2020-12-15

Полтавський музей авіації і космонавтики подарував політехніці віртуальну екскурсію

Полтавський музей авіації і космонавтики привітав Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з 90-річчям та подарував віртуальну екскурсію експозиційними залами, де представлені унікальні експонати з особистої колекції відомого вченого, чиє ім’я носить університет.

Полтавський музей авіації і космонавтики подарував політехніці віртуальну екскурсію

Втілювали задум разом зі студентським самоврядуванням Полтавської політехніки – профком студентів та аспірантів спільно з студентським парламентом. Знімали екскурсію і готували цікаве відео студенти Навчально-наукового інституту нафти та газу – Данислав Романенко (група 101-НГ) та Артем Соснін (група 201-НТ).

Завідувач Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарєв привітав науково – педагогічний і студентський колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з нагоди 90 – річчя та відкрив віртуальну екскурсію, яку співробітники музею підготували для викладачів і студентів університету.

«90 років – солідний вік для закладу вищої освіти, що засвідчує незмінно високий рівень, наявність освітніх традицій та великих попередників, на котрих слід рівнятися.

Ювілярку, як відомо, прикрашають не роки, а заслуги – університет має розвинуту інфраструктуру, є сучасною освітньою організацією з широким спектром технічних, економічних і гуманітарних спеціальностей, поважним викладацьким складом, сучасними освітніми технологіями, втіленням інноваційних освітніх програм, розвитком фундаментальної науки, співпрацею з провідними іноземними університетами, інтеграцією у міжнародне, освітнє і наукове співтовариство.

Полтавській політехніці вдалося досягти серйозних успіхів, завдяки яким вона посідає достойне місце серед провідних українських університетів, а її випускники роблять вагомий внесок у зміцнення технічного й економічного потенціалу країни, здатні вирішувати різнопланові задачі найскладнішого рівня, підкорювати найвищі професійні, життєві і кар’єрні вершини. Вони зарекомендували себе висококваліфікованими фахівцями, чиї знання й навички, отримані у стінах університету, однаково затребувані на державній службі, у діяльності різних організацій та у сфері вітчизняної науки.

Диплом Полтавської політехніки – знак європейської якості, що утверджується титанічними зусиллями особисто ректора, професора Володимира Онищенка та науково-педагогічних працівників університету.

Ювілей Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – свято для його професорсько-викладацького складу, студентів і випускників та співробітників Полтавського музею авіації і космонавтики. Наші колективи пов’язує багаторічна плідна співпраця у культурно-освітній, популяризаторській діяльності, зокрема тієї, що стосується творчого спадку й увічнення пам’яті одного з перших у світі теоретиків космонавтики – полтавця Юрія Васильовича Кондратюка», – привітав Андрій Пушкарєв.

Мандрівку затишними музейними залами провели наукові співробітники Полтавського музею авіації і космонавтики, які поділилися історіями про чималу кількість експозицій, присвячених розвитку авіації та ракетобудування на Полтавщині. Фондові колекції налічують майже 4 тисячі експонатів, понад 10 тисяч архівних матеріалів, зібрані бібліотека, негатека, відео та інші матеріали. Серед експонатів основного фонду – предмети, що становлять значну історичну цінність. Окреме місце в експозиції належить речам, пов’язаних з життям та науковою діяльністю відомого полтавця Юрія Кондратюка (Олекcандра Шаргея), ім’я якого гордо носить Полтавська політехніка.

Віртуальний тур розпочався з залу «Від атласу зоряного неба до «Морського старту», де відвідувачі можуть ознайомитися з першим технологічним зразком штучного супутника Землі, створеним за ініціативи житомирянина, авіаконструктора Сергія Корольова. Експонат відтворює точні розміри першого супутника планети, який був запущений четвертого жовтня 1957 року з казахського космодрому Байконур. Мав вагу близько 80 кілограм та кулеподібну форму, з вмонтованими радіопередавачами. Він здійснив 1400 обертів навколо нашої планети та згорів у щільних атмосферних шарах у грудні 1957 року. Перші музейні експонати з особистої колекції передав академік, геніальний вчений, конструктор, одесит Валентин Глушко – ініціатор створення музею авіації і космонавтики у Полтаві.

Своєрідною «родзинкою» музею є земна куля – подарунок полтавських авіаторів. На ній точками відмічені стартові майданчики, з яких здійснювали політ космічні апарати, штучні супутники та пристрої.

Друга зала присвячена винахідникам, першовідкривачам у сфері повітроплавання, авіації та ракетобудування, зокрема «ракетному генералу», батьку української ракетної зброї Олександру Засядьку. В музеї експонуються два види ракет, розроблених винахідником – запалювальної та фугасної (або гранатної).

Старший науковий співробітник музею, автор туристичного маршруту «Полтавська Кондратюкіана», презентованого влітку 2020 року, Владлен Орлов розповів про унікальну постать і історії теоретичної космонавтики – відомого полтавця зі світовим ім’ям Юрія Кондратюка.

«Полтавський музей авіації і космонавтики висловлює подяку Полтавській політехніці за якісну підготовку студентів і аспірантів, котрі, крім спеціальних дисциплін, активно досліджують, за участю науковців музею, історію науки і техніки, аерокосмічну історію Полтавщини й України.

Від душі зичимо всім натхнення, високих цілей і світлих сподівань, нових цікавих ідей, незаперечних перемог і значних досягнень, ефективної участі у програмах модернізації вищої освіти, у підготовці фахівців, які здатні відповідати на актуальні виклики у цілях динамічного розвитку України.

Бажаємо бадьорості духу, міцного здоров’я, успіхів у реалізації творчих мрій та в особистому житті. Найтепліші, особливі побажання ректору, професору Володимиру Онищенку, під керівництвом якого університет по-справжньому оновлюється, розвивається, знаходить нове життя, нове дихання», – побажав завідувач Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарєв.

В червні науково-педагогічні працівники університету та науковці Полтавського музею авіації і космонавтики спільно відзначили день народження відомого полтавця, а у музеї відкрилася нова виставка про життя полтавського генія.

Полтавський музей авіації і космонавтики — унікальний музей авіаційної та ракетно-космічної тематики, започаткований у 1987 році за ініціативою творця ракетних двигунів, академіка Валентина Глушка. В музеї зібрані унікальні матеріали, присвячені найвидатнішим подіям в аерокосмічній науці й техніці в Україні і в світі, а також життєвому шляху та творчій спадщині визначних діячів у галузях авіації та космонавтики.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»