2022-03-30

Швидко і без черг: університет організував прийом фахівців органів соцзахисту для ВПО

Внутрішньо переміщені особи, які тимчасово проживають у гуртожитках Полтавської політехніки, пройшли реєстрацію і отримали необхідні довідки. У співпраці з Управлінням соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради університет організував прийом фахівців у студмістечку.

Швидко і без черг: університет організував прийом фахівців органів соцзахисту для ВПО

У період дії воєнного стану, введеного указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», особам, які внаслідок війни перемістилися до інших регіонів, за їх бажанням надається довідка ВПО та вноситься відповідна інформація до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Наразі у Полтаві спостерігаються черги до відповідних органів соцзахисту, які оформлюють і видають довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Адміністрація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» організувала прийом фахівців Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради на базі студмістечка, де проживає 128 внутрішньо переміщених осіб.

За годину реєстрацію пройшли 70 громадян, ще деяка частина пройшла відповідну процедуру безпосередньо в Управлінні.

Ця реєстрація, в першу чергу, необхідна для своєчасної соціальної виплати громадянам пенсій, пільг, субсидій та державних соціальних допомог всім отримувачам, продовження строків виплат всіх раніше призначених допомог на час дії воєнного стану без звернення людини, впровадження спеціальних механізмів виплати пенсій та допомог тим, хто отримував їх за місцем проживання, але змінив його через бойові дії, впровадження централізованого нарахування та виплати допомог для людей із територій, де через активні бойові дії органи соціального захисту не змогли провести нарахування та виплати, залучення та розподілу гуманітарної допомоги.

Також внутрішньо переміщені особи, які змушені були покинути місце постійного проживання у зв'язку з вторгненням російської федерації в Україну і стали на облік, можуть подати заяву на отримання допомоги на проживання. Держава виплачує таку допомогу у розмірі 3000 грн на кожну дитину або людину з інвалідністю та у розмірі 2000 грн на кожну іншу особу.

У Полтавській політехніці багато років поспіль працює ефективна модель співпраці з органами соцзахисту, організовані сервіси для студентів. Наприклад, мешканці наших гуртожитків оформлюють субсидії в опалювальний сезон або користуються послугами паспортиста безпосередньо у студмістечку.

Нагадуємо, у Полтавській політехніці працює юридична клініка – громадянам та організаціям надається безоплатна правова допомога з питань захисту прав і свобод людини та організацій з усіх галузей права відповідно до чинного законодавства України.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»