На першому тижні навчання Erasmus Student Network організували так зване Erasmus Рarty, щоб ознайомитися з місцем навчання та звикнути до нового середовища перебування. Також ESN проводять багато розважальних заходів кожні вихідні, наприклад, спортивні активності та перегляд фільмів із іншими студентами з різних куточків світу за цією ж програмою, що дає можливість зблизитися та поділитися культурними особливостями кожного.

За цей період навчання, який я тут знаходжусь, можна помітити покращення в розумінні, говорінні та сприйнятті англійської мови завдяки поглибленню в мовне середовище. Хочу зауважити любʼязність та щирість викладачів, які готові допомогти із питаннями та проблемами будь-якого роду»

Даря Кривошея, студентка групи 101 пЄФ:

«Це мій другий семестр навчання в Румунії, за час проведений тут я зросла у всіх значеннях, стала самостійнішою і більш досвідченою, відвідала майже всі визначні місця Румунії, знайшла багато друзів та стала більш відкритою особистістю, підвищила. «1 Decembrie 1918» є прекрасним варіантом для знайомства з програмою Erasmus+, і я дуже вдячна Полтавській політехніці, університету Алба Юлії та волонтерам ESN за можливість круто провести своє студентське життя!».

Вікторія Роспірко, студентка 2 курсу спеціальності 035 Філологія:

«Мені дуже подобається атмосфера, що сприяє навчанню та підтримці комунікації між студентами та викладачами. За два тижні ми вже встигли познайомитися з студентами з інших країн. Також проводився перегляд цікавого фільму, гуляли по місту.

До студентів по обміну відносяться лояльно. Викладачі завжди і завжди в усьому допомагають.

Перебування в чужій країні є комфортним, адаптація пройшла непомітно. Окрім можливості отримати ґрунтовні знання, тут я навчилася бути самостійною й цінувати можливості, навчилася мудрості й критичного погляду на обставини»

Анастасія Біда, студентка групи 301 ГО спеціальності 014 Середня освіта:

«Ми пробули тут ще не так довго, але вже можна помітити, скільки дверей відкрилося перед нами завдяки цій можливості. Завдяки Еразмусу, вже зараз можна зрозуміти, що ти можеш дізнатися багато нового про культуру країни, в якій перебуваєш, познайомитись з новими людьми, подорожувати. Відвідуючи пари, ти отримуєш нові знання та покращуєш старі, а прогулюючись вуличками – дізнаєшся історію цього міста. Завдяки цій програми ми можемо, навчаючись, побачити різні міста та насолодитися програмою Еразмусу на повну. Дякую за таку можливість!»

Аліна Гориславець, студентка групи 201 ФД, спеціальність 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа:

«Я перебуваю в Румунії, в Альба-Юлії, за програмою кредитної академічної мобільності Erasmus+. Це дуже цікавий та унікальний досвід, який дає мені можливість побудувати свій освітній шлях в міжнародному середовищі, отримати нові знання і розширити свої горизонти культурної співпраці.

Викладачі, з якими я маю можливість працювати, справедливі та розуміючі. Вони зацікавлюють до вивчення дисциплін та допомагають вдосконалювати навички відповідно до наших індивідуальних інтересів.

Окрім безпосередньо навчання, програма Erasmus+ пропонує різноманітні міжкультурні заходи та події, які допомагають краще розуміти місцеву культуру та спілкуватися з іншими студентами з різних країн.

Загалом участь у програмі Erasmus+ в Алба-Юлії є надзвичайною можливістю для особистого й професійного зростання. Цей досвід додав новий рівень розуміння та впевненості в моїх здібностях»

Дар’я Супрун, студентка групи 101-П, спеціальність 081 Право:

«Наше навчання почалось нещодавно. Для студентів Erasmus+ щотижня проводять заходи, наприклад, фільми, баскетбол та боулінг. До того ж, такі заходи – це досить гарна можливість познайомитися з Erasmus+ студентами. Навчання проходить виключно на англійській мові, що для мене є плюсом в її вивченні. Також вважаю, що це досить хороша можливість зрозуміти менталітет та культуру цієї країни»

Нагадаємо, зараз відкритий прийом заявок на кредитну академічну мобільність в фінському університеті Laurea University of Applied Science в 2024/2025 навчальному році. Дедлайн подачі заявок – 8 квітня 2024 року, в австрійському Університеті прикладних наук Бургенланду та австрійському Університеті прикладних наук BFI Vienna, а науковців політехніки запрошують на 2 тренінги в рамках проєкту «Bologna Hub Peer Support ІІ» від DAAD!

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм академічної мобільності звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +38-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»