2023-11-01

«Sikorsky Challenge 2023»: проєкт науковця політехніки переміг на XII Міжнародному фестивалі інноваційних проєктів

Проректорка з наукової та міжнародної роботи, доктор технічних наук, професор Олена Степова, доктор філософії Наталія Максюта та кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Андрій Трет’як взяли участь у XII Міжнародному фестивалі інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2023». Науковці Полтавської політехніки презентували власні напрацювання, а проєкт Андрія Трет’яка зі сфери «зеленої» енергетики здобув перемогу в номінації «Краща ідея проєкту».

«Sikorsky Challenge 2023»: проєкт науковця політехніки переміг на XII Міжнародному фестивалі інноваційних проєктів

Упродовж 24-27 жовтня 2023 року на базі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відбувся XII Міжнародний фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2023». Масштабний науково-освітній та професійний івент присвятили післявоєнній відбудові України, яка базуватиметься на швидкому та ефективному впровадженні інноваційних технологій і розробок за всіма напрямками безпеки, охорони та економіки країни.

У рамках насиченої програми Фестивалю відбувся міжнародний форум «Інтернаціональна підтримка інноваційної трансформації України», вперше була презентована віртуальна виставка стартап-проєктів Інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine – SCHIMM ( Sikorsky Challenge Immersive), тематичні панельні дискусії.

Власними науковими розробками на Фестивалі поділилися науковці Полтавської політехніки – проректорка з наукової та міжнародної роботи. доктор технічних наук, професор Олена Степова, доктор філософії, начальниця відділу організаційно-аналітичного забезпечення навчального процесу Наталія Максюта та кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Андрій Трет’як, які взяли участь у роботі XII Міжнародного фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2023».

Головною подією Фестивалю, як завжди, став міжнародний Конкурс інноваційних стартап-проєктів, в якому взяли участь команди з 16 міст України та позаконкурсні проєкти Японії, Німеччини, США, Португалії, Іспанії. Виступи учасників оцінювало міжнародне журі. Конкурс проводиться з метою виявити найцікавіші та найсучасніші проєкти в різних галузях, а також надати авторам найкращих з них допомогу щодо комерціалізації, створення успішних стартап-компаній та виведення інноваційних продуктів на національний і міжнародний рівні.

На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу фестивалю експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:

«Авіація і космос» – 49

 «Інфраструктура та промисловий хайтек» –14 

 «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека» - 14

 «Біомедична інженерія та здоров’я людини» – 29

 «Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика» – 17.

Головними напрямками конкурсу стали:

  • Оборона і безпека;
  • Промисловий хайтек і космос;
  • Інформаційні технології і кібербезпека;
  • Цивільна і військова інфраструктура;
  • Транспорт і логістика;
  • Енергетична і екологічна безпека;
  • Біомедична інженерія і здоров’я людини;
  • Аграрна інженерія і продовольча безпека;
  • Блакитна економіка (морський транспорт, рибальство і аквакультура, береговий та морський туризм).

Серед фіналістів визначали переможців у наступних номінаціях:

  • «Краща ідея проєкту»;
  • «Краще технологічне рішення»;
  • «Краще рішення проблем потенційних клієнтів»;
  • «Краща бізнес-модель».

Конкурс пройшов у змішаному форматі: у форматі «живих виступів» (презентація або стендова доповідь)  або в синхронному онлайн-форматі. За результатами оцінювання були визначені 26 переможців.

Розглядом поданих заявок та відбором проєктів-фіналістів займалася Міжнародна Експертна Рада, до складу якої увійшли фахівці та ментори Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge, експерти Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та інвестиційних фондів, фахівці з Ізраїлю та Сполучених Штатів Америки.

Проєкт науковця Полтавської політехніки Андрія Трет’яка – № 127 «Фотоелектрична установка з накопичувачем енергії» став найкращим у секції «Енергетична інженерія та здоров'я людини», здобувши перемогу в номінації «Краща ідея проєкту».

Ідея проєкту полягає в створенні автономної фотоелектричної установки з кінетичною системою накопичення енергії. Інноваційною є геометризація конструкції установки фотоелектричної станції, що забезпечує упродовж дня високу енергоефективність і не потребує трекерних систем слідкування за сонцем та одночасно накопичує електроенергію у екологічний кінетичний накопичувач, розташований всередині установки.

Запропонована установка є енергоефективнішою та надійнішою у експлуатації, має незалежну від кліматичних умов навколишнього середовища систему накопичення енергії. Тривають подальші дослідження за роботою установки.

Відеопрезентації проєктів фіналістів розміщені на вебресурсі Конкурсу інноваційних стартап-проєктів та доступні до ознайомлення.

Команди проєктів-переможців отримають підтримку від Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge та його партнерів.

Нагадаємо, для першокурсників Полтавської політехніки оголошено конкурс стартапів.

Також на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно діє StartUp школа, де студентську молодь різних структурних підрозділів університету навчають  розробляти інноваційні бізнес-ідеї, просувати проєкти з використанням ефективного брендингу та проводити ділові переговори.

Нещодавно відбувся перший майстер-клас для учасників конкурсу стартапів, де студенти ННІФЕУП вчились генерувати оригінальні бізнес-ідеї.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»