2024-03-11

«Перехрестя долі Кобзаря»: учасники літературної студії «До джерел» презентували міні-виставу, присвячену життю і творчості Тараса Шевченка

Учасники літературної студії «До джерел» Полтавської політехніки під керівництвом кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталії Бондар презентували літературно - мистецький захід «Перехрестя долі Кобзаря», присвячений творчості Тараса Шевченка. Режисеркою невеликого театрального дійства виступила студентка спеціальності 014 Середня освіта факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Мороз.

«Перехрестя долі Кобзаря»: учасники літературної студії «До джерел» презентували міні-виставу, присвячену життю і творчості Тараса Шевченка

Нагадаємо, на базі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжується низка науково-освітніх та мистецьких заходів, присвячених 210-тій річниці від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Григоровича Шевченка, чиї безсмертні поетичні рядки продовжують надихати талановиту молодь багатопрофільного класичного університету на створення нових театральних постановок, віршових флешмобів тощо.

Учасники літературної студії «До джерел» факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки під керівництвом кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталії Бондар на сцені Центру хореографічного мистецтва університету створили справжнє театральне дійство.

Під час невеличкої літературної імпрези «Перехрестя долі Кобзаря» присутні разом з творчо обдарованою студентською молоддю перегорнули сторінки творів великого Кобзаря, згадавши нелегке кріпацьке дитинство маленького Тараса, роки перебування поета далеко на чужині, відчули в процитованих зі сцени поетичних рядках українського пророка біль та смуток за країною, яка так сильно продовжувала любити волю, але найменше з усіх її мала. Режисеркою драматичної постановки виступила студентка спеціальності 014 Середня освіта факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Мороз. Варто відзначити, що це вже не перша театральна вистава, поставлена учасниками літературної студії «До джерел» на різних локаціях Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Майстерно втілювалися у зображуваних на сцені персонажів Мустафаєва Саміра, студентка групи 101- ФО, Мороз Анна, студентка групи 201-ФО, Зелененька Ксенія, студентка групи 201-ФО, Ліповська Дарина, студентка групи 201-ФО, Острижнюк Павло, студент групи 301-СЕ, Вовк Юлія, студентка групи 201-ФО, Солод Антон, студент 103-ФП, Кривонос Лаура, студентка групи 201-ЕР, Василенко Поліна, студентка 201-ФО, Коломієць Кіріл, студент групи 302 - НГ, Крикун Аліна, студентка групи 201-ФО, Обідний Артем, студент групи 201-ФО.

Рок-гурт у складі Єфименка Ростислава, студента групи 201-ФФ, Єфименка Станіслава, студента групи 204-ТН і Маркіної Софії, студентки групи 101-ЕО, виконав композицію «Новий день».

«Про перипетії долі, думки, помисли, прагнення великого поета, про це і не тільки повідали глядачам члени літературної студії «До джерел». Спільними зусиллями кожен з нас намагався показати глядачам нового, незвіданого раніше Шевченка. На безсмертних поетичних рядках Тараса Григоровича можна ворожити як на Біблії, розгортаєш на будь-якій сторінці і хапаєшся за голову – усі оці сюжети «І мертвим, і живим», «Кавказ» актуальні. Все, про що писав, за що боровся Тарас Григорович, на сьогодні знову оживає. Лунає слово Шевченка, світами знову кличе до бою, адже правда за нами. І нам ще йти, і йти до його осягнення, ми на вічному шляху до Шевченка. Шануймо своє, шануймося і пам’ятаймо вивчені ще з шкільних років вірші великого Кобзаря», – наголосила очільниця літературної студії «До джерел», кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки Наталія Бондар.

Органічно до вінка продекламованих на сцені віршованих рядків Тараса Шевченка вплелися прочитані студентами строфи європейськими мовами – присутні переглянули відеролик, де добре впізнавані рядки зазвучали німецькою мовою.

На завершення мистецького заходу учасники подякували глядачам за їхню відкриту громадянську позицію та глибоку шану до багатогранної творчої спадщини великого Кобзаря.

«Власним прикладом ви закладаєте канони до розуміння та пізнання літератури, письменницького мистецтва. Можливо, українська планида має свого Шевченка, аби постійно перебувати у пошуку себе, на жаль, той пошук постійно трансформується в борню за нашу свободу і власне існування. Можливо, Шевченко і даний був нам як той дороговказ, що веде за собою цілу націю. Щиро вдячний вам, шановна Наталіє Василівно, та членам літературної студії «До джерел» за миті свята, які ви нам сьогодні подарували», – поділився враженнями керівник Центру культури і студентської творчості Полтавської політехніки Гліб Кудряшов.

Нагадаємо, з нагоди 210-тої річниці від дня народження видатного українського поета Тараса Шевченка у рамках флешмобу студенти факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки прочитали поезію Кобзаря європейськими мовами та відбувся науково-мистецький круглий стіл «Шевченко в лінгвокультурному просторі Німеччини».

Нещодавно учасники літературної студії «До джерел» презентували німецькомовну виставу до Міжнародного дня рідної мови, актори Сучасного українського театру вперше на сцені університету зіграли благодійну виставу «За двома зайцями», у Полтавській політехніці відкрилась персональна виставка відомого українського художника «Тістол – Крим», а студентки політехніки вийшли до фіналу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»