2021-12-15

Квест владними кабінетами: студенти політехніки ознайомилися з роботою Полтавської обласної ради

Студенти Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права стали учасниками освітнього квесту – майбутні фахівці у сфері юриспруденції та державного управління вивчали специфіку роботи Полтавської обласної ради і депутатського корпусу.

Квест владними кабінетами:  студенти політехніки ознайомилися з роботою Полтавської обласної ради

14 грудня студенти першого-другого курсів спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» та 081 «Право» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  стали активними учасниками квесту «Quest Tour від шкільного класу до кабінетів влади», під час якого поспілкувалися зі співробітниками апарату, керівництвом та депутатами Полтавської обласної ради,  познайомилися з специфікою діяльності регіональних органів виконавчої влади та публічного управління, відвідали ключові робочі локації Полтавської обласної ради. Захід відбувся у рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавською обласною радою з метою ознайомлення студентської молоді Полтавського регіону з можливостями  і ресурсами органів місцевого самоврядування,   Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.  Налагоджена комунікація має подолати проблему необізнаності  громадян з системою органів місцевого самоврядування, роботою регіональних органів виконавчої влади та мотивувати амбітних молодих людей  вступати на державну службу задля підвищення добробуту Полтавського регіону.

Насичений день знайомства з роботою  одного з ключових органів місцевого самоврядування модерувала заступниця виконавчого директора Асоціації «ПОАОМС» Анна Кондратьєва, яка розповіла про  роботу  апарату Полтавської обласної ради, детально зупинившись на особливостях діяльності окремих відділів і  презентувала широкі професійні, освітні перспективи для майбутніх випускників.

«Цьогоріч запустили цілу серію практикоорієнтованих  квестів, що допоможуть зорієнтувати молодь, випускників закладів вищої освіти у цілій низці правових та соціально-економічних аспектів, познайомлять з робочими буднями  керівництва і депутатів Полтавської обласної ради та  відтворять безліч робочих ситуацій, в яких доводиться працювати. Виходячи з власного досвіду, скажу напевне – пропоновані моделі комунікації та діалогу молоді з обласною владою успішно спрацьовують. Висловлюємо сподівання, що  молодь отримає необхідні знання та навички, що знадобляться у подальшому професійному житті», – прокоментувала  Анна Кондратьєва.

«Не варто чекати завершення навчання в університеті, сміливо визначайтеся з власним професійним майбутнім вже сьогодні! Можливо, наша   зустріч для когось з вас, молодих, ініціативних, наполегливих, стане стимулом  задуматися про можливість служіння рідному народові на  місцевому рівні. Передусім, будь-яка діяльність, спрямована на налагодження діалогу між різними ланками виконавчої влади – це досвід, знання та знайомства з новими неординарними особистостями. Бажаю життєвого натхнення, успішної реалізації  професійних задумів, двері Полтавської обласної ради завжди відкриті до ваших ідей та  ініціатив!» – поділився досвідом, настановами та професійними секретами перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко,  який закликав  студентську молодь Полтавської політехніки не зупинятися на досягнутому та постійно оновлювати власні знання.

Учасники квесту завітали до сесійної зали Полтавської обласної ради, обговорили  особливості діяльності та  участь депутатів облради у прийнятті важливих рішень.

Заступниця голови  Полтавської обласної ради  Лілія Руроєва  зімітувала хід пленарного засідання. Моделюючи робочу ситуацію, студенти, викладачі і фахівці детально проговорили будь-які можливі дії та порядок проведення сесійних засідань, попрацювали над пропозиціями по розподілу бюджетних коштів та розглянули найрізноманітніші моделі поведінки депутатів та представників громадськості. За словами студентів Полтавської політехніки, вони відчували себе в такій якості дещо незвично, а особливу цікавість викликали завдання, спрямовані на використання норм діючого законодавства і розподіл бюджетних коштів за пріоритетними напрямками та сферами діяльності. Студент Володимир Кушнір відзначив високу ефективність та практичну спрямованість такого виду діяльності та з нетерпінням чекає наступних, не менш продуктивних, зустрічей.

Практичні кейси та сучасні можливості для молоді  міста Полтави та  регіону презентувала  директорка  комунальної установи «Полтавський  обласний молодіжний центр»  Світлана Громцева. Спікерка розповіла про найдієвіші соціальні ініціативи, найпопулярніші молодіжні громадські організації та об’єднання, які займаються  волонтерською, благодійною діяльністю та акцентувала увагу присутніх  на широких можливостях здобуття неформальної освіти, практичного досвіду та подорожей різними куточками України.

«Налагодження офіційних каналів комунікації сучасної молоді з  представниками місцевого самоврядування стане дієвішим, якщо сама молодь знатиме про такі можливості та охочіше комунікуватиме на локальному  чи державному рівнях. Якщо такий зв’язок буде одностороннім, звідки владі дізнаватися про пануючі молодіжні тенденції та створювати умови для  успішної  реалізації  молодих людей? Хочете  жити в  комфортному  місті, мати хорошу   роботу та  мотивувати інших на здійснення їхніх мрій – тоді долучайтеся  до дружньої  команди Полтавського обласного  молодіжного центру!» – запросила присутніх очільниця Полтавського  обласного  молодіжного  центру.

Своєрідною «родзинкою» стала зустріч майбутніх правників та публічних управлінців з  депутатом Полтавської обласної ради Сергієм Бульбахою, який   додав  окремих деталей  до портрету сучасного депутата. За його словами, головними складовими розвитку успішної особистості та професіонала  залишається готовність повсякчас вчитися, бути готовим до конструктивної критики  та не зупинятися на досягнутому. Присутні поспілкувалися у форматі «питання – відповідь» та отримали  корисні поради,  що надихатимуть майбутніх випускників університету   в процесі  опанування якісної освіти європейського рівня.

За словами старшого викладача кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Галини Трегубенко, найпотужнішим стимулом для ініціативної, наполегливої студентської молоді Полтавської політехніки, майбутніх  професіоналів у сфері юриспруденції та  публічного державного управління, стають саме такі зустрічі, які сприяють глибшому усвідомленню обраного фаху.

«За період навчання в університеті студенти зможуть чітко визначитися з власними професійними орієнтирами та засвоїти необхідні знання, які стануть базовими у подальшому особистісному зростанні. Юриспруденція та державне управління – галузі з числа тих, без яких потреби людства та дотримання його прав не будуть повністю реалізованими. Виходячи з власного досвіду, можу сказати напевне – хороших фахівців у громадах бракує і потенційні роботодавці готові інвестувати кошти у якісну вищу освіту. Приємно, що студенти і викладачі нашого університету можуть долучатися до подібних квестів, мотиваційних зустрічей та конструктивного діалогу між освітою та владою, яка розуміє та реагує на проблеми і потреби сучасної молоді», – прокоментувала науковиця.

По завершенню зустрічі студенти, викладачі та організатори квесту від Полтавської обласної ради домовилися про подальшу науково-освітню співпрацю у сфері проходження виробничих практик, стажувань на базі Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.

Раніше делегація студентського самоврядування Полтавської політехніки відвідала парламент, майбутні фахівці у сфері юриспруденції та публічного управління вивчали досвід взаємодії органів місцевого самоврядування України та Польщі з громадськістю, а майбутні управлінці ознайомилися з роботою Міжрегіонального управління НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»