2020-06-16

Оксфордські дебати про адмінреформу: магістранти-держуправлінці розглянули переваги та недоліки

15 червня для магістрів Національного університету імені Юрія Кондратюка спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» відбулося онлайн-заняття у новому форматі.

Оксфордські дебати про адмінреформу: магістранти-держуправлінці розглянули переваги та недоліки

Науково-педагогічні праівники кафедри публічного управління, адміністрування та права організували онлайн-дебати за темою «Розмежування повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування: правові аспекти». Вона важлива в контексті реформи адміністративно-територіального устрою в Україні.

«Магістранти групи 1мДС спробували себе в ролі спікерів на тренінговому занятті з дисципліни «Право в публічному управлінні». Оксфордські дебати є чудовим тренінгом для публічних виступів. Учасники вчаться принципам побудови виступу, техніки та відповідного використання невербальної комунікації. Дуже важливою є змістовна підготовка до дебатів, тому цей метод може бути використаний для отримання знань учасниками з певної теми», – прокоментувала модераторка, кандидатка наук з державного управління, доцентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Інна Кульчій.

Принципи дебатів опираються на традиції британської Палати громад. Найважливішим є поділ дебатантів на дві команди. У дебатах вони називаються сторонами: «за» дискутовану тезу (сторона пропозиції) та «проти» (сторона опозиції). Метод передбачає поділ учасників на «головних промовців» та «публіку». Роль «публіки», яка може бути досить активною, дуже обмежена.

Онлайн-тренінг «Оксфордські дебати» складався з 4-х етапів:

  • етап І – з’ясування принципів проведення дебатів, вступний тренінг
  • етап II – визначення головних промовців на дебатах, підготовка виступу
  • етап ІІІ – дебати
  • етап IV – підсумок дебатів

Серед переваг такого методу навчання є те, що дебати дають можливість цікаво показати переваги та недоліки визначеної проблеми, стимулюють учасників глибоко ознайомитись із темою при підготовці.

«Учасники заходу аргументовано відстоювали власні позиції, наводили приклади, розмірковували про подальші нормотворчі процеси в цій сфері. Щиро дякуємо нашим здобувачам за постійну мотивацію, прагнення до знань задля реалізації важливих для нашої держави та громади реформ!», – зазначила викладачка Інна Кульчій.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»