2023-06-08

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укртранснафта»

8 червня Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в особі ректора, професора Володимира Онищенка та АТ «Укртранснафта» в особі генерального директора Володимира Цепенди підписали Меморандум про співпрацю у сфері якісної практичної підготовки фахівців нафтогазового комплексу та формування потужного кадрового потенціалу провідних нафтогазових компаній.

Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укртранснафта»

Драйвери інноваційних змін у сфері вищої освіти та успішних бізнес – проєктів об’єднують спільні зусилля задля повоєнної відбудови та відновлення нашої країни: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» підписав Меморандум про співпрацю з АТ «Укртранснафта», що належить до Групи Нафтогаз.

Почесну місію підписання дійсно історичного документу в діяльності обох стратегічних партнерів виконали ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко та генеральний директор АТ «Укртранснафта» Володимир Цепенда, які відзначили важливість такого партнерства для розвитку та ефективної діяльності нафтогазової галузі усієї країни.

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» як лідер вищої освіти Полтавського регіону забезпечує якісну практичну підготовку фахівців нафтогазового комплексу та формує потужний кадровий потенціал провідних нафтогазових компаній нашої країни. На сьогодні бізнес реально зацікавлений у наших спільних проєктах та готовий інвестувати у конкурентоспроможних професіоналів. Переконаний, що можливості університету виправдають очікування наших партнерів, з якими єднає плідна науково – освітня співпраця.

Переконаний, що Полтавська політехніка готова до успішної реалізації Меморандуму, який передбачає партнерство за наступними напрямками:

  • організація навчальних курсів і тренінгів з професійного розвитку для топ – менеджменту та інженерно – технічних працівників за авторськими програмами;
  • підготовка персоналу компанії за освітніми програмами другого (магістерського) та третього освітньо – наукового рівнів;
  • підготовка та перепідготовка кадрів за робітничими професіями;
  • наукова підтримка виробничої діяльності.

Спільно зі стратегічними партнерами університет працюватиме над реалізацією енергоефективних рішень, проєктів та задумів. Впевнений, спільними зусиллями ми реалізуємо безліч успішних проєктів, що сприятимуть повоєнному відновленню нашої країни», - прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Під час робочої зустрічі у офісі компанії «Укртранснафта» очільник Полтавської політехніки презентував науково – освітні можливості університету та поділився успішно реалізованими кейсами співпраці з бізнесом.

За словами генерального директора АТ «Укртранснафта» Володимира Цепенди, як національний оператор нафтотранспортної системи компанія зацікавлена у збільшенні завантаження українських нафтопроводів та відновленні й розбудові нафтопереробних потужностей і диверсифікації маршрутів постачання нафти. І саме тут в нагоді стане висококваліфікований персонал, який покращить систему управління компанією, діджиталізує виробничі процеси.

«Спостерігаючи за динамічним розвитком Полтавської політехніки, відзначаємо надійність такого партнерства у цих напрямках. Чудово, що ваш університет багатовекторно розвивається, вкладаєте свою щоденну працю в динамічність, інноваційність і рухаєтеся вперед, до майбутнього.

Для нас як фахівців – практиків дана співпраця є стратегічно важливою – прагнемо спільно з науковцями розробити додаткові механізми автоматизації транспортування нафтопродуктів та розглянути різні способи захисту нафтопроводів, які проходять у різних природних умовах, складних середовищах, зокрема торф’яних ґрунтах, водних умовах і постійно пропрацьовувати як виготовити додаткові матеріали для їхнього додаткового захисту.

Готові бути активними у створенні інноваційних науково – освітніх лабораторій, допомогти з оновленням їхньої бази, адже саме з допомогою науковців розвиваємо свою галузь. Методом спроб і помилок нічого суттєвого не доб’єшся, тому ми вкотре апелюємо до колосального досвіду людей, які захистили наукові напрацювання з даної тематики, провели низку випробувань і мають результати. Віримо, наша співпраця буде результативною та принесе користь нашій країні», - наголосив Володимир Цепенда.

Метою даного Меморандуму є сприяння розвитку вищої, фахової передвищої, післядипломної, професійної (професійно-технічної) освіти і науки, наукової, науково-технічної діяльності для задоволення потреб паливно-енергетичної галузі у кваліфікованих кадрах і результатах прикладних наукових досліджень та забезпечення її інноваційного розвитку, підвищення рівня конкурентоспроможності.

 У рамках цього Меморандуму планується розвиток співпраці Полтавської політехніки та Акціонерного товариства «Укртранснафта» у сфері транспортування та зберігання нафти, нафтопродуктів магістральними нафто-, продуктопроводами та виробів з них, а також високоенергетичних альтернативних продуктів для транспорту та екологічно чистих ресурсозберігаючих технологій тощо. Партнери працюватимуть задля досягнення мети Меморандуму у форматі спільних заходів та проєктів, включаючи залучення представників компанії та університету до міжнародних науково – освітніх і професійних івентів.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та АТ «Укртранснафта» розвиватимуть співпрацю за наступним напрямками:

  • створення умов для вдосконалення системи підготовки відповідних кадрів з урахуванням перспектив розвитку паливно-енергетичної галузі та здійснення транспортування та зберігання нафти, нафтопродуктів, а також альтернативних джерел енергії, транспорту та інших галузей економіки;
  • формування мережі навчально-практичних центрів з вивчення екологічних матеріалів нового покоління з використанням нанотехнологій, технічних інновацій в енергетиці (у тому числі альтернативній) та транспорті на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
  • оновлення змісту стандартів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти з метою забезпечення відповідності кваліфікацій випускників закладів освіти запитам сучасного ринку праці в паливно-енергетичній галузі, екології, екологічній та енергетичній безпеці, енергетиці, раціональному природокористуванні, хімічній, нафтохімічній галузях;
  • реалізація інноваційних моделей забезпечення якісної практико-орієнтованої підготовки кадрів для енергетики, техніки та суміжних сфер, будівництва, зокрема, освітніх програм за дуальною формою здобуття освіти, розроблення, апробація, впровадження у освітній процес інноваційних методик і практик навчання, а також розвиток академічної мобільності;
  • забезпечення можливостей для професійного розвитку наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників, студентів шляхом організації стажування та / або виробничої практики на підприємстві;
  • проведення наукових досліджень та впровадження їхніх результатів на підприємстві;
  • проведення спільних заходів (конкурсів, семінарів, конференцій, тренінгів, майстер-класів за результатами інноваційної діяльності), а також впровадження інших форм просування і популяризації екологічно чистих вуглеводнів та похідних матеріалів і технологій, ресурсозберігаючих технологій у транспорті, енергетиці, хімічній та будівельній галузях;
  • розробка, апробація та впровадження інформаційно-навчальної платформи (інтернет-сторінки) для реалізації профорієнтаційної діяльності, обміну досвідом роботи, навчальними матеріалами (презентаціями, навчальними фільмами та ін.);
  • надання консультативної допомоги з питань забезпечення паливно-енергетичної галузі кваліфікованими кадрами, екологічної безпеки, раціонального природокористування, технологій захисту навколишнього середовища, екологізації видів транспорту, стандартизації, технічному регулюванні, хімічної технології матеріалів для будівництва, паливно-мастильних матеріалів.

Нагадаємо, АТ «Укртранснафта» - єдиний національний оператор, що надає послуги з транспортування нафти трубопровідним транспортом на нафтопереробні підприємства України та транзитом до країн Східної та Центральної Європи. Управитель української частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара — Західний напрямок». Підприємство створено у 2001 році на базі державних акціонерних товариств «Магістральні нафтопроводи «Дружба» та «Дніпровські магістральні нафтопроводи». Засновником та єдиним акціонером компанії є НАК «Нафтогаз України».

Серед стратегічних напрямків розвитку «Укртранснафти»: збільшення обсягів транспортування нафти через диверсифікацію джерел та маршрутів постачання, модернізація та підвищення надійності системи магістральних нафтопроводів України, удосконалення системи управління компанією та підвищення ефективності її діяльності, диверсифікація профільного бізнесу компанії.

Раніше Полтавська політехніка підписала тристоронній Меморандум про спільну діяльність з Дніпровською та Запорізькою політехніками, та підписала Меморандум про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»