2021-07-06

Студенти-правники познайомилися з роботою Полтавського районного управління ГУ НП у Полтавській області

У рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Національною поліцією України студенти-правники познайомилися з діяльністю підрозділу Головного управління Національної поліції в Полтавській області – Полтавського районного управління. Майбутнім фахівцям з права пояснили специфіку роботи чергової частини та показали принципи роботи експертів слідчо-криміналістичної лабораторії.

Студенти-правники познайомилися з роботою Полтавського районного управління ГУ НП у Полтавській області

25 червня студенти спеціальності 081 «Право» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ознайомилися з роботою правоохоронців, поспілкувалися з співробітниками чергової частини та відвідали ключові робочі локації Полтавського районного управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

Психолог районного управління Марина Ковальова наголосила на високих вимогах, до сучасних поліцейських, детально пояснила завдання, структуру та напрями діяльності Національної поліції України. Першокурсники більше дізналися про діяльність правоохоронних органів та взяли участь у експериментах, демонстраціях можливостей застосування практичного інструментарію пересувної криміналістичної лабораторії.

За словами кандидата наук з державного управління, доцента кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Інни Кульчій, подібні просвітницькі заходи сприяють зростанню позитивної мотивації до навчання у сучасної молоді та її інтересу до обраної професії. Адже усвідомлений вибір майбутнього фаху – це шанс реалізувати себе, розвиватися як професіонал та надихатися успішними прикладами колег.

«Незважаючи на карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, продовжуємо працювати над практичною складовою підготовки фахівців з права. Візуалізація діяльності співробітників поліції, можливість долучитися до роботи експерта-криміналіста, потримати в руках інструменти для виявлення фізичних слідів вчинених злочинів, навчитися працювати з ними, дають реальне уявлення про обрану професію. Дякуємо за здобутий практичний досвід, корисні навички та сподіваємося на подальшу співпрацю!» – прокоментувала науковиця. Минулого року експерти- криміналісти Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС розповіли студентам Полтавської політехніки як шукати сліди злочинів.

Маршрут студентів почався зі знайомства з роботою чергової частини, яка відіграє одну з ключових ролей у координації діяльності усього відділу. Саме тут будь-хто з полтавців може отримати додаткову інформацію та вирішити нагальні питання правового характеру.

«Повідомлення про певну подію, конфліктну ситуацію чи правопорушення до чергової частини відділу поліції – це перший крок до того, що ваші права на життя, недоторканість та інші свободи будуть дотримані. Співробітники чергової частини зобов’язані реагувати на екстренні виклики та надавати всю необхідну інформацію службовим автомобілям, які вирушають на місце вчинення правопорушення, проступку чи певного злочину. Також саме тут ви можете отримати вичерпні відомості про посадових осіб Національної поліції України, до яких громадяни та мешканці міста Полтави мають право подавати клопотання, заяви, звертатися за роз’ясненнями», – пояснила психолог Марина Ковальова.

Студенти також побували у службовому тирі, де мають змогу постійно практикуватися у кульовій стрільбі працівники відділу. Кожен з них має закріплений саме за визначеним працівником службовий пістолет, який зберігається у недоступному для сторонніх місці. А навички поводження з вогнепальною зброєю є однією з умов успішного проходження поліцейськими службової атестації.

Своєрідною «родзинкою» стало знайомство з роботою пересувної криміналістичної лабораторії – студенти вчилися виявляти на предметах сліди сторонніх осіб та підозрюваних у злочинній діяльності, «читати» капілярний малюнок шкіри рук та працювати з практичним інструментарієм експерта-криміналіста.

«Наша лабораторія має широкий арсенал засобів, необхідних для виявлення та фіксації слідів злочинів, серед основних завдань експерта – збір, систематизація та аналіз отриманих матеріалів. Для наочного прикладу можна оглянути вміст службових валізок, у яких зберігаємо найнеобхідніші інструменти, що завжди мають знаходитися «під рукою». Деякі з них вам можуть бути добре знайомими за детективними серіалами, про деякі буде цікаво дізнатися трошки більше. Отримані знання ніколи не будуть зайвими у вашій майбутній професійній діяльності!» – прокоментували експерти. Своєрідним майстер-класом стало виявлення дрібних металевих предметів за допомогою магнітних «граблів».

На згадку студенти і правоохоронці сфотографувалися, викладачі домовилися про подальшу співпрацю. Захід відбувся з дотриманням всіх необхідних протиепідеміологічних вимог та карантинних обмежень, спричинених всесвітньою пандемією COVID-19.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»