2024-08-20

Політехніка отримає фінансування проєкту, присвяченого підтримці психічного здоров’я постраждалих від війни громадян

Полтавська політехніка з партнерами отримає фінансування проєкту за напрямом Erasmus+ КА2: Співпраця між організаціями та установами (KA2: Cooperation Among Organisations and Institutions), присвяченого підтримці психічного здоров’я постраждалих від війни громадян за допомогою арт-терапії.

Політехніка отримає фінансування проєкту, присвяченого підтримці психічного здоров’я постраждалих від війни громадян

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з партнерами отримає фінансування проєкту за напрямом Erasmus+ КА2: Співпраця між організаціями та установами (KA2: Cooperation Among Organisations and Institutions), присвяченого підтримці психічного здоров’я постраждалих від війни громадян за допомогою арт-терапії та культурної компетентності.

Тип проєкту: Erasmus+ KA220-ADU – Cooperation partnerships in adult education (KA220-ADU).

Назва: Trauma of refugees in Europe: An approach through art therapy as a solidarity program for Ukraine war victims.

Назва проєкту розшифровується наступним чином:

TRUST

T – Trauma

R - Refugees

U - Ukraine

S - Solidarity

T – Therapy

Сумарний бюджет проєкту – максимальний - 400 000,00 €.

TRUST – це трирічний проєкт, присвячений підтримці психічного здоров'я людей, які постраждали від війни в Україні, за допомогою арт-терапії і культурної компетентності; представлений нейропсихіатричним центром Saint Martin у партнерстві з 5 іншими партнерами, загалом залучено шість країн. Проєкт був оцінений в 90 балів зі 100 можливих.

«Щиро радіємо можливості співпрацювати над цим впливовим проєктом, спрямованим на підтримку психічного здоров'я жертв війни в Україні. Зосередженість проєкту на культурнокомпетентній арт-терапії є не лише інноваційною, але й критично необхідною, враховуючи значну травму, пережиту нашим народом. Акцент консорціуму на інклюзивності, сталості та просуванні європейських цінностей ідеально узгоджується з місією нашого університету - сприяти стійкості та зціленню через освіту та залучення громадськості. Екологічно чисті практики проєкту та комплексний підхід до вирішення проблем психічного здоров'я підкреслюють його актуальність і потенціал для суттєвих змін у житті людей, які постраждали від війни.

Крім того, залучення широкого кола партнерів, серед яких є як досвідчені організації, так і новачки, додає проєкту значної цінності. Ця співпраця дозволить нам ділитися досвідом, вчитися один у одного і гарантувати, що результати проєкту будуть застосовані і корисні в різних контекстах. Заплановані заходи, такі як воркшопи, розробка гібридного MOOC та організація міжнародних заходів, не лише підвищать кваліфікацію фахівців у сфері психічного здоров'я, але й сприятимуть ширшому визнанню арт-терапії як життєво важливого інструменту у подоланні травми. Твердо впевнена, що результати проєкту матимуть тривалий вплив як в Україні, так і в Європі, і з нетерпінням чекаю на позитивні зміни, які стануть результатом наших колективних зусиль», – розповідає проєктна менеджерка – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва.

Проєкт співфінансується ЄС і очолюється Центром нейропсихіатрії Сен-Мартен з Бельгії (Centre Neuro Psychiatrique St-Martin), у партнерстві з Полтавською політехнікою (Україна), Greek Carers Network EPIONI (Греція), Fondazione Don Luigi Di Liegro (Італія), Lekama Foundation (Люксембург), EuroPlural Project (Португалія). Консорціум об'єднує 3 новачків та 3 досвідчених організації.

Війна в Україні справді має значні наслідки для Європи та її цінностей. Вона кидає виклик таким принципам як мир, солідарність і повага до прав людини, які є фундаментальними для Європейського Союзу. Відтак, цей проєкт присвячений підтримці психічного здоров'я жертв війни в Україні за допомогою культурнокомпетентної арт-терапії. До цілей проєкту входять підвищення обізнаності про вплив війни на ментальне здоров’я людини, надання навичок арт-терапії та організація заходів, спрямованих на дестигматизацію психічного здоров'я, популяризація арт-терапії як інклюзивного інструменту, пропаганда її цілющої сили, просування хештегу європейських цінностей та налагодження зв'язків між центрами психічного здоров'я та митцями, а також популяризація арт-терапії як інструменту інклюзії.

З-поміж переваг проєкту, відмічених Комісією, варто згадати чітко визначені та реалістичні цілі проєкту, сильний консорціум, що сприяє синергії між різними галузями, чітку, адекватну і здійсненну методологію проєкту, інклюзивні заходи, активну участь всіх партнерів у проєкті, його координації та виконанні різних завдань, чіткий план дисемінації з відповідними заходами для оприлюднення результатів проєкту. Також було відзначено, що такий великий бюджет цілком виправданий з огляду на кількість результатів, які пропонуються. Крім того, намір працювати з людьми, які страждають на посттравматичний стресовий розлад, пов'язаний з війною, зокрема з українськими біженцями, підсилює позитивні цінності Європейського Союзу.

Нагадаємо, Центр ветеранського розвитку забезпечує культурно-просвітницький супровід ветеранів з метою реінтеграції до цивільного життя.

Нещодавно науковиці Полтавської політехніки долучилися до інформаційної онлайн-сесії для університетів – учасників Twinning.

Раніше політехніка з партнерами перемогла на конкурсі «Цифрова Європа» і отримала грант на створення хабу для розвитку Центральної України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»