2021-05-19

Науковиця презентувала практичні кейси успішної співпраці університету з полтавськими криміналістами

Науковиця Полтавської політехніки Наталія Ічанська поділилася успішними кейсами співпраці з фахівцями Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України на науковому круглому столі «Судово-експертна діяльність в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку», присвяченому Дню науки. Учасники обговорили основні аспекти сучасної судово-експертної діяльності та обмінялися практичними кейсами ефективної співпраці у науково-освітній сфері.

Науковиця презентувала практичні кейси успішної співпраці університету з полтавськими криміналістами

14 травня на базі Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України відбувся науковий круглий стіл «Судово-експертна діяльність в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку», на якому судові експерти, представники органів державної влади, правники та викладачі закладів вищої освіти Полтавського регіону обговорили актуальні теоретичні та практичні проблемні аспекти, нормативно-правове, науково-методичне, організаційно-управлінське та інформаційне забезпечення судово-експертної діяльності, налагодження ефективної співпраці, обговорення та пошуку шляхів вирішення важливих проблемних питань на законодавчому рівні. Через існуючі карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, конструктивну наукову дискусію провели онлайн через Google Meet.

Учасників привітали директор Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Тарас Бойко, заступник директора – завідувач відділу криміналістичних видів досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС Олена Сахненко та кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка Наталія Ічанська.

Роботу круглого столу модерували експерти Полтавського науково – дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ольга Марчишенець, Клавдія Соловчук, Ігор Волкодав та Дмитро Абрахманов.

Представниця Полтавської політехніки – кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська виступила з доповіддю «Пріоритетні напрями співпраці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України», у якій поділилася практичними кейсами тісної професійної комунікації з полтавськими криміналістами.

У рамках підписаного Меморандуму по співпрацю та парнерство викладачі кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки та фахівці ІТ-відділу Полтавського НДЕКЦ МВС України провели 10 онлайн-семінарів за участю школярів міста та області, студентів ІТ- айтішників університету. Професіонали розповіли про найпоширеніші інструменти у діяльності експерта, як уникнути найрізноманітніших курйозів та неприємних ситуацій.

«Наша праця має практичне спрямування – запрошені фахівці діляться власним досвідом зі студентами, поглиблюють отримані в університеті знання та орієнтують на перспективи стажування і працевлаштування у Центрі. З свого боку, ми підтримуємо будь-які ініціативи та напрацьовуємо спільні результативні кейси такої співпраці. Перед нами стоять чимало спільних завдань, виконання яких допоможе нашій молоді самовдосконалюватися та розвиватися професійно.

Проведення спільних науково-популярних заходів – семінарів, майстер-класів, практичних лекцій від професіоналів та досвідчених експертів стало необхідною передумовою якісної підготовки висококваліфікованих фахівців. Це, насамперед, покращення якості освітнього процесу, обговорення набору дисциплін з освітньо-професійних програм та отримання сучасних skill-навичок від фахівців. Полтавська політехніка – блискучий приклад такої результативної співпраці», – прокоментувала науковиця.

Під час роботи круглого столу на особливу увагу заслуговували доповіді, присвячені питанням практичної підготовки майбутніх експертів та висококваліфікованих фахівців. Зокрема, на особливостях реалізації регіональної політики наголошував кандидат економічних наук, т.в.о. начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської обласної державної адміністрації Сергій МарчишенецьОсобливості реалізації регіональної політики у сфері безпеки дорожнього руху»), про практичний досвід громадських організацій споживачів у судовій експертній практиці розповіла кандидат технічних наук, професор кафедри товарознавства, торговельного підприємництва та експертизи товарів Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», головний експерт Громадської організації «Науково-дослідний центр «Незалежна експертиза» Наталія Омельченко, основи доказової діяльності адвоката прокоментувала кандидат психологічних наук, доцент кафедри правознавства Полтавського інституту економіки і права, адвокат, член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Вікторія Пономаренко, реалії застосування криміналістичного профайлінга охарактеризувала кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Лариса Гринько, питання практичної підготовки експертів порушила у своєму виступі кандидат технічних наук, доцент кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи, директорка Інституту бізнесу та сучасних технологій Полтавського університету економіки і торгівлі Аліна Ткаченко, про професійні компетенції судового експерта-товарознавця розповіла кандидат технічних наук, доцент, заступник завідувача відділу товарознавчих та гемологічних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС Марина Мартосенко, на перспективах розвитку будівельно-технічної експертизи наголошував кандидат технічних наук, судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Полтавського НДЕКЦ МВС Леонід КарабащПерспективи розвитку будівельно-технічних експертиз в сучасних умовах»).

«Неодноразово беру участь у подібних наукових зустрічах, де панує синергетичний ефект блискучого поєднання науки та досвіду, практичних кейсів та інновацій. Обговорюючи актуальні питання, таким чином привертаємо до їхнього вирішення громадськість, фахівців у різних сферах життя. Сподіваюся, що окремі кейси діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як потужного освітнього, наукового та інноваційного партнера Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України стануть в нагоді усім, хто прагне налагодити тісну співпрацю у сфері освіти, науки та інноваційних технологій. Відкриті до нового, запозичуємо краще!» – підсумувала Наталія Ічанська.

Наприкінці березня викладачка презентувала успішні кейси з впровадження STEM-освіти на Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Шкільна математична освіта і обдарованість», проведеному за сприяння МОН України та Національної академії наук України.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»