2021-09-23

Студенти вивчали досвід взаємодії органів місцевого самоврядування громад України та Польщі з громадськістю

Студенти спеціальностей 081 «Право» та 281 «Публічне управління та адміністрування» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у роботі міжрегіонального Форуму органів місцевого самоврядування, під час якого громади України та Польщі поділилися власним досвідом євроінтеграції у світовий простір. Експерти поділися корисними кейсами успішної взаємодії державної влади, місцевого самоврядування та неурядових організацій на прикладі громад Полтавщини.

Студенти вивчали досвід взаємодії органів місцевого самоврядування громад України та Польщі з громадськістю

Упродовж 21-22 вересня у Полтаві відбувався масштабний Міжрегіональний форум органів місцевого самоврядування, організований Полтавською обласною асоціацією органів місцевого самоврядування, Конвентом самоврядної співпраці Польща-Україна, за сприяння і всебічної підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації. Форум став підсумком проєкту «Курс громадських консультацій для органів місцевого самоврядування в Полтавській області», реалізований Польсько-американським фондом свободи в рамках програми RITA-Зміни в регіоні. Мета форуму – створення постійно діючої платформи для обміну досвідом, контактами між органами місцевого самоврядування щодо запровадження курсу громадських консультацій, адаптацій до українських умов, впровадження моделі співпраці між державним управлінням та неурядовими організаціями на місцевому та міжрегіональному рівнях. Вищевказаний курс сприятиме підвищенню якості підготовки управлінських рішень у сфері місцевого самоврядування з врахуванням громадської думки, створення умов для членів громад у розробці проєктів таких рішень.

У роботі Міжрегіонального форуму взяли участь перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, заступниця голови Полтавської обласної ради Лілія Руроєва, директорка офісу Конвенту самоврядної співпраці Польща-Україна Катажина Клавсюць, експерт офісу Конвенту самоврядної співпраці Польща-Україна Томаш Ковалик, виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук.

За словами першого заступника голови Полтавської обласної ради Олександра Лемешка, важливість проведення Міжрегіонального форуму на теренах Полтавської області важко переоцінити, адже забезпечення ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю області, вивчення відповідного європейського досвіду – необхідні передумови подальшого розвитку та економічного, культурного та освітнього процвітання прогресивних громад Полтавщини.

«У наших польських партнерів будемо навчатися, яким чином почути громади, що саме потрібно змінити, які є виклики сьогодення. Поради наших друзів є слушними. Уже на практиці у Карлівській, Решетилівській та Опішнянській громадах проводили громадські обговорення. Зокрема, мешканці громад висловлювали свої думки щодо розвитку громад. Також у нас активно впроваджуються громадські бюджети за підтримки органів місцевого самоврядування та громадськості», – підкреслила Лілія Руроєва, заступниця голови Полтавської облради.

У роботі Форуму взяли участь більше півсотні представників громад Полтавщини, Уманського району Черкаської області та міста Бровари Київської області, які поділилися власним досвідом співпраці між державним управлінням та неурядовими організаціями. Учасники Форуму ознайомилися з презентаціями органів місцевого самоврядування Полтавщини та досвідом проєктної діяльності Решетилівської, Карлівської та Опішнянської територіальних громад.

Студенти спеціальностей 081 «Право» та 281 «Публічне управління та адміністрування» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» охоче долучилися до обговорень та обміну враженнями після виступів окремих спікерів, а також попрактикувались в інтелектуальній грі «Рецепти демократії» та результативно попрацювали у форматі «Світового кафе».

«Раді, що змогли долучитися до масштабної події у громадському житті Полтавщини, чудово розуміємо колосальність здобутого досвіду та отриманих практичних навичок, унікальні можливості для спілкування молоді з досвідченими експертами та представниками провідних громад України і Польщі.

Полтавщина – потужний інвестиційно привабливий регіон, у якому реалізовуються пілотні освітні, соціально-економічні та культурні проєкти, тому отримані практичні знання неодмінно знадобляться майбутнім фахівцям у сфері державного управління та юриспруденції. Синергія взаємодії теорії та практики дає свої позитивні результати», – прокоментувала кандидатка наук з державного управління, доцентка кафедри публічного управління, адміністрування та права Національного університету «Полтавська політехніка імені юрія Кондратюка» Інна Кульчій. В рамках дуальної, практикоорієнтованої освіти студенти взяли досвід польських громад за позитивно мотивуючий приклад для вивчення.

Нагадаємо, війт польської гміни Громадка Даріуш Павліщи розповів студентам університету про муніципальне управління в Польщі та можливості для розвитку громади, а викладачі кафедри публічного управління, адміністрування та права провели тематичну дискусію «Від громади до громади», присвячену Дню місцевого самоврядування.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»