2024-03-08

«Полтавщина - Шевченкові»: студенти політехніки відвідали виставку архівних документів, присвячену життю і творчості українського генія

Студенти спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа Полтавської політехніки спільно з кандидаткою філологічних наук, доценткою кафедри українознавства, культури та документознавства Іриною Акіншиною відвідали виставку «Полтавщина - Шевченкові», підготовлену Державним архівом Полтавської області. У стінах Полтавської ОВА майбутні фахівці ознайомилися з архівними документами, які розповідають про окремі сторінки життя і творчості геніального поета.

«Полтавщина - Шевченкові»: студенти політехніки відвідали виставку архівних документів, присвячену життю і творчості українського генія

7 березня напередодні відзначення 210-тої річниці від дня народження видатного українського поета Тараса Шевченка студенти спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з кандидаткою філологічних наук, доценткою кафедри українознавства, культури та документознавства Іриною Акіншиною відвідали виставку «Полтавщина - Шевченкові», що пройшла у стінах Полтавської обласної військової адміністрації. Співробітники Державного архіву Полтавської області підготували низку цікавих архівних експонатів, документів, пов’язаних з окремими сторінками життя і творчості великого Кобзаря.

Майбутні фахівці переглянули експонати, що розкривають звʼязок поета з Полтавським краєм, особливості вшанування його памʼяті на полтавській землі, а також отримали унікальну можливість ближче ознайомитися з культурно-просвітницьким, комеморативним та виставковим напрямами діяльності Державного архіву Полтавської області, адже такий досвід та практика безпосередньо стосуються їхнього майбутнього фаху.

«Полтавщину і Шевченка поєднує дуже багато моментів. Цей факт і досі є предметом ґрунтовних досліджень та відкриттів. Власне, на цьому акцентує діюча виставка. Кобзар написав чимало творів на теренах Полтавщини. Шевченко є лідером за кількістю встановлених пам’яток народному діячеві. І це говорить про визнання сили нашої культури та ідентичності у світі, – зауважив під час відкриття виставки заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Антон  Чубенко. – Постать Тараса Шевченко є досить цікавою також із державотворчої точки зору. Переконаний, що наші сучасники відкриватимуть у ньому все нові й нові грані».

Представлені на виставці документи свідчать про зв’язки Тараса Шевченка із Полтавщиною та пошанування пам’яті поета у нашому краї з 1861 по 2014 рр. Зокрема, у фондах архіву містяться документи про збір коштів на упорядкування могили Кобзаря та встановлення надгробного пам’ятника Т. Г. Шевченкову у місті Каневі.

На рідкісних світлинах відображено також відзначення шевченківських ювілеїв на Полтавщині у 1926, 1961-1964, 1990, 2014 рр., відкриття пам’ятника у Полтаві, оновлення музейних Шевченківських експозицій у Полтавському краєзнавчому музеї.

Виставка підготовлена на основі документів Державного архіву Полтавської області.

Науково-педагогічні працівники та студенти Полтавської політехніки висловлюють слова щирої вдячності стратегічному партнеру університету – Державному архіву Полтавської області - за ефективну співпрацю у царині підготовки висококваліфікованих фахівців документно - інформаційної сфери.

Нагадаємо, учасники літературної студії «До джерел» політехніки презентували міні-виставу, присвячену життю і творчості Тараса Шевченка «Перехрестя долі Кобзаря»,  а до ювілею Кобзаря студенти Полтавської політехніки прочитали поезію Тараса Шевченка європейськими мовами.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»