2020-03-31

Ректор став спікером нового випуску тижневика «Нафтогазовий бюлетень»

У випуску щотижневого дайджесту новин «Ньюфолк НКЦ» «Нафтогазовий бюлетень» за 23-29 березня 2020 року вийшло ексклюзивне інтерв’ю ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка: «Нарощування освітніх та ділових потужностей – запорука розвитку нафтогазової та енергетичної галузей»

Ректор став спікером нового випуску тижневика «Нафтогазовий бюлетень»

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, професор Володимир Онищенко – харизматичний спікер і прогресивний керівник закладу вищої освіти. Завдяки його постійному прагненню до інновацій в освіті та синхронізації з потребами бізнесу, завдяки якому функціонує економіка держави, університет став міжнародним авторитетним освітньо-науковим та інтелектуально-культурним центром – лідером на ринку освітніх послуг. Надсучасний університет з багаторічними освітніми і науковими традиціями особливо цінується роботодавцями. Співпраця з нафтогазовим бізнесом показала свою надзвичайну ефективність. Володимир Онищенко говорить, що наразі головна вимога часу – якісна підготовка фахівців і сучасні університети відіграють особливу роль у стратегії забезпечення енергонезалежності України.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» динамічно розвивається – в університеті відбуваються ті ж зміни, які відбуваються у суспільстві. У грудні минулого року відбувся ребрендинг – університет трансформувався у заклад вищої освіти класичного типу і оновив назву: Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Нова сторінка для закладу вищої освіти, де гармонійно поєднані 200-ні освітні традиції, 90-річний науковий досвід та сучасні інновації, відкривалась публічно і урочисто – презентація зібрала у Центрі сучасного мистецтва університету членів Наглядової та Вченої рад університету, академіків НАН України, ректорів і науковців провідних закладів вищої освіти, представників органів місцевого й студентського самоврядування, національних і регіональних ЗМІ.

«Ми впроваджуємо сучасні тренди і підходи до викладання, в університеті ефективно функціонує 8 структурних підрозділів, навчається близько 6 000 студентів, серед них 500 – іноземні громадяни», – розповідає ректор. – «Університет активно інтегрується до світового освітнього простору, є членом Великої хартії університетів, розширює географію міжнародних партнерів, яких налічується близько ста. Унікальні програми академічних обмінів із закордонними університетами-партнерами, міжнародні стажування, викладання англійською мовою (ми одні із перших взагалі запровадили викладання дисциплін для студентів інженерного профілю англійською мовою), можливість отримати подвійний диплом (нашого університету і університету Польщі, Німеччини, Великої Британії) та найсучасніша на Полтавщині матеріально-технічна база – все це доступно нашим студентам. І я пишаюсь нашими випускниками, за якими полюють престижні компанії. Рекрутингові сесії у нас проводяться на постійній основі. Ми готуємо висококваліфікованих і успішних фахівців. За ними майбутнє – економічний розвиток нашої держави. Щиро дякую представникам бізнесу, які інвестують в освіту, в нові кадри для своїх компаній. Це високий показник довіри і якості».

Однією з форм співпраці стало уже традиційне проведення Міжнародних галузевих форумів. Топ-менеджери головних учасників нафтогазового ринку України та ключових міжнародних компаній уже вп’яте зібрались саме у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Від ідеї створення такої професійної спільноти до її успішної реалізації минуло кілька років, а кожен форум відзначається високою результативністю як для бізнесу, так і для університету.

«Це свідчення того, що нам вдалося зреалізувати ідею – університет став майданчиком для діалогу між освітою, наукою, владою і бізнесом. Передусім, важливо показати роль закладу вищої освіти як платформи для продуктивного діалогу між представниками галузі», – наголошує ректор.

Окремий пріоритет належить розвитку матеріально-технічної бази та створенню умов для підготовки фахівців, яких не потрібно буде перенавчати. Загалом упродовж декількох останніх років до університету залучено інвестиції від провідних міжнародних компаній. За підтримки провідних нафтогазових компаній Shlumberger та Укргазвидобування відкрито лабораторію 3D-візуалізації та моделювання. Згідно меморандуму з компанією Shlumberger інстальовано програмне забезпечення Petrel, Eclipse, Techlog вартістю 1,1 млн євро. На створення науково-виробничої лабораторії бурових розчинів та промивальних рідин проінвестовано 3 млн грн компаніями DТЕК Нафтогаз та ТОВ «Геосинтез Інжиніринг». Лабораторія є сертифікованою згідно з вимогами ДСТУ ISO 10012 для проведення наукових робіт на замовлення підприємств і організацій. Спільно з компанією Siemens Ukraine створено унікальну надсучасну лабораторію цифрових технологій, що є найкращою в Україні, вартість якої сягає десятків мільйонів гривень.

Не став виключенням і V Міжнародний галузевий форум. Так, у рамках цьогорічного форуму ректор університету Володимир Онищенко разом з директором компанії Wellsite Digital Ігорем Вітриком відкрили тренінг-центр для навчання та сертифікації фахівців нафтогазового профілю за стандартами IWCF. Він оснащений сучасними тренажерами-симуляторами від світового виробника – Drilling Systems  – DrillSim:50 та DrillSim:Educator. Цей грандіозний проєкт був реалізований у надзвичайно короткий термін: від ідеї до відкриття минуло всього три місяці, сповнених щоденної напруженої праці.

«Ми дуже швидко разом з нашими бізнес-партнерами реагуємо на виклики часу, на потреби бізнесу й суспільства. Створення  нових лабораторій і навчальних центрів – це ще один крок у напрямку об’єднання зусиль освіти і бізнесу задля підготовки фахівців з високими професійними компетенціями. Це можливість навчання та підготовки фахівців, спроможних до роботи з сучасними технологіями. Водночас, університет як сучасний потужний інноваційний центр має достатньо ресурсів та можливостей для підготовки і підвищення кваліфікації не лише студентів, а й викладачів, працівників галузі та надання послуг провідним нафтогазовидобувним компаніям. Саме це неабияк сприятиме розвитку паливно-енергетичного комплексу і підвищенню рівня енергетичної незалежності України», – коментує Володимир Онищенко. – «Завжди готові підтримувати інноваційні ідеї, що сприяють розвитку освіти й бізнесу. Наприклад, поділяємо ідею генерального директора компанії DTEK Нафтогаз Ігоря Щурова щодо створення потужного нафтогазового хабу, де акумулюються нові тенденції розвитку галузі на системній основі, інноваційні технології, міжнародні стартапи та експерти міжнародного нафтогазового ринку. Тобто створити ефективний інструмент для запровадження  в Україні нових технологій та започаткувати майданчик для вирішення складних кейсів нафтогазовидобувних компаній для збільшення видобутку природного газу». 

За словами Володимира Онищенка, університет готовий стати учасником такого хабу та інших проєктів, відкритий до співпраці. Нарощування освітніх та ділових потужностей – запорука розвитку нафтогазової та енергетичної галузей в цілому.