2024-01-19

Полтавські школярі у політехніці відзначили Всесвітній день дітей-винахідників

У Всесвітній день дітей-винахідників учні полтавських шкіл завітали до Музею науки і побували на майстер-класі із робототехніки «Інновації у дії». Науковець Богдан Боряк ділився з юними дослідниками лайфхаками керування роботами та арсеналом необхідних знань для створення власних розробок. А потім відвідувачі тестували інтерактивні експонати Музею науки, досліджували фізичні явища, перевіряли свою кмітливість і приєднались до флешмобу музейних селфі.

Полтавські школярі у політехніці відзначили Всесвітній день дітей-винахідників

17 січня у Музеї науки НЦ «МАН» у Полтавській політехніці відбувся тематичний науково-освітній захід. Дата події невипадкова, адже це день народження Бенджаміна Франкліна – національного героя США, політика і науковця, який у 12 років винайшов ласти, а згодом увів загальноприйняте тепер позначення електрично заряджених станів «+» і «-» та навіть розробив власну систему управління часом.

Школярі ліцею № 31 та Полтавської загальноосвітньої школи №38 на майстер-класі із робототехніки «Інновації у дії» попрацювали зі справжнісінькими роботами у лабораторії CyberRoboLab. Разом з кандидатом технічних наук Богданом Боряком учні досліджували управління роботами, з чого вони складаються і які предмети потрібно вивчати, щоб створювати роботів, дрони тощо.

Після майстер-класу ліцеїсти приєднались до учнів 9 класу ліцею №33, 6 класу Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29, 7-их класів Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №34 у Музеї науки НЦ «МАН» у Полтавській політехніці.

Школярів привітала директорка Центру по роботі зі студентами та обдарованою молоддю Полтавської політехніки Ольга Сень, яка побажала цікаво та змістовно провести час в Музеї науки і надихнутися на власні винаходи.

«У нашому унікальному Музеї науки ви ознайомитеся з великою кількістю надзвичайно цікавих та різноманітних експонатів. Головне те, що музей є інтерактивним – вам можна й необхідно взаємодіяти з експонатами, експериментувати», – підкреслила Ольга Сень.

З експозицією школярів ознайомили інтерпретаторки музею – фахівці відділу аналізу інноваційної діяльності та інтелектуальної власності університету Олександра Овсій та Марія Пашко.

Юні дослідники намагалися самостійно запустити «американські гірки», спробували покерувати баштовим краном та екскаватором, розкривали таємниці поляризації світла, магнетизму, властивості рідин.

За відгуками відвідувачів, найцікавішими експонатами для них були «Роллер», «Відчуття рівноваги», «Балансборд», «VR-окуляри», «Кран Баштовий» та «Магнітний міст». Школярі чудово провели час, на практиці познайомилися з фізичними явищами, підтримали міжнародний флешмоб у День музейного селфі, фотографуючись на згадку про день, сповнений яскравих емоцій та нових відкриттів, та неодмінно планують відвідати Музей науки НЦ «МАН» у Полтавській політехніці ще не раз.

Серед відвідувачів Музею науки Полтавської політехніки того дня була і спільнота педагогів-організаторів закладів загальної середньої освіти з різних громад Полтавщини.

Проєкт реалізовано у співпраці з Національним центром «Мала академія наук», першим державним «Музеєм науки» МАН України, Комунальним закладом Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» і Startup-школою Полтавської політехніки.

Раніше полтавські школярі відвідали науковий вікенд у Музеї науки Полтавської політехніки.

Нагадаємо, Музей науки Полтавської політехніки з моменту відкриття уже прийняв понад 2000 відвідувачів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»