2020-11-23

Німецькі науковці провели для студентів воркшопи з інтегрованого планування розвитку українських міст

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує плідну співпрацю з Технічним університетом Любеку (THL) та Бранденбурзьким технічним університетом Котбус-Зенфтенберг (BTU Cottbus-Senftenberg). Німецькі науковці провели воркшопи, інтерактивні лекції та створили завдання для студентів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою – санація та реконструкція одного з історичних районів Полтави.

Німецькі науковці провели для студентів воркшопи з інтегрованого планування розвитку українських  міст

Незважаючи на карантинні обмеження, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує співпрацю з німецькими партнерами – Технічним університетом Любеку та Бранденбурзьким технічним університетом Котбус.

Минулого року за успішними результатами семестру спільної освітньої програми, який пройшов надзвичайно успішно, німецькі колеги запропонували створити нову дворічну магістерську програму в рамках магістерської спеціальності 191 «Архітектура та містобудування» за спеціалізацією «Містобудування. Інтегрований розвиток міст» у співпраці з ЧНУ імені Юрія Федьковича та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ. Нині програма ефективно реалізовується.

Під час осіннього семестру 2020-2021 навчального року науковці з Німеччини проводять воркшопи, які вже інтегровані у навчальні модулі для українських студентів-магістрантів.

Відбулось уже чотири з п’яти онлайн зустрічей, під час яких професори Технічного університету Любеку Франк Шварце, Клаус Брендле та Крістоф Весcлінг читали лекції – тематика кожної стосувалася однієї з чотирьох навчальних модулів вже розробленої магістерської навчальної програми з інтегрованого міського розвитку: розвиток міст та міське планування, дизайн міського середовища, інтегрований розвиток міста, інтегрований дизайн міського середовища та містобудівний проєкт.

Технічний університет м. Любеку розробив комплексний навчальний модуль з основ містобудування, що відображає тематику вже розробленого модулю «Дизайн міського середовища» (6 годин). Навчальний курс, презентований професором Клаусом Брендле, доступний українською мовою.

Під час передостанньої зустрічі викладачі та студенти обговорили досвід роботи з цим онлайн-модулем.

Календар і програма онлайн-зустрічей були побудовані наступним чином:

23.10.2020

Лекція Крістофа Весслінга: Інтегрований містобудівний розвиток (відноситься до містобудівного проєкту)

Дискусія. Оголошення завдання для короткострокових проектів

30.10.2020

Клаус Брендле: Онлайн-презентація навчального модулю «Основи містобудування»

Дискусія та зворотні питання. Консультація з студентами щодо короткострокового проєкту

13.11.2020

Лекція Франка Швартце: Міський розвиток та планування інтегрованого міського розвитку (належить до модулю «Міський розвиток та планування» ,а також «Інтегрований розвиток міста»).Обговорення онлайн-модулю .

Консультації з студентами щодо короткострокового проєкту

20.11.2020

Лекція Крістофа Весслінга: Стале містобудування (відноситься до модулю «дизайн міського середовища»). Дискусія.

Консультація з студентами щодо короткострокового проєкту

04.12.2020

Презентація короткотривалих проєктів та заключне обговорення

По завершенню лекцій відбувались обговорення важливих аспектів міського планування українських міст. Паралельно студенти у невеличких групах (1-2 осіб) працювали над розробкою короткострокових проєктів з інтегрованого планування розвитку міста. У рамках роботи над проєктами професор Крістоф Весслінг провів для кожної групи по дві півгодинні консультації.

Команди мають розробити концептуальний план для розвитку відповідної території, на основі району свого міста, ґрунтуючись на аналізі міської структури, розроблених чітких та точних цілей розвитку. Візії повинна містити найважливіші заходи та проєктні пропозиції для модернізації території. Для студентів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проєктне завдання полягає у санації та реконструкції одного з історичних районів міста Полтави. Це стосується таких міських структур, як структура парцеляції, типологія забудови, оформлення вулично-дорожнього простору, ніж відповідного архітектурного стилю.

За умовами необхідно здійснити п’ять простих кроків:

  • Визначення проблеми відповідної території
  • Аналіз (представлення в масштабі карти 1 : 5.000 – 1 : 1.000, графіки та короткий опис)
    • Інтеграція з прилеглими районами та всім містом
    • Історичний розвиток
    • Структури забудови
    • Типологія забудови
    • Структура земельних ділянок та форми власності
    • Структура відкритих просторів
    • Освоєння території та вулично-дорожній рух
    • Об’єкти економічної та соціальної інфраструктури
    • Розподіл функцій
    • Інші особливості території
  • Оцінка аналізу відповідно до сильних та слабких сторін, потенціалів, можливостей, а також небезпек та обмежень (представлення в масштабі карти 1 : 2.000 – 1 : 1.000)
  • Визначення цілей розвитку (короткий опис), а також розроблення візійного плану (1 : 2.000)
  • Концептуальний проєкт (1 : 2.000) із представленням проєктних ідей та окремих заходів (1 : 1.000 – 1 : 500) .

Результати короткострокових проєктів будуть презентовані, обговорені під час заключної зустрічі та інтегровані в проєктні модулі – інтегрований дизайн міського середовища та містобудівний проєкт.

Перед впровадженням магістерської програми студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідали три німецьких міста у рамках навчальної поїздки, передбаченої угодою про співпрацю між університетом, GIZ Україна та Технічним університетом Любеку (THL).

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»