2020-06-20

У музеї авіації і космонавтики відкрилась нова виставка про життя полтавського генія

У Полтавському музеї авіації і космонавтики до 123-річчя від дня народження відкрилась виставка «Юрій Кондратюк – маловідомі сторінки життя винахідника. Останні роки». Викладачі і студенти університету стали першими відвідувачами, які побачили нові унікальні експонати.

У музеї авіації і космонавтики відкрилась нова виставка про життя полтавського генія

Кожного року до дня народження знаного в усьому світі українського вченого у галузі космонавтики, інженера, винахідника музей разом з університетом особливо вшановує та популяризує постать видатного полтавця, презентує зі своїх фондів оригінальні експонати.

Нові експонати розповідають про непросте та трагічне життя вченого на тлі тогочасної епохи. Викладачі і студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали першими відвідувачами і ознайомилися з виставкою, а також приєднались до меморіального заходу.

Цього року полтавці побачили на виставці унікальні документи – чотири фронтові листівки, три з яких написані Юрієм Кондратюком (9 серпня, 7 грудня 1941 р. і 2 січня 1942 р.), та одна – Галиною Плетньовою з Уфи на фронт Юрію (6 лютого 1942 р.). Її листівка повернулася до адресантки з написом: «Доставити неможливо». Оригінальні фронтові листівки експонуються на виставці вперше.

Експонуються й інші документи, які свідчать, що остання інформація про ще живого Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея) датується лютим 1942 р., а також одна з останніх прижиттєвих світлин і фотопортрет Г.П. Плетньової, котрій адресувалися листівки з передової.

«Ми з задоволенням продовжуємо брати участь у заходах вшанування пам’яті Юрія Кондратюка. Мабуть, невипадково територіально  ми знаходимося майже поряд, це є знаковим для наших закладів. Нам приємно, щойно ознайомившись з експозицією про відомого винахідника, вкотре переконатися: пам’ять про відомого полтавця живе, щороку з’являються нові факти з його біографії.

Науковці музею та політехніки невтомно працюють над примноженням спадщини земляка, популяризуючи його постать серед сучасної молоді. Закликаю всіх не зупинятися на досягнутому, попереду чимало відкриттів,  винаходів та цікавих проєктів. Мрійте та втілюйте свої мрії в життя!», –закцентував ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко.

Більшість з цих експонатів були передані до музею одним із найвідоміших дослідників життя і діяльності Ю. В. Кондратюка Борисом Івановичем Романенком.

         «Ім’я Юрія Кондратюка  золотими літерами вписане у Залі світової слави НАСА, ним названо кратер на Місяці, траєкторію польоту людини в космос, вулиці багатьох міст та містечок. Значення цієї непересічної особистості не тільки для Полтави, а й для всього світу надзвичайно велике. Щороку ми вишукуємо нові факти, додаємо нові штрихи до сторінок життя та творчості відомого земляка. Цим ми робимо велику спільну справу та засвідчуємо: музейне життя на Полтавщині продовжується!», – наголосив у вітальній промові директор Полтавського краєзнавчого  музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко.

Голова спілки ветеранів космодрому Байконур Вероніка Шостак поділилася спогадами про  службу разом з чоловіком на Байконурі та зробила музею  пам’ятний подарунок – унікальне англомовне  видання  про Байконур 1967 року.

Директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов виголосив вітальну промову і запросив гостей на вшанування біля пам’ятного знаку всесвітньовідомому українському ученому, дослідникові, інженеру, піонеру сучасної теоретичної космонавтики, відкритого до його 100-річного ювілею.

Урочистості з нагоди відзначення дня народження Юрія Кондратюка триватимуть кілька днів.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»