2021-09-09

Майбутні управлінці ознайомилися з роботою Міжрегіонального управління НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях

У рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Міжрегіональним управлінням Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях студенти познайомилися з пріоритетними напрямками роботи управління. Майбутнім управлінцям розповіли про специфіку роботи державного службовця, охарактеризували професійні перспективи та можливості для випускників.

Майбутні управлінці ознайомилися з роботою Міжрегіонального  управління  НАДС у Полтавській та Кіровоградській областях

8 вересня студенти-першокурсники спеціальності 28 «Публічне управління та адміністрування» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» поспілкувалися з головними спеціалістами Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях, ознайомилися зі специфікою роботи державного службовця та відвідали основні робочі локації управління.

Головний спеціаліст Міжрегіонального управління Роман Холодков розповів про високі вимоги до кандидатур майбутніх державних службовців, детально пояснив принципи діяльності служби, зупинившись на широких професійних і освітніх можливостях для майбутніх випускників закладів вищої освіти міста та Полтавського регіону

За словами кандидата наук з державного управління, доцента кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Інни Кульчій, мотиваційні зустрічі з представниками підприємств, державних установ та організацій, органів державної, виконавчої влади та місцевого самоврядування допомагають студентській молоді вже з перших днів навчання в університеті усвідомити важливість обраного фаху, зосередитися на опануванні необхідних практичних навичок та умінь, формувати лідерські якості та вміння працювати в команді.

«Сьогодні познайомили майбутню еліту державних нашої країни, студентів-першокурсників спеціальності «Публічне управління та адміністрування» з місцями їхньої майбутньої професійної діяльності. З перших днів орієнтуємо молодь на широкі перспективи, розповідаємо про професійний потенціал та позитивно мотивуємо до побудови кар’єри правника, управлінця у майбутньому!

В університеті створені умови для гармонійного розвитку молодих науковців, майбутніх професіоналів з права та публічного управління, діє юридична онлайн-клініка, а наші студенти з радістю будуть долучатися до розв’язання практичних питань, що виникають в інституціях органів державної влади. Адже серед пріоритетних напрямків освітньої діяльності усього науково-педагогічного колективу нашого університету – реалізація спільних проєктів з органами державної влади та місцевого самоврядування, державними службами, дуальна взаємодія теорії та практики.

З особистого досвіду знаю, що мотивує молоде покоління не лише матеріальне стимулювання, а неформальна освіта, професійне зростання – запорука відкритості молоді до нових можливостей та побудови професійних амбіцій», – прокоментувала науковиця.

«Державний службовець – це посадова особа, яка займається публічною діяльністю з виконанням функції держави, виконує накази, розпорядження, постанови, прийняті на всеукраїнському законодавчому рівні. Коротше кажучи, це «обличчя» держави, яке опікується захистом прав та контролем за дотриманням чинного законодавства України.

У своїй діяльності керуємося Законом України «Про державну службу» 2016 року, для вступу на державну службу кандидати проходять онлайн – тестування. У перелік питань включені питання, що перевіряють знання основних норм Основного закону держави – Конституції України, Закону України «Про державну службу», Закону України «Про запобігання та протидії корупції», Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», Закону України «Про адміністративні послуги», митний, цивільний кодекси.

Крім того, варто враховувати ще один факт – з 16 липня 2021 року в дію вступив новий закон, що передбачає наявність сертифікату про володіння державною мовою. Сертифікат строку дії не має. Необхідний рівень для проходження конкурсної процедури – С1, С2.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» призначений спеціально уповноваженою установою для проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Документи про вступ на державну службу вже не подаються у паперовому вигляді, їхній прийом здійснюється онлайн. Зареєструвавшись на сайті Національного агентства з питань державної служби у власному особистому кабінеті, достатньо зробити декілька простих кроків навіть зі смартфону», – розповів головний спеціаліст Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Роман Холодков та відповів на численні питання студентів.

Молодь цікавили «плюси» та «мінуси» роботи на державній службі, наявність арсеналу певних практичних навичок, рівень володіння іноземною мовою та можливості кар’єрного зростання. Інтерес у очах присутніх, жвавий діалог сприяли налагодженню професійної комунікації та отриманню нових, практичних знань.

«Юридична освіта – це своєрідний професійний старт, працювати з документами вам доведеться у будь-якому разі, на якій би посаді ви не перебували. Юриспруденція навчить правильно розуміти чинне законодавство, аналізувати, робити висновки, а з отриманням керівної посади не припиняйте навчатися далі.

Напрямок державна служба – досить важливий, оскільки ми фактично виконуємо функції держави, пов’язаних з захистом прав і свобод громадян, тому до питання вибору напрямку державної служби необхідно підходити виважено. Вже на першому курсі, для себе маєте зрозуміти таку річ – недотримання норм закону тягне за собою певні негативні наслідки. На практиці існує зовсім мало випадків, які неможливо розв’язати за допомогою законодавства, варто просто обмірковувати всі варіанти та чинити відповідно з існуючими правовими нормами. Не бійтеся, навчайтеся, опановуйте нове, а після закінчення навчання ласкаво просимо до нашого дружнього колективу!» – запросила головний спеціаліст Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Наталія Гладка.

На можливостях активного поповнення отриманих знань в університеті, опануванні неформальних, сертифікованих освітніх програм, онлайн -курсів наголосила у заключному слові кандидат наук з державного управління, доцент кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Інна Кульчій: «З першого курсу студенти політехніки опановують «ази» публічного управління та права, працюють з нормативною базою, вивчають структуру органів державної влади, на другому курсі вивчають ІТ -технології, вже зараз тренуємо навички роботи на порталі ДІЯ. Маємо насичені навчальні плани, що відповідають сучасним вимогам на ринку праці.Викладачі відповідально ставляться до власної освітньої діяльності, а студенти позитивно вмотивовані та прагнуть отримати «багаж» знань, необхідних для ефективної професійної самореалізації! Сподіваюся, що наша зустріч стане ще одним стимулом наполегливо вчитися та самостійно здобувати знання!».

По завершенню зустрічі студенти, викладачі та фахівці сфотографувалися на згадку, домовилися про подальшу науково-освітню співпрацю у сфері проходження виробничих практик, стажувань на базі державної служби та курсів підвищення кваліфікації для державних службовців. За державним замовленням від Національного агентства України з питань державної служби 495 держслужбовців підвищуватимуть кваліфікацію у Полтавській політехніці.

Наприкінці минулого навчального року студенти-правники ознайомилися з роботою Полтавського районного управління ГУ НП у Полтавській області.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»