2021-06-29

Президент України нагородив науковця політехніки з нагоди Дня Конституції України

Указом Президента України №274/2021 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди 25-тої річниці Конституції України доктору технічних наук, професору кафедри будівельних конструкцій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Сергію Пічугіну присвоєне почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

Президент України нагородив науковця політехніки з нагоди  Дня Конституції України

За значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 25-ї річниці прийняття Конституції України Президент України Володимир Зеленський нагородив Сергія Пічугіна почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України».

Професор кафедри будівельних конструкцій Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, Заслужений працівник Полтавської політехніки Сергій Пічугін – досвідчений авторитетний науковець, сфера інтересів якого полягає у дослідженні надійності металевих конструкцій, навантажень та впливів на несучі конструкції. Півстоліття життєвого та професійного шляху вчений віддав роботі у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», автор понад 500 публікацій – 8 статей у виданнях наукометричної бази Scopus, понад 400 статей у фахових виданнях України, 20 монографій, 26 патентів на корисну модель та 23 навчально-методичних розробок.

Керівник наукової школи «Надійність будівельних конструкцій», результати діяльності й досягнення якої неодноразово презентувалися на міжнародних конференціях в Італії, Норвегії, на Мальті, у Швейцарії, Франції, Канаді, Польщі, Чехії, Угорщині, Словаччині, Литві, Білорусі та Росії. Науковцями школи досліджено проблему надійності статично невизначених стрижневих систем, таких як балки, прості рами, багатоповерхові та багатопрогінні поперечники виробничих будівель, що дозволило визначити резерви їх несучої здатності. У результаті численних досліджень розроблена оцінка надійності сталевих каркасів виробничих будівель як просторових багатоелементних систем. Постійно виконуються натурні обстеження й оцінювання технічного стану будівель і споруд різного призначення Полтавського та інших регіонів України, ведеться проєктування сталевих каркасів виробничих і цивільних будівель із різними типами несучих та огороджувальних конструкцій. Науковці – будівельники розробляють практичні рекомендації щодо підсилення, реконструкції та надбудови існуючих будівель і споруд. Лабораторні та натурні експериментальні дослідження проводяться в лабораторіях кафедри будівельних конструкцій та у реальних виробничих умовах.

Під науковим керівництвом Сергія Пічугіна підготовлено 2 доктори та 18 кандидатів наук, лауреати премії Президента України для молодих вчених, а студенти неодноразово ставали переможцями і призерами Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт та міжнародних інтелектуальних змагань.

Упродовж багатьох років науковець був відповідальним виконавцем і керівником держбюджетних наукових тем «Оцінювання надійності та ризиків несучих та огороджуючих будівельних конструкцій» (2012-2013 рр.), «Регулювання надійністю та ризиками будівельних конструкцій» (2013-2014 рр) та «Конструктивна і теплова надійність несучих і огороджувальних комплексних конструкцій» (2015-2016 рр).

«Заслужена нагорода для авторитетного науковця з плеяди найкращих представників Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»! Наш університет щиро пишається досягненнями наших науковців, вагомі досягнення яких щороку відзначаються на високому, державному рівні. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – один з провідних українських університетів! Приємно відзначити особистий внесок Сергія Федоровича Пічугіна у виховання багатьох поколінь талановитих фахівців будівельної галузі, які сумлінно та наполегливо працюють на благо рідного народу! Бажаю подальших наукових успіхів, вагомих здобутків та відкриттів!» – привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У День Конституції України викладачки політехніки отримали посвідчення до почесних звань.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»