2024-03-07

«Шевченко в лінгвокультурному просторі Німеччини»: до річниці з дня народження видатного поета відбувся науково-мистецький круглий стіл

На базі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся науково-мистецький круглий стіл «Шевченко в лінгвокультурному просторі Німеччини». Викладачі та студенти університету підготували тематичні доповіді та стали учасниками декламаційного квесту, прочитавши поезії відомого українського поета німецькою мовою.

«Шевченко в лінгвокультурному просторі Німеччини»: до річниці з дня народження видатного поета відбувся науково-мистецький круглий стіл

З нагоди відзначення усією світовою спільнотою 210-тої річниці від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Григоровича Шевченка на базі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувається низка науково-освітніх та мистецьких заходів на пошанування постаті геніального поета, чия сила духу та поетичного слова досі вражає цивілізований європейський світ.

За всебічної підтримки науково-педагогічних працівників і студентів кафедри германської філології та перекладу, кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки відбувся науково-мистецький круглий стіл «Шевченко в лінгвокультурному просторі Німеччини». Ініціаторами та натхненниками науково-освітнього івенту виступили кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Олександр Тупиця та заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталія Бондар.

 «Тарас Шевченко – це велет духу, геній, що за образним висловом Остапа Вишні, врятував цілу націю. І сьогодні, коли Україна мужньо боронить власні кордони, право на свободу, Шевченко крізь століття знову гучним голосом закликає: «Борітеся! – Поборете!». Нескореність, жага до справедливості, волелюбність стали визначальними мотивами його поетичної творчості, сильну за духом та лейтмотивами поезію українського генія переклали 147 мовами світу. Шевченкіана понад 150 років є об’єктом наукової рефлексії, а сучасна лінгвістика формує потужний потенціал наукових досліджень про життя і творчість видатного поета, митця, однак думка про вичерпність пізнання геніальної, знакової для українськості, особистості – велика ілюзія. Сподіваємося, що сьогоднішній спільний зі студентською молоддю захід збагатить і розширить горизонти пізнання поета-пророка – Тараса Шевченка», – наголосила у вітальному слові заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки , кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Наталія Бондар.

Учасниками круглого столу стали студенти групи 101-ФО, 401-ГО, 201-ФФ, 202-ФФ факультету філології, психології та педагогіки Національного університету імені Юрія Кондратюка, які декламували поезії великого Кобзаря німецькою мовою.

Змістовну, проілюстровану численними лінгвістичними прикладами доповідь «Besonderheiten der Funktionen ukrainischer nicht-äquivalenten lexikalischer Einheiten in poetischen Texten (die Übersetzungen der lyrischen Gedichte von Taras Schewtschenko)» презентував присутнім кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології та перекладу Олександр Тупиця. За словами науковця, творча спадщина Тараса Шевченка стала об’єктом вивчення багатьох відомих мовознавців, вчених – літературознавців, а рядки його поезії, враховуючи сучасну непросту ситуацію, й досі не втрачають своєї актуальності. Варто відзначити, алюзії двох ментальних світів, особливості сприйняття лірики Шевченка у німецькомовному лінгвокультурному просторі викликали жваву дискусію в учасників науково – мистецького круглого столу.

«Родзинкою» заходу став квест декламаційної майстерності у прочитанні поезій Тараса Шевченка німецькою мовою, ініційований студентською молоддю. Студенти групи 401-ГО Тетяна Малука, Альбіна Грунь та Роман Дрофа приємно вразили присутніх майстерним читанням Шевченкових віршів «Ich war grab über 13(dreizehn) Jahre», «Sie mähte Weizen für den Herrn», «Die Lilie„Wofür muss» ich…». Підхопили своєрідний поетичний флешмоб студентки груп 201ФФ, 202ФФ Дарина Катренко, Юлія Штефан, Катерина Пединіч та Вікторія Бойко, які також продекламували незабутні поетичні рядки.

На завершення круглого столу учасники обмінялися позитивними враженнями, а на факультеті філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки продовжуватиметься низка наукових та мистецьких заходів до 210 – тої річниці з дня народження всесвітньо відомого українського поета.

Нагадаємо, раніше студентка політехніки виступила на міжнародній науково-практичній конференції з краєзнавчою розвідкою про перебування Тараса Шевченка на Полтавщині.

Нещодавно учасники літературної студії «До джерел» презентували німецькомовну виставу до Міжнародного дня рідної мови, з нагоди цього свята також відбувся традиційний студентський науково-мистецький круглий стіл.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»