2019-12-07

«Сад пісень»: відкрилась виставка художниці Ольги Пілюгіної

У Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрився «Сад пісень» – виставка художниці і викладачки Ольги Пілюгіної

«Сад пісень»: відкрилась виставка художниці Ольги Пілюгіної

 Членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, стипендіатка Президента України 2012-2015 рр., володарка Гранту Президента України, українська художниця, випускниця, а нині викладачка кафедри образотворчого мистецтва нашого університету Ольга Пілюгіна представила на персональній виставці «Сад пісень» 18 робіт у техніці гладкого ручного ткання.

«Почався новий етап у моєму житті і для мене це дуже знакова виставка, адже я почала викладати в університеті і тепер передаю свої знання студентам. Коли ректор запросив викладати, я вагалася, але з радістю погодилася», – коментує художниця.

На відкриття завітали гості – науковці з різних куточків України і навіть академіки Національної академії наук України, науково-педагогічні працівники університету, родина художниці, журналісти і майбутні митці.

«Ми пишаємося тим, що Ольга Пілюгіна – випускниця нашого університету. Продовжуючи династію своїх батьків, маючи неперевершений талант, вона створює унікальні твори. Тепер ще й навчає нові покоління митців. Це той високий рівень, про який ми завжди дбали у підготовці студентів за творчим напрямом. І нині кафедра образотворчого мистецтва дає нові, великі можливості молодим митцям», – говорить ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко. – «Окремо зазначу, що діяльність Центру сучасного мистецтва дозволяє забезпечувати всебічний естетичний розвиток студентів під час підготовки висококваліфікованих фахівців інших спеціальностей. Навчаючи у нашому університеті майбутніх інженерів, архітекторів, будівельників, нафтовиків, айтішників, фінансистів, економістів, гуманітаріїв і спортсменів, ми опікуємось тим, щоб всі вони ставали культурно і духовно багатими людьми».

Перший віце-президент Національної академії наук України, академік Антон Наумовець привітав художницю з відкриттям виставки і поділився враженнями: «Здається, представникам виробничих і точних наук не властиве відчуття краси. Але це не так, бо коли дивлюся на ці твори – з’являються сльози щастя». Також він подякував за портрет Президента Національної академії наук України України Бориса Патона – «без прикрас та соціалістичного реалізму».

 «Краса у простоті. У мене з дитинства хвилююче ставлення до таких робіт: пам’ятаю, як бабуся пряла рядна, килима… Відчувається, скільки праці закладено у це мистецтво та генетичного таланту, яке концентрується у витворах», – додав Президент Малої академії наук України, академік Національної академії наук України Станіслав Довгий. Він запропонував влаштував спільний з Малою академією наук промо-тур Україною, видати каталог і влаштувати виставку у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

Більшість робіт виготовлені нещодавно, п'ять гобеленів експонуються вперше. Представлений і особливий витвір мистецтва – бакалаврська робота пані Ольги. Вона зобразила пори року, поєднавши кераміку та гобелен.

Зазвичай, створення однієї роботи – від ескізу до завершення – триває від одного до кількох місяців. «Я надихаюсь від природи. Мої роботи – це мої переживання, моє бачення світу». А ще Ольга Пілюгіна  поділилася, чому обрала такий шлях: «Я народилась в родині художників: тато – художник по гобеленам, мама – по вишивці. Мене виховували в килимарських вишивальних майстернях, я вивчала традиційну композицію – це вплинуло на вибір професії та мого творчого шляху. Я вивчала традиційну композицію і взагалі всотувала у себе народні орнаменти як щось абсолютно природне. Як повітря. Окремо дякую університету, де відбулось моє професійне формування».

На відкритті гості побачили короткий документальний фільм про роботу художниці і створення гобеленів.

 «Експозиція виставки побудована так, що на ній представлені роботи, яким менше місяця, але є й та, якій більше десяти років – бакалаврська робота художниці», – говорить членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко. – «У кожну нитку художниця вплітає любов до рідного краю. Викладати в університеті – це ділитися власним досвідом, а Ольги Пілюгіної він такий же унікальний, як і творчий напрям. Це важливо, тим паче, що килимарство та кераміка є найбільш традиційними для нашого регіону, а значить ми зможемо підтримати цю творчу школу».

Ольга Пілюгіна навчає студентів не тільки в університетських аудиторіях: адміністрація університету забезпечує можливість займатися у творчій майстерні художниці. Окрім гобеленів, вона створює вишиванки, витинанки, текстильні колажі, народні іграшки з природних матеріалів.

Шедеври Ольги Пілюгіної протягом місяця експонуватимуться у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», тому усі поціновувачі української автентики і глибокого символізму мають час, щоб насолодитися мистецтвом.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна