2019-11-27

Полтавські науковиці взяли участь у міжнародному жіночому науковому саміті

Викладачки і студентки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та коледжу нафти і газу взяли участь у ІІ Міжнародному саміті «Perspektywy Women in Tech Summit 2019», що відбувся у Варшаві

Полтавські науковиці взяли участь у міжнародному жіночому науковому саміті

Кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Аліна Янко виграла повний грант на участь у міжнародній конференції «Perspektywy Women in Tech Summit 2019», що проходила 13-14 листопада у столиці Польщі.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – партнер польських університетів і міжнародних освітніх організацій, підтримав ініціативу і посприяв участі делегації науково-педагогічних працівниць і студенток як університету, так і коледжу нафти і газу.

У міжнародній конференції для жінок-вчених взяли участь студентки гуманітарного факультету – Марина Мінакова, Юлія Підгорна, Дарія Ващенко та навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки – Альона Шатрава, Анастасія Киценко.

Активними учасницями саміту стали також педагогічні працівники Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександра Агейчева, Людмила Фірсуніна, Юлія Дяченко, Софія Руденко та Олена Марченко і студентки Владислава Калюжна та Юлія Григолевич.

«Perspektywy Women in Tech Summit 2019» – міжнародний саміт, на якому молоді жінки – представниці найрізноманітніших технічних галузей можуть поспілкуватися, відвідати лекції авторитетних спікерів та тематичні воркшопи, зустрітися з керівниками провідних світових hightech-компаній. Конференція має гендерну спрямованість та ставить за мету підтримати участь молоді в євроінтеграційних процесах, обговорити освітні і дослідницькі технології майбутнього, налагодити контакти у сфері ІТ.

«Захід відбувся уже вдруге, кількість учасниць стрімко збільшується. Це можливість показати рівень свого професійного зростання та продемонструвати наукові здобутки в тій чи іншій галузі. Основний меседж саміту: «У сучасному світі жінка може досягти будь-яких вершин, головне – любити свою справу, щодня рухатися до власної мети щодня і не зупинятися у саморозвитку», – розповіла кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерної інженерії Аліна Янко.

Варшавський саміт став майданчиком у Центральній і Східній Європі, Центральній Азії для конструктивного міжнародного діалогу фахівців у різних сферах життєдіяльності людини. Дискусійні панелі охопили актуальні питання сьогодення (інформаційні технології, телекомунікації, механотроніка, робототехніка, електроніка, нанотехнології) тощо.

«Наукове життя я обрала через його динамізм, можливість постійного розвитку та створення чогось нового. Звісно, через постійну необхідність руху вперед воно є непростим, але саме це додає цінності – результат стає вагомішим. Життя науковиці привабливе ще й тим, що я можу самостійно обирати галузь досліджень та працювати над цікавою для мене темою. Це постійний творчий пошук, чудова можливість самореалізації», – говорить викладачка Полтавського коледжу нафти і газу Олександра Агейчева.

«Це можливість зустрічатися з успішними людьми – професіоналами в своїй галузі, надихатися та навчатися один в одного. Я вірю у величезний потенціал жінки у сферах високих технологій, науки та інновацій. У наших силах змінити світ на краще», – ділиться враженнями викладачка Софія Руденко.

Конференція зібрала понад 6000 учасниць з 52 країн, 150 спікерів і 150 менторів, які обмінювались новинами та ідеями під час 80 воркшопів та 14 додаткових заходів.

Два дні насиченої програми дали можливість поспілкуватись з керівниками та представниками світових бізнес-гігантів, таких як Іntel, Siemens, Nestle, Tomtom, Amazon, Google, Facebook та інших, оновити свої наукові та технічні знання, обговорити цікаві доповіді, розширити коло знайомств.

Науковиці отримали новий практичний досвід та планують втілювати власні креативні ідеї та проекти.