2022-03-30

У Полтавській політехніці працює юридична клініка

На базі кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки працює юридична клініка. Студенти-правники опановують необхідні практичні навички діяльності за фахом, а громадянам та організаціям надається безоплатна правова допомога з питань захисту прав і свобод людини та організацій з усіх галузей права відповідно до чинного законодавства України.

У Полтавській політехніці працює юридична клініка

На базі кафедри публічного управління, адміністрування та права  Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працює Юридична клініка, створена з навчальною та соціальною метою. Як база для практичного навчання та проходження практики студентів спеціальності 081 «Право» забезпечує можливість застосувати отримані теоретичні знання на практиці без відриву від навчання. Соціальна мета полягає у наданні безоплатної юридичної допомоги та правової інформації малозабезпеченим верствам населення. Юридична клініка підвищує рівень правової культури громадян і допомагає отримати доступ до правових послуг.

Очолив Юридичну клініку старший викладач кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидат юридичних наук (у  2019 році захистив кандидатську  дисертацію «Нетипові (допоміжні) форми безпосередньої демократії: теорія та конституційно-правове регулювання»), адвокат Михайло Михайлов, який  упродовж  2014-2021 року працював в судовій системі на посаді помічника судді, а з серпня 2021 року здійснює індивідуальну адвокатську діяльність.

«Юридична клініка Полтавської політехніки створює для студентської молоді широкі можливості для набуття навичок практичної діяльності за фахом, проходження навчальної та виробничої практики,  проведення  просвітницьких  заходів з правової освіти населення. Команда  юристів-професіоналів клініки сприяє налагодженню конструктивного діалогу з фахівцями-практиками судових і правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування з питань їх діяльності, створенню ефективного механізму обміну інформацією між населенням, засобами масової інформації та юридичною клінікою, що дозволять оперативно реагувати на практичні потреби громадян.

Студенти-правники  надаватимуть    безоплатну   правову   допомогу  з питань захисту прав і свобод людини та організацій з усіх галузей права відповідно до чинного законодавства України, працюватимуть  з документами правового характеру і базами даних, займатимуться  підготовкою  і поширенням публікацій для населення з актуальних правових питань, налагоджуватимуть співпрацю з працівниками державних і недержавних органів та організацій», – зазначає Інна Кульчій, кандидат наук з державного управління, доцент, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права.

На базі Юридичної  клініки також проводитимуться  науково-практичні   конференції, семінари, тренінги з актуальних правових питань, здійснюватимуть роботу  з систематизації й аналізу судової практики України,  рішень Європейського Суду з прав людини,  вирішення юридичних питань у правоохоронних органах, органах державної влади і місцевого самоврядування.

Юридична допомога надається шляхом онлайн-звернення громадян на електронну адресу Юридичної клініки: d_upravlinnya@nupp.edu.ua.

Надання правової допомоги здійснюється консультантами Юридичної клініки за допомогою науково-педагогічних працівників кафедри публічного управління, адміністрування та права. Персональні дані громадян (ім'я, адреса тощо) є конфіденційними і не підлягають розголошенню чи розповсюдженню без їх згоди.

Раніше  науковці і представники громад розглянули правові аспекти захисту довкілля,   студенти політехніки ознайомилися з роботою Полтавської обласної ради, а делегація студентського самоврядування політехніки відвідала парламент.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»