2024-08-01

Політехніка з партнерами перемогла на конкурсі «Цифрова Європа» і отримала грант на створення хабу для розвитку Центральної України

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» разом з партнерами переміг на конкурсі Європейської комісії у рамках програми «Цифрова Європа» зі спільним проєктом і виграв грант на створення інноваційного цифрового хабу в Україні — Central Ukrainian EDIH.

Політехніка з партнерами перемогла на конкурсі «Цифрова Європа» і отримала грант на створення хабу для розвитку Центральної України

Національний відбір до мережі Європейських цифрових інноваційних хабів — центрів допомоги малому й середньому бізнесу та державним організаціям вдосконалювати виробничі процеси, продукти або послуги за допомогою цифрових технологій, тривав з 20 грудня 2023 року до 19 січня 2024 року. Всього подано 60 заявок, 15 з яких отримали рекомендацію для подальшої участі в конкурсі ЄС.

Європейські цифрові інноваційні хаби (ЄЦІХ) в Україні запрацюють у 2025 році після підписання грантових угод. ЄЦІХ сформують регіональну мережу та увійдуть до загальної європейської мережі цифрових інноваційних хабів. Це дасть змогу налагодити контакти з іншими європейськими хабами та в подальшому обмінюватися передовим досвідом між центрами в різних країнах. 

Спільна розробка Інституту фізики НАН України, Національного університету «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка», Дніпровського технологічного університету, Української торгово-промислової палати, Українського кластеру автомобільної та мобільної індустрії та Dnipro IT-Community – CentralUkrainianEDIH стимулюватиме цифрову та зелену трансформації, розвиток інновацій та енергоефективності для сталих промислових регіонів центральних областей України.

«Проєкт віртуального центру цифрових інновацій Central Ukrainian EDIH – це майбутнє інноваційного розвитку для регіонів Центральної України (Полтава, Дніпро, Кропивницький, Черкаси, Вінниця, Житомир, Київ, Чернігів, Суми). Центр, присвячений інноваціям, енергоефективності та цифровій трансформації, спрямований на підтримку стійких та промислових регіонів, надання цифрових сервісів на базі хмарного кластеру.

За допомогою високопродуктивних обчислень, штучного інтелекту, кібербезпеки, цифрових навичок високого рівня, що допоможуть місцевому приватному сектору, особливо МСП, і державному сектору реалізувати свою цифрову та екологічну трансформацію, хаб надаватиме послуги бізнесу та громадському сектору в 4 ключових напрямах – доступ до технологій та компетенцій: надання приміщень, інфраструктури й підтримки, що дасть змогу компаніям випробувати цифрові та інноваційні технології; навички та навчання: послуги для підвищення кваліфікації працівників, зокрема, приватних компаній та організацій державного сектору; підтримка з пошуку інвесторів: допомога в пошуку джерел фінансування для впровадження цифрової трансформації, а також у розвитку нових цифрових послуг та бізнес-моделей; пошук партнерів, зокрема за кордоном», – прокоментувала проректор Полтавської політехніки з наукової та міжнародної роботи, професор Олена Степова.

Відбір до фіналу проводився за кількома ключовими критеріями, зокрема враховувалась відповідність цілям програми «Цифрова Європа», а також національним або регіональним цифровим цілям, план та спроможність реалізації запланованих активностей, очікувані результати та потенційний довгостроковий ефект, конкурентоспроможність проєкту для місцевої екосистеми інновацій та підприємництва.

Основна діяльність CentralUkrainianEDIH зосереджуватиметься на:

  1. Сприянні цифровій та екологічній трансформації, передачі технологій та інновацій від науково-дослідних розробок до МСП та підвищенні обізнаності про нові цифрові рішення для МСП та державних адміністративних органів.
  2. Підтримці розвитку нових стартапів, спін-оф компаній і бізнесу на національному, європейському та глобальному рівнях.
  3. Наданні надійних і стійких рішень і послуг штучного інтелекту, високопродуктивних обчислень, кібер-сервісів у ключових сферах (енергетичний сектор, виробництво, цифрова економіка, мобільність) відповідно до європейського напрямку штучного інтелекту, орієнтованого на людину, і етичних стандартів штучного інтелекту.
  4. Посиленні перепідготовки та підвищенні рівня цифрових навичок працівників у сферах з найвищим потенціалом для автоматизації, таким чином сприяючи розвитку інноваційної економіки.
  5. Наданні бізнес-консультацій для підтримки фінансування високотехнологічних та передових інновацій.
  6. Розширенні комплексної екосистеми Центрів цифрових інновацій, обміні даними, знаннями, ноу-хау та перехресними рекомендаціями для ООН підвищення конкурентоспроможності.

Раніше проєкт створення інноваційного цифрового хабу Центральної України вийшов до фіналу нацвідбору.

Нагадаємо, делегати університету відвідали прийом у Посольстві Великобританії та обговорили співпрацю з провідними європейськими університетами, делегація Полтавської політехніки взяла участь у конференції «UK-Ukraine Second International Twinning Conference 2024: Роль університетів у післявоєнному відновленні України», а очільники провідного університету та потужної компанії Siemens-Poland обговорили вагомі досягнення та перспективи динамічного розвитку флагмана вищої освіти України.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»