2024-08-14

Центр ветеранського розвитку забезпечує культурно-просвітницький супровід ветеранів з метою реінтеграції до цивільного життя

Фахівці Центру ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» сприяють у проведенні культурно-просвітницьких заходів із залученням ветеранів та ветеранок, з метою підвищення їхньої соціальної активності, емоційного перезавантаження та реінтеграції до цивільного життя.

Центр ветеранського розвитку забезпечує культурно-просвітницький супровід ветеранів з метою реінтеграції до цивільного життя

Центр ветеранського розвитку Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує успішно працювати над впровадженням пріоритетних напрямків реалізації урядового експериментального проєкту з переходу ветеранів війни від військової служби до цивільного життя засобами освіти, спорту та реабілітації.

За словами фахівців Центру ветеранського розвитку, проведення культурно-просвітницьких заходів, сеансів арт-терапії сприяє процесу повернення захисників та захисниць до мирного життя. Координатор Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки Віталій Закладний переконаний, що культурно-просвітницький напрям як частина реабілітації відіграє важливу роль у процесі реінтеграції ветеранів та ветеранок Збройних Сил України. Проведення мистецьких заходів із залученням захисників, захисниць та їхніх родин сприяє психічному розвантаженню, адже арт-терапія надає ветеранам та ветеранкам унікальну можливість вийти зі стану занепокоєння, тривоги та сприяє повноцінному відновленню.

У рамках реалізації урядового проєкту Центр ветеранського розвитку посприяв в організації для ветеранів, що проходять лікування та реабілітацію на базі однієї з профільних медичних установ міста Полтави, пізнавальної екскурсії до Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви».

Завдяки всебічній підтримці фахівців Центру ветеранського розвитку Полтавської політехніки ветерани війни змогли долучитися до поглибленого вивчення доленосних подій минулих століть, що відіграли величезну роль у становленні України як незалежної держави. Захисники ознайомилися з героїчними постатями, які відстоювали інтереси України, починаючи з ХІV століття, дізналися чимало цікавих фактів про Північну війну та величну постать гетьмана Івана Мазепи, приємно провели дозвілля в колі однодумців.

За словами проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидата військових наук Анатолія Мартиненка, Центр ветеранського розвитку успішно впроваджує ефективні програми з різних напрямків реінтеграції ветеранів до цивільного життя. Одним з напрямів роботи Центру є культурно-просвітницький, що допомагає ветеранам та ветеранкам ЗСУ долати внутрішні бар’єри та кризові ситуації, знижує психологічну напругу, сприяє активній соціалізації. Тому фахівці Центру ветеранського розвитку планують і в подальшому сприяти проведенню культурно-просвітницьких заходів, що не лише популяризують національні, культурні традиції, а й допомагають ветеранам та членам їхніх родин духовно відновитися.

Нагадаємо, нещодавно фахівці Центру ветеранського розвитку провели просвітницьку зустріч з ветеранами на базі однієї з профільних лікувальних установ міста Полтави, а проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи взяв участь у Всеукраїнському форумі «Колективні стійкість, зцілення та зростання».

Раніше викладачі, студенти та випускники політехніки супроводжували ветеранів на змаганнях з адаптивних дисциплін, Центр ветеранського розвитку Полтавської політехніки здійснює професійний супровід на шляху реінтеграції ветеранів та ветеранок ЗСУ до цивільного життя, а фахівці Центру ветеранського розвитку долучились до роботи над стратегією реінтеграції українських ветеранів і ветеранок.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»