2024-04-30

Науковці та студенти обговорили розвиток «зеленої економіки» та цифровізації для повоєнного відновлення України

25 квітня на базі ННІ фінансів, економіки, управління та права Полтавської політехніки відбувся науковий круглий стіл «Повоєнне відновлення України: зелений курс і цифрова трансформація», реалізований у рамках проєкту Жана Моне Erasmus+ 101127395 – EEEISEUEU – ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCHRSCH «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України».

Науковці та студенти обговорили розвиток «зеленої економіки» та цифровізації для повоєнного відновлення України

До науково-освітнього івенту долучилися студенти, аспіранти та науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», а також активна молодь Полтавської територіальної громади.

Під час заходу обговорювалися напрями повоєнного відновлення України на основі співпраці з ЄС, розвитку України як держави «зеленої економіки», перспективи інтеграції до європейського цифрового та безпекового простору.

Модераторкою наукової події виступила керівниця проєкту, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко.

Координаторка проєкту «Забезпечення екологічної, економічної та інформаційної безпеки: досвід ЄС для України», кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Аліна Глушко виступила з доповіддю «Інтеграція України до європейського цифрового простору».

Кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України Анна Павельєва закцентувала увагу на можливостях, які дає використання європейського досвіду в освіті та науці, важливості впровадження кращих європейських практик для успішного повоєнного відновлення України.

Спікерами також виступили студенти університету – учасники міжнародних програм академічного обміну.

Студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» групи 201-ЕМ Марія Бовкун поділилася власним досвідом участі в академічних обмінах за програмою Erasmus+ – навчання у румунському та австрійському університетах. Студентка порушила проблематику підвищення конкурентних переваг держави через розвиток «зелених» та цифрових технологій.

Жваву дискусію викликав виступ студента  групи 201-ЕФ Олександра Токаря «Штучний інтелект як драйвер розвитку цифрової економіки: європейський досвід».

«Україна підтримує політику ЄС, позділяє європейські цінності та є їхнім провідником. Європейський курс України є запорукою її успішного повоєнного відновлення», – зазначила очільниця Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління  та права, професор Світлана Онищенко.

Нещодавно Полтавська політехніка приєдналась до «Коаліції 1325 Полтавщина», представники політехніки взяли участь в Українському Жіночому Конгресі «Шлях до відновлення: участь жінок на місцевому рівні», а школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики.

Раніше студентки політехніки провели воркшоп про «зелений» стиль життя.

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»