2021-05-10

Науковці 12 країн світу поділилися інноваційними підходами у викладанні іноземних мов

5 травня в межах XV Всеукраїнського фестивалю науки в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця». Українські та зарубіжні науковці обговорили актуальні питання іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційні методики та технології викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти.

Науковці 12 країн світу поділилися інноваційними підходами у викладанні іноземних мов

На базі гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця», яка стала традиційною і проводиться щороку навесні. Проведення міжнародної науково-практичної конференції з метою обговорення актуальних питань іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційних методик та технологій викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти, аспектів інтелектуальної власності започатковано з ініціативи та за підтримки ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора Володимира Олександровича Онищенка.

Співорганізаторами виступили Національний університети «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Британська Рада в Україні, Посольство Сполучених Штатів України в Україні, Білостоцький технологічний університет (Республіка Польща), Коледж Санта-Фе (Флорида, США), Університет міжнародних досліджень Хебея (Китай), міжнародний гуманітарний університет (Одеса, Україна).

До масштабної наукової події долучилося понад 130 учасників з 12 країн світу – Сполучених Штатів Америки, Бразилії, Великобританії, Німеччини, Швеції, Норвегії, Хорватії, Польщі, Китаю, Кувейту, ПАР, Судану. Грунтовні лінгвістичні дослідження презентували науковці з 14 міст України: Києва, Харкова, Сум, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу, Кропивницького, Миколаєва, Львова, Луцька, Хмельницького, Одеси, Старобільська та Полтави.

Конференцію урочисто відкрила проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька, яка передала учасникам конференції вітання від ректора Володимира Онищенка і наголосила, що з кожним роком зростає кількість міжнародних учасників конференції, зокрема, університетів-партнерів як Коледж Санта-Фе, Університет Сан-Паулу, міжнародних організацій – Корпус Миру в Україні, Британська Рада в Україні та багато інших.

До святкових привітань долучилися помічниця ректора з академічних питань Коледжу Санта-Фе Вілма Фуентес (штат Флорида, США), директорка програм технічної підтримки Корпусу Миру США в Україні Жанна Гриценко та кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Полтавської політехніки Анна Агейчева, які побажали успішних виступів, цікавих наукових дискусій та нових наукових відкриттів.

«Важливо й надалі розвивати та поглиблювати партнерські зв’язки з міжнародними організаціями та європейськими закладами вищої освіти щодо спільної роботи над науковими проблемами, які обговорювались на конференції, зокрема з Посольством США в Україні, Корпусом Миру США в Україні, Британською радою в Україні, Коледжем Санта-Фе (США), Університетом Сан-Паулу (Бразилія), Білостоцькою політехнікою (Республіка Польща), Університетом міжнародних досліджень Хебея (Китай), Харківським національним університетом імені В. Н. Каразіна» – підкреслила декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

За словами кандидата філологічних наук, завідувачки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Алли Болотнікової, традиція проведення щорічної Міжнародної науково-практичної конференції продиктована необхідністю обговорення актуальних питань іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційних методик та технологій викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти, аспектів інтелектуальної власності.

Модерувала роботу конференції старший викладач кафедри загального мовознавства та іноземних мов Юлія Гунченко.

Робочі мови конференції – українська, англійська, німецька та французька.

Учасники працювали за наступними напрямками:

  • Актуальні проблеми іноземної філології та перекладознавства;
  • Міжкультурна комунікація;
  • Інноваційні методики та технології викладання іноземних мов у закладах вищої освіти;
  • Слово і текст у просторі культури;
  • Аспекти інтелектуальної власності в системі вищої освіти.

Під час пленарного засідання інтерес учасників викликали доповіді щодо міжнародного співробітництва та інтеграції у галузі освіти Джессіки Сурани, координаторки міжнародної освіти в Коледжі Санта-Фе (Флорида, США); доктора філологічних наук, професора кафедри німецької філології та перекладу Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Лілії Безуглої, яка познайомила учасників конференції з прагматичним потенціалом прислів’я у німецькомовному діалогічному дискурсі. Проблемам гуманізації суспільства, ототожнення сутності національної духовності із загальнолюдськими універсалі ями присвячено доповідь докторанта Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України Світлани Шаркової і Девіда Меннінга, професора кафедри соціальних та поведінкових наук Коледжу Санта-Фе (Флорида, США).

Давній партнер університету, викладач німецької мови, спікер німецького мовного клубу Полтавської політехніки Норберт Мюллер виокремив та запропонував до обговорення головні фактори, що впливають на становлення культури спілкування в людей, які безпосередньо використовують нові технології для комунікації. Цікавими виявилися спостереження про роль розмовних клубів в опануванні англійської мови від спікера англійського мовного клубу Алекса Перселла (Велика Британія).

Важливу проблему технологічного розвитку країн порушив у власній доповіді професор Бранімір Цвєткович (Норвегія, Хорватія). Можливостям стимулювання особистісного й інтелектуального розвитку студентської молоді засобами ІКТ та його психолого-педагогічним аспектам було присвячене наукове дослідження кандидата психологічних наук, доцента кафедри перекладу та іноземних мов Національної металургійної академії України Наталії Шаркової.

Доктор філологічних наук, професор Університету Сан-Паулу (Бразилія) Реджіані Закаріас звернулася до учасників конференції і порушила вкрай актуальну проблему сьогодення – глобальних процесів у сучасному світі, що стають каталізатором трансформації традиційної системи освіти.

«Діяльність більшості освітніх установ реорганізується згідно з розвитком та використанням інформаційних технологій у поширенні знань, що є одним із основних завдань покращення якості освіти у ХХІ столітті. У результаті відбувається формування єдиного освітнього простору та світового ринку освітніх послуг», – наголосила науковиця.

Минулого року науковці гуманітарного факультету провели круглий стіл з академічною спільнотою Університету Сан-Паулу (USP), під час якого обговорили особливості викладання іноземних мов в українських і бразильських закладах вищої освіти.

По завершенню конференції наукові тези доповідей будуть опубліковані у Науковому віснику Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія», який включено до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України зі спеціальності 035 «Філологія» на підставі Наказу Міністерства освіти і науки України №1471 від 26.11.2020 року (додаток 3).

Українські та зарубіжні науковці відзначають безсумнівну актуальність, високий науково-методичний та організаційний рівень конференції й висловлюють слова щирої вдячності керівництву, науково-педагогічним працівникам кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за розуміння важливості вивчення іноземних мов у сучасному світі та професійну організацію конференції; учасникам – за змістовні та інформативні матеріали, членам організаційного комітету за активну діяльність у проведенні VIІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»