2021-07-29

Науковці та фахівці-реабілітологи обговорили проблеми оздоровлення людей з інвалідністю

26 липня на базі факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», у рамках Всеукраїнського проєкту «Артспорт» та договору про науково-освітню співпрацю, відбувся вебінар для фахівців рекреаційно-оздоровчого спорту, фізичних реабілітологів, ерготерпаевтів. До активного обговорення практико-орієнтованих засад розвитку рекреаційного спорту на Полтавщині долучилося понад півсотні науковців та практиків з різних регіонів України.

Науковці та фахівці-реабілітологи обговорили проблеми оздоровлення людей з інвалідністю

У рамках договору про співробітництво у науково-освітній сфері та діяльність з питань інклюзії та доступності між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» на базі факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки відбувся науково-практичний вебінар «Практико-орієнтовані засади розвитку рекреаційно-оздоровчого спорту та фізичної реабілітації осіб з інвалідністю». Співорганізаторами масштабної події виступили Комітет по спорту Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» та особисто його голова Сергій Чумак, адміністрація університету, науково-педагогічні працівники факультету фізичної культури та спорту.

У рамках Всеукраїнського проєкту «Артспорт» до активного обговорення проблем розвитку рекреаційно-оздоровчого спорту на Полтавщині долучилися понад півсотні фахівців з різних регіонів України – Полтавщини, Харківщини, Хмельниччини, Кіровоградщини та Дніпропетровщини. Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, захід пройшов у онлайн -форматі на платформі Zoom, що не завадило учасникам вебінару жваво подискутувати та отримати вичерпні відповіді на актуальні питання.

З вітальними словами до присутніх звернулися голова Комітету по спорту Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Сергій Чумак та доктор педагогічних наук, професор, в.о. декана факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки Ліна Рибалко, які закцентували увагу на актуальності й доцільності розвитку рекреаційно-оздоровчого спорту серед осіб з інвалідністю, адаптивній фізичній культурі та адаптивному спорті, проблемах та труднощах спортивно-оздоровчої сфери.

У обговоренні напрямів розвитку фізичної реабілітації осіб з інвалідністю взяли участь голова Хмельницької обласної організації осіб з інвалідністю Анатолій Савчук, голова спортивно-оздоровчої організації фізичної реабілітації, фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Аква» м. Нікополя Антон Серов та організаторка фізкультурно-спортивного клубу «Добродій» для осіб з інвалідністю Кіровоградської області Олена Шангіна. Зокрема, Анатолій Савчук підкреслив значення розвитку рекреаційно-оздоровчого спорту в регіонах для осіб з інвалідністю, зупинився на методах фізичної реабілітації людей з різними нозологіями та поділився власними практичними кейсами. Антон Серов прокоментував важливість розвитку адаптивного спорту серед осіб з інвалідністю, зокрема фізкультурно-оздоровчої рекреації, а Олена Шангіна зупинилася на фінансово-економічній стороні організації змагань з рекреаційно-оздоровчого спорту серед осіб з інвалідністю.

Активними учасниками дискусії та обговорення актуальних питань адаптивної фізичної культури стали викладачі факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізичної культури та спорту Лариса Оніщук та кандидат медичних наук, старший викладач кафедри фізичної терапії та ерготерапії Вікторія Горошко. Науковиці Полтавської політехніки розповіли про власні напрацювання у цій сфері та поділилися міркуваннями з приводу подолання проблем оздоровлення людей з інвалідністю.

За словами голови Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» та голови Комітету по спорту Всеукраїнської організації «Союз осіб з інвалідністю України» Сергія Чумака, нещодавно започаткований громадською організацією Всеукраїнський проєкт «Артспорт» передбачає активне залучення майбутніх фахівців з фізичної культури та спорту, реабілітологів та ерготерапевтів до системної роботи з людьми з інвалідністю, залучення викладачів і студентів творчих спеціальностей, зростання фізичного, інтелектуального та освітнього потенціалу студентської молоді. Проведення наукових семінарів, вебінарів, дискусій за участю науковців, фахівців – практиків стали першими кроками на шляху успішної реалізації його особистих професійних і спортивних задумів та популяризації спортивно – оздоровчих ініціатив колег, друзів, партнерів. На його тверде переконання, зустріч принесла чимало корисного для роздумів, стимулювала до роботи над собою та власним розвитком, а обмін позитивною енергетикою та взаєморозуміння з однодумцями – це яскравий індикатор правильності обраного шляху.

«Реалізуючи дану угоду про співробітництво у науково-освітній сфері та інклюзивній діяльності, робимо перші суттєві кроки на шляху вирішення багатьох існуючих проблем у людей з інвалідністю. Зокрема, обговорили практико-орієнтовані засади розвитку рекреаційно-оздоровчого спорту та фізичної реабілітації, виробили власну стратегію та запропонували шляхи практичного вирішення деяких питань.

У планах – продовжувати науково-практичні зустрічі з провідними фахівцями у спортивно-оздоровчій сфері, обмінюватися здобутим досвідом та реальними щоденними справами наповнювати зміст підписаного договору. Розуміємо, що, взявши на себе відповідальність у підтримці людей, що потребують моральної, фізичної та психологічної допомоги, прагнуть зміцнювати власне здоров’я, не опускають руки та позитивно мислять, не можемо лишитися осторонь та консолідуємо спільні зусилля на благо рідної країни!», – прокоментувала доктор педагогічних наук, професор, в.о. декана факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ліна Рибалко.

По завершенню заходу учасники вебінару домовилися про нову науково-освітню та просвітницьку Zoom-конференцію, що відбудеться 10 серпня.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»